Trükkös gardróbkiegészítők a rendezett ruhatárért

Írta: ,

A gardróbunk – bármekkora is – nagyon fontos része a lakásunknak. Hiszen nem csupán szépnek, de praktikusnak is kell lennie ahhoz, hogy valóban segítse az életed (és ne kelljen minden második nap teljes gardróbátrendezést tartanod ahhoz, hogy végre megtaláld azt a bizonyos fekete blúzt, amit már ezer éve keresel). Szóval ha neked is vannak olyan reggeleid, amikor túl sok időbe telik megtalálni valamit a szekrényben vagy a cipőid már szinte átvették az uralmat a lakásban, akkor olvass tovább, ezek a rendszerezési tippek neked is szólnak!

Csak a lényeget! Kép forrása: babble.com

1/7 Csak a lényeget!

Bármekkora is a lakásod, ha minden olyan ruhát megtartasz, amire egyáltalán nincs szükséged, és évek óta nem volt rajtad, akkor nagy rá a valószínűség, hogy a legjobb rendszerezési technikával is káosz lesz a gardróbod.

A rendszerezés első lépése tehát, hogy csak az legyen a lakásodban, illetve a szekrényeidben, amire tényleg szükséged van. A többi mehet gardróbvásárra, jótékony célra, vagy ha még nem vagy felkészülve arra, hogy elengedj néhány dolgot, akkor a pincébe, illetve egyéb külső tárolóba.

Hidd el, ha a régit kiteszed, sokkal átláthatóbb lesz a szekrényed és ettől jobban is fogod érezni magad!

Dobozok Kép forrása: curbly.com

2/7 Dobozok

Nagyon fontos gardróbrendezési szabály, hogy ne legyen minden szem előtt! Egy praktikus gardrób lényege, hogy mindent egyszerűen elérj, átlásd a ruháidat és könnyen rendet tudj tartani.

Ezért praktikus, ha a ritkábban használt ruhákat és cipőket különböző dobozokban tárolod. Így egyrészt felpakolhatod őket a szekrény tetejére vagy le az ágy alá (azaz nem lesznek szem előtt), másrészt véded is őket attól, hogy porosodjanak vagy gyűrődjenek.

Tipp: Időt és energiát spórolsz magadnak, ha a dobozaidat felcímkézed, vagy különböző színkódokat használsz, hiszen így pontosan tudni fogod majd, hogy miért hova kell nyúlnod.

Cipők, cipők, cipők Kép forrása: diyncrafts.com

3/7 Cipők, cipők, cipők

Nők vagyunk, így természetes, hogy minden alkalomra van egy (vagy tíz) pár cipőnk, amit imádunk. Ezzel nincs is semmi baj, amíg nem kell tárolnod őket valahol!

A cipőtárolásnak több praktikus módja is van, az, hogy melyiket választod, csak a cipőid mennyiségétől és a lakásod adottságaitól függ. Ha van egy üres falad, és nem bánod, ha egyszerre átlátod a választékot, akkor a legegyszerűbb módszer, ha egy polcon tartod a cipőket stílus, illetve használat gyakorisága alapján csoportosítva. Ha kevesebb helyed van, akkor a nyári cipőket télen tedd dobozokba és rakd fel a szekrény tetejére! Helykímélő módszerként emellett használhatsz a falon vagy a szekrényajtód belsején különböző kampókat is, amikre csak ráakasztod a cipőidet, de nem foglalnak sok helyet.

Fiókrendezés Kép forrása: kvartblog.ru

4/7 Fiókrendezés

Épp rohansz a melóba és pont azt a fekete harisnyát és azt a bizonyos melltartót keresed. Csak két perced van és már felforgattad értük az egész komódot. Ismerős helyzet?

Ha a fiókjaidban csak közvetlenül a pakolás után tudod megtartani a rendet, akkor neked is szükséged van néhány egyszerű fiókrendezőre. A boltokban már kaphatsz külön fedél nélküli dobozokat vagy szimplán csak lap elválasztókat, amivel el tudod különíteni pl. a sportmelltartókat a mindennapi vagy elegáns melltartóktól, a harisnyákat a zokniktól vagy a sapkákat a kesztyűktől.

Tipp: Ha DIY megoldást keresel, akkor használj tető nélküli dobozokat – ezekkel is praktikusan tudod rendszerezni majd a fiókjaidat!

A lakásod része Kép forrása: babble.com

5/7 A lakásod része

Ha kicsi alapterületű az otthonod, akkor akár a teljes lakást gardróbbá varázsolhatod – azaz kvázi dekorációként használod a ruháidat ahelyett, hogy eldugnád őket egy szekrénybe. Meglátod, nagyon mutatós ötlet, és a szobát is öltözteti! Persze nem kell, hogy mindenhol fogasok lógjanak és cipők sorakozzanak, elég, ha az egyik falat kinevezed nyitott gardróbnak, a könyvespolcod felét pedig átkereszteled cipős polccá.

A ruhák tárolásához készen is vásárolhatsz mobil gardróbokat, de ha kreatív módon szeretnéd megoldani, akkor felfúrhatsz egy csövet vagy egy falécet két fal közé, amire a vállfákat aggathatod vagy a plafonról is lelógathatsz két erős madzagot, ami közé kifeszítesz egy erősebb anyagú zsinórt vagy műanyag csövet – és már pakolhatsz is rá!

Használd ki a holttereket! Kép forrása: bhg.com

6/7 Használd ki a holttereket!

Ma már számos olyan praktikus gardróbrendszerezési eszközt vásárolhatsz, amikkel a lakás holttereit is be tudod tölteni. Plusz pakolóhelyeket nyerhetsz például a szekrényajtók belsejének kihasználásával, ha pl.

fogasokat vagy egyéb akasztgatásra alkalmas eszközt fúrsz bele, amire ékszereket, sálakat vagy cipőket aggathatsz. Hasonlóan jó trükk, ha a fogasokat fűzöd egymásba, így egymás alatt akár 3-4 fogas is elfér, de széltében mégsem foglal több helyet.

Tipp: Ha nem szeretnél plusz pénzt költeni a további rendszerezésre, akkor néhány kreatív praktikát kipróbálhatsz az otthon kallódó dobozok és kampók segítségével is!

Egyéb apróságok Kép forrása: bhg.com

7/7 Egyéb apróságok

Minden nőnek vannak apró mütyürök a gardróbjában, amiket nehéz rendezetten tárolni. Az órák, napszemüvegek, nyakláncok, gyűrűk, karkötők, haj-és fejpántok, hajgumik és fülbevalók óriási káoszt tudnak okozni, ha nincs meg mindennek a helye.

Jó ötlet, ha a dolgok nagy részét kisebb kosarakba rendezed (pl. hajgumik, gyűrűk, karkötők), viszont ez a nyakláncok vagy napszemüvegek esetén nem a legjobb megoldás. A nyakláncok összegabalyodnak, a napszemüvegek szétkarcolódnak – így ezeknek más megoldás kell. Remek DIY ötlet plédául, ha egy cuki képkeretet használsz a nyakláncok vagy nagyobb fülbevalók lógatására, hiszen így nem csupán plusz dekorációval dobtad fel a lakásod, de mindent pillanatok alatt meg is találsz majd!