Milyen színek mutatnak igazán jól együtt? A stylist most elárulja!

Cseh Éva
Írta: ,

Vannak, akik a visszafogott pasztellszíneket, vannak, akik az élénkebb árnyalatokat, és vannak olyanok is, akik kifejezetten a fekete, fehér, szürke tónusokat favorizálják jobban. Fontosnak tartom, hogy olyan színeket válasszunk magunknak, amelyek előnyösek számunkra, és mindeközben még a személyiségünkhöz is közel állnak, így biztosan magabiztosan fogjuk tudni viselni is.

A színek öltöztethetnek, de ugyanakkor, ha rosszul válogatunk, nagyon előnytelenül is állhatnak számunkra. Érdemes szem előtt tartani azokat a kulcsgondolatokat is, miszerint olyan árnyalatokat hordjunk, amelyek nem sápasztanak, vagy éppen öregítenek bennünket, hanem nagyon harmonikusak a színeinkkel, vagy éppen feldobjuk velük a megjelenésünket.

Ha tudjuk, hogy milyen színek és azoknak milyen árnyalatai állnak igazán jól számunkra, akkor már egy szinttel feljebb léptünk, viszont az sem mindegy, hogy egy adott árnyalatú ruhadarabot milyen más színnel, vagy színekkel társítunk.

Általános szabály, miszerint három színnél többet egyszerre ne viseljünk magunkon (ezt természetesen nem szükséges minden esetben ennyire komolyan venni, de ha biztosra szeretnénk menni, akkor mindenképpen erre az elgondolásra építhetünk). Lássunk néhány példát arra is, hogy milyen bevált tematikák jöhetnek szóba a színek egymással történő társítására vonatkozólag.

Ennek egy roppant klasszikus esete a jól ismert fekete-fehér színek összetársítása. Ebben az esetben a világosabb tónusra, ebben az esetben a fehérre terelődik nagyobb hangsúly.

Ezzel azért érdemes tisztában lennünk, mert ha például széles a csípőnk, akkor egy olyan szettet előnyös viselnünk, ahol az alsó rész sötétebb, míg a felső pedig világos árnyalatú, mert így nem a kevésbé előnyös testrészletet emeljük ki, hanem pont egy előnyös praktikát vetettünk be a fölös kilók optikai lecsalása ellen.


Üdítő szezonális divatszínek 2015 nyarán, izgalmas outfitekben


Azonban nem csak a fekete-fehér mutathat jól egymással, és lehet ilyen cselesen viselni. A fekete helyére léphet valamilyen más sötétebb árnyalat (például bordó, sötétkék, padlizsán, keki…), a világosabb szín helyére pedig a fehér helyett egy pasztell árnyalat is beléphet.

Mindenképpen a két tónusnak harmonizálnia kell egymással.

A pasztellszínek nagyon jól megférnek egymással, ezért nagyon könnyen variálhatók, és szinte gondolkodás nélkül összepasszinthatunk két ilyen árnyalatot.

Arra azért figyeljünk mindenképpen, hogy ne sápasszon bennünket, ez főleg a világosabb bőrűek esetében jellemző, kreolbőrűeknek viszont nagyon jól mutat.

Ha egy harmadik színt is be szeretnénk variálni, akkor az vagy egy semleges árnyalat legyen (fehér, szürke, ezüst, arany), vagy esetleg egy élénk.  

Alapvetően a pasztellszíneket szűkebb ruhafazonok esetében a vékonyabb alkatnak ajánljuk, mert előfordulhat, hogy a világos árnyalata miatt a sápasztó hatás mellett még erősíthet is.