Hódít az ötvenes évek: a nőiesség fénykorának divatja ma is irányadó

Göcző Nóra
Írta: ,
Hódít az ötvenes évek: a nőiesség fénykorának divatja ma is irányadó

Bár eltelt több mint fél évszázad, de Marilyn Monroe, Sophia Loren, Marlene Ditrich vagy Grace Kelly nevét ma is sokan ismerik. A nőideálok népszerűsége az ötvenes években a pápa ismertségével vetekedett, csillaguk pedig évtizedeken át fényesen ragyogott, amit ma már csak kevesen mondhatnak el magukról. Az ötvenes években egy igazi nő feltűnő volt, lehengerlő, ugyanakkor törékeny és mindig mosolygós.

A kor, amikor alapjaiban változott meg a divat Kép forrása: countduck.tumblr.com

Az elmúlt hatvan évben többször is átalakult a női ideál. Az évezred elején oly divatos anorexia-hullám szerencsére már a múlté. Bár a hölgyek évezredek óta küzdenek azért, hogy súlyuk ideális legyen, a kétezres évek betegesen sovány toppmodelljei már ritkábban bukkannak fel a magazinok címlapjain.

Ismét hódít az ötvenes évek, amely a nőiség és a nőiesség fénykorának számít az elmúlt száz évet tekintve. Az ötvenes években hazánkban dübörgött a kommunizmus, az egyenlőség elve nem csak ideológiai szinten mutatkozott meg, hanem az öltözködésben is. Dacára a politikai különbözőségének tőlünk nyugatabbra sem volt ez másként.

Ha valaki divatos akart lenni – márpedig mindenki divatos szeretett volna lenni – akkor nem sokat válogathatott, a kirakatok, a divatlapok ugyanazt a néhány szabásmintát variálhatták a század közepéig. Az egyediség és a személyes stílus legfeljebb abban mutatkozott meg, ha valaki a megszokottól eltérő színt, vagy hangsúlyosabb kiegészítőt választott. A legnagyobb újítást olyan nagy tervezők hozták az ötvenes években, mint Christian Dior, Coco Chanel vagy a Givenchy, akik alapjaiban változtatták meg a divatról alkotott elképzeléseket és ma is meghatározók a szakmában.

Pöttyös minden mennyiségben

Az ötvenes évek legjellemzőbb, a nőiséget mindenek fölé emelő ruhadarabja a térd alatt végződő pöttyös ruha. A népszerű outfit színeinek csak a képzelet szabhatott határt.

Stylistok szerint a pár centivel rövidebb változata az idei évben is divat lesz. A széles, mell alatt végződő gallérral, buggyos ujjal varrt darabok kötelező kiegészítője volt az öv.

A felső és az alsó testet nyomatékosan különválasztó öv egyetlen feltétele az volt, hogy színben a ruhával harmonizáló legyen. Mérete, anyaga az egészen szolid vékony bőrpánttól a hatalmas selyem masniig változhatott.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!