Öltöny kisokos – Így segíts a pasidnak öltönyt venni

Kató Iringó
Írta: ,

Férfiakkal nem könnyű vásárolni, pláne, ha a megszokott póló-zokni-alsó szentháromságon kívül gondolkodunk. Az öltönyvásárlás ráadásul az egyik legkényesebb terület – a sok fazon, anyag és méret között ugyanis szinte lehetetlennek tűnik a legjobb darab kiválasztása. Segítségképp ezért most összeállítottunk egy kisokost, amit érdemes átolvasni a bevásárló körutunk előtt!

Szabás, fazon

Tudtad-e?

A férfiöltöny definíciója: „Kétrészes: zakó és nadrág kombinációja, illetve háromrészes: zakó, nadrág és mellény összeállítás. A viselete a 19. század közepéről származik a zsakett és a zakó megjelenésével (1865). A 19. század második felében az anyagában és színében egységes öltöny egyre nagyobb jelentőségűvé vált. A viselési alkalom szerinti megkülönböztetés ma: (a) szabadidős, (b) utca, üzleti és városi öltönyök, (c) reprezentáció és társasági öltönyök. Szabás szerinti csoportok: egysoros, kétsoros, estélyi öltöny, cutaway, frakk, kombinált férfiöltöny, norfolk, szmoking, stresemann.” (Forrás: Claudia Wisniewski – Divatlexikon c. könyve)

Manapság a „slim fit” kifejezés a legtöbbször hangoztatott kívánság, amikor öltönyvásárlás a program. Nem véletlen, hiszen a testkövető, keskenyített derekú, szűkebb nadrágos öltöny magáért beszél. Ebből választhatunk kétgombos és háromgombos változatot is – utóbbiak főként a magas uraknak ajánlottak. Jóllehet, a kétsoros szabást sokan idejétmúltnak tartják, de például a háromrészesek ősszel kitűnőek, hiszen a mellény jó szolgálatot tesz a hűvösebb időben.

Anyag, szín, minta

Szerencsére anyagok terén is széles a kínálat (gyapjú, flanel, pamut, poliészter, stb.). Elsősorban évszak szerint és valószínűsíthető kihasználtság alapján célszerű anyagot választani. Ugyanez igaz a színekre is. A fekete sokaknak túl szigorú hatást kelthet, ám ha a klasszikus megjelenés a cél, akkor a megbízható szürke (pl.: sötét-, grafit- vagy antracitszürke) és az autentikus kék (pl.: mélykék) különböző árnyalatai jó választásnak bizonyulnak, hiszen ritka az olyan alkalom, amikor nem lennének bevethetőek. Merészebb urak akár adhatnak egy kis pikantériát, dinamikát is viseletükhöz: ők választhatnak feltűnőbb színeket vagy mintás szöveteket (pl.: kockás/csíkos). Általánosságban azonban elmondható, hogy ajánlatos a megnyugtató színharmóniát célul tűzni.