Ne hagyd, hogy tönkretegyék a lábadat! Ezeket a cipőket inkább ne hordd

Írta: ,

A forró napok beköszöntével előkerültek a szekrényből a kedvenc nyári lábbelik. A balerinacipő és a flip-flop még idén is nagy népszerűségnek örvend, ahogyan tovább hódít a tűsarkú is. Mindegyiknek megvan a maga előnye, ám gyakran nem is sejtjük, milyen egészségügyi problémákat okozhat, ha állandóan ezeket hordjuk.

Espadrille Kép forrása: sincerelyjules.com

1/5 Espadrille

Igen csábító nyári viselet lehet az úgynevezett espadrille, ám amennyire jól néz ki, annyira nem tesz jót a lábadnak.

Könnyedén mediterrán hangulatba kerülhetsz ezzel a Spanyolországból származó lábbelivel, melynek talprésze fonott.

Rövid ideig igen kényelmesnek tűnhet, igazán könnyű, szabadon lélegzik benne a lábad és nem sérti fel a lábfejedet sem, ám érdemes tudnod, hogy a lapos talpa miatt nem nyújt megfelelő támogatást a lábfejednek és hosszú ideig viselve tönkreteszi azt.

Emellett tartósnak sem igazán mondható, ráadásul, ha elkap egy nyári zápor, akkor gyakorlatilag ki is dobhatod, mert teljesen átázik a talpa.

2/5 Flip-flop

Bár a flip-flop ma már talán nem annyira népszerű, mint néhány éve volt, azért még ma is nagyon sokan választják nyári lábbelinek.

Érthető, hiszen rendkívül könnyű viselet, szabadon szellőzik benne a lábunk, semmi baj nem történik akkor, ha vizes vagy homokos lesz.

Emellett azonban számos hátránya is van a viseletének, többek között az, hogy nagyon vékony és lapos a talpa, ezért semmilyen támaszt nem nyújt a lábfejednek.

Nem védelmezi továbbá a lábadat sem, séta közben hamar elfáradnak a láb izmai és fájdalmat érezhetsz a lábujjaid között is.

Nem mondjuk, hogy soha ne viseld, de érdemes leginkább csak a strandon hordanod.

Tűsarkú Kép forrása: gap.com

3/5 Tűsarkú

A tűsarkú cipők kétségtelenül a legszebbek a lábbelik közül. Könnyűek és igazán kecsesnek tűnünk benne. Az alacsony lányokat magasítja, a vastagabbakat vékonyítja.

A külsőségek mellett azonban beszélnünk kell arról is, mik a hátrányai a viseletének.

Kényelmesnek kevésbé mondható, ráadásul balesetveszélyes is, ugyanis ha nem vagyunk elég óvatosak, esetleg kibicsaklik benne a bokánk, a sarka beleakadhat a mozgólépcsőbe és egészségügyi gondokat is előidézhet, ugyanis vérkeringési problémákat okoz a lábujjakban, a lábfejünk természetellenes helyzetbe kerül, ezáltal deformálódhat és összenyomhatja az idegeket is.

Balerina Kép forrása: justwomenfashion.com

4/5 Balerina

Nagyon kevés olyan lány van, aki ne szeretné a balerinacipőket. Igazán nőies, bájos és kényelmes viseletről van szó, szinte bármilyen szetthez és bármilyen eseményre fel lehet venni.

Sajnos azonban van egy rossz hírünk: számtalan előnye mellett hátrányai is vannak hosszantartó viseletének. Mivel egyáltalán nincs sarka és a talpa is vékony, könnyen lúdtalpat okozhat.

Emellett nem csak a lábfejet viseli meg, hanem a többi testrészünket is, például a térdeket, a csípőt és a hátat is.

Válassz olyan darabokat, amelyeknek legalább egy kis sarkuk van és tégy lábbetétet a cipődbe, így elkerülheted az egészségügyi problémákat.

5/5 Platform

Nagyon szeretjük a platformcipőket is, hiszen magasítanak, vékonyítanak és kényelmesebbek is, mint a többi hagyományos magassarkú.

Mégis ennek is megvannak a maga hátrányai, olyan problémákat okozhat a viselése, mint például lábdeformáció vagy mozgáskoordináció megváltozása.

Normál esetben sétálás során a sarkunkról előregördülünk a lábujjaink felé, ám platformcipőben ez nem történik meg.

A lábfej izmai nem mozognak, a láb izmai viszont borzasztó terhelésnek vannak kitéve.