4 nyomós ok, hogy miért ne viselj annyiszor magassarkút

Nagy Niki
Írta: ,
4 nyomós ok, hogy miért ne viselj annyiszor magassarkút

Kép forrása: stetsik/depositphotos.com

Kényelem ide vagy oda, azt azért el kell ismerni: a női lábak magassarkú cipőben nagyon szépek. Néha úgy érezzük, hogy megéri megkínozni a virgácsokat, hogy szexibbek legyünk, ezért viszont komoly árat fizethetünk, legalábbis egy idő után biztosan. Van néhány okunk arra, hogy miért viselj sokkal, de sokkal kevesebbszer magassarkú cipőt még akkor is, ha gyönyörűek benne a lábaid.

Kikészíti a vádlidat és az Achilles-inadat

A Manchester Metropolitan Egyetem kutatása szerint a gyakori magassarkú-viselés meggyengíti a vádlid izomrostjait, és megfeszíti, rugalmatlanabbá teszi az Achilles-inadat. Ez már csak azért sem szerencsés, mert ha ez az ín túl merev, akkor sokkal kevesebbet tud mozogni a bokád, ami egy idő után elég fájdalmas berögzüléseket okozhat. Ráadásul egy másik kutatás kimutatta, hogy a lábfejed csontjait is megviseli az, ha sokat hordasz extrémebb lábbeliket.

A térded sem ússza meg

Rendben, a bokád és a lábfejed megsínyli a magassarkút – de mi a helyzet a térdeddel? A sok tűsarkú hozzájárulhat a csontízületi gyulladáshoz, pláne azoknál, akik egyébként is sokkal hajlamosabbak rá.

A Harvardon csináltak egy tanulmányt, ami kimutatta, hogy az ötcentis sarok 23 százalékkal nagyobb nyomást helyez a térded belső részére, mint a lapos cipők.

A kutatók szerint ez a jelenség is magyarázata lehet annak, hogy miért szenvednek a nők kétszer gyakrabban ízületi gyulladást a térdükben, mint a férfiak – persze nem valószínű, hogy csakis ezen múlik, de biztos, hogy hozzájárul a problémához.

Fájhat a derekad tőle

A talpad nemcsak a lábadra, de az egész gerincedre kihat, hiszen nem mindegy, hogy hogyan tartod magad minden egyes nap. A rossz cipők (és ide tartoznak a magassarkúk is) hosszú távon gyilkolhatják a hátadat, és a derekad is megfájdulhat tőlük. A szép tűsarkúktól nagyobb lesz a nyomás a hátad alsóbb területein, ami egy idő után komoly fájdalommal járhat. Ugyanígy a nyakadig is eljuthat ez a feszültség.

Megvan, mi az az isiász? Majd most meglesz!

Az isiász, más néven ülőideg-zsába a nevében is megtalálható ülőideg működési zavarát jelzi, amihez hozzájárulhat az is, ha sokat koptatod a lábadat magassarkúban. Ez ugyanis gyakran jár azzal, hogy a testsúlyodat inkább csak az egyik lábadra helyezed, ami, ahogy az előbb is említettük, feleslegesen nagy nyomást helyez a hátad alsó felének izmaira, és végül isiászhoz vezethet, aminek a tünetei a fájdalmas merevség és zsibbadás a lábakban.

Kép forrása: dima_sidelnikov/Depositphotos.com

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!