12 dolog, aminek nem kéne a szekrényedben lennie

Írta: ,

Bármekkora is a lakásod vagy a gardróbod, valahogy sosincs benne elég hely, és van, hogy ennek ellenére úgy érzed, nincs mit felvenned – ugye neked is ismerős a helyzet? Valószínűleg a te gardróbod is tele van olyan ruhákkal, amikre egyáltalán nincs szükséged, csak a helyet foglalják. Lássuk, mi az, amitől ideje lenne megválnod! 

1/12 Minden, amit nem hordasz

És most nem a ruhákra gondolunk. Szabadulj meg mindentől, ami nem a gardróbodba való, és csak a ruháid elől foglalja a helyet.

Ilyenek az üres, nem használt fogasok, a karácsonyi dekoráció, a csomagolópapírok, a nagy helyet foglaló sportfelszerelések, iratok stb.


Látványos cipőtárolási megoldások, amiket imádni fogsz


Ezeket pakold át egy másik szekrénybe, komódba vagy a pincébe, a lényeg, hogy nem itt van a helyük!

2/12 Túl kicsi vagy túl nagy

Sokszor hajlamosak vagyunk megtartani olyan ruhadarabokat, amik valamikor még jók voltak ránk, de sajnos egy jó ideje már nem tudjuk felvenni őket. 

Persze megőrizhetsz egy-két ilyen farmert vagy ruhát motivációs célokkal, de azért ne vidd túlzásba!

Ami már hónapok vagy évek óta nem volt rajtad méretproblémák miatt, azt valószínűleg nem fogod többet hordani. 

Ugyanez vonatkozik a nagyméretű ruhákra is – ha nem kifejezetten az oversized fashion részei, akkor menniük kell!

3/12 Passzol az életstílusodhoz?

Amikor suliba jártál, leginkább a hétköznapi, casual darabokat részesítetted előnyben, a dolgozók világába lépve azonban érthető, hogy a szakadt farmerek helyett inkább a visszafogottabb, elegánsabb darabokért nyúlsz.

Teljesen normális, hogy minden életszakaszban más szempontok szerint öltözködsz.

Az viszont nem elég, ha csak a stílusod változik, a gardróbodnak is kell! Felesleges megtartani 8-10 buliruhát, ha kéthavonta jutsz el ilyen helyekre, bőven elég belőle 2-3 kedvenc! A többit add el egy közösségi ruhavásáron vagy garázsvásáron, így még pénzt is láthatsz belőle!

4/12 Illik a többihez?

Mielőtt megveszel egy új ruhát, gondold át, hogy illik-e a többi darabhoz a ruhatáradban, össze tudod-e párosítani mással, mivel tudod majd felvenni!

Ha semmi nem jut eszedbe, akkor két út áll előtted: vagy vásárolsz egy komplett outfitet, ami a legkevésbé sem pénztárcabarát módszer, vagy egyszerűen nem veszed meg a kiszemelt darabot (egyelőre)... 

Tipp: Válassz ki a ruhatáradból néhány alapdarabot, amit mindennel össze tudsz párosítani, így nagyban megkönnyíted majd a reggeleidet!

5/12 Egy éves szabály

Őszintén, amit egy év alatt egyszer sem vettél fel, azt holnap, a jövő héten vagy a jövő hónapban sem fogod.

Ne ess abba a hibába, hogy csak azért tartogatsz ódivatú vagy sosem hordott darabokat a szekrényedben, mert "egyszer majd úgyis felveszed őket".

Lehet, hogy nincs gond az adott ruhával, csak egyszerűen nem érzed jól magad benne, nem tetszik igazán, vagy nem illik hozzád – nincs ezzel semmi gond, szabadulj meg tőle, sokkal jobban fogod magad érezni utána!

6/12 Régi emlékek

Vannak olyan ruhadarabok, amiket csak az emlékek miatt őrzöl a szekrényedben, mert sajnálod eladományozni vagy továbbadni őket.

Jó érzés ránézni a régi gimis csapatpólóra, az exedtől kapott ruhára, amit a szakítás óta nem viseltél, vagy a két évvel ezelőtti koszorúslány ruhádra – de őszintén, ezek pontosan azok a dolgok, amik csak foglalják a helyet a szekrényedben!

7/12 Lyukas, foltos, elhasznált ruhák

Leöntötted a kedvenc pólód, elromlott a legelőnyösebb farmered cipzárja, megázott a legjobb cipőd és foltos lett...

Ezeket idő hiányában visszateszed a szekrénybe, mondván, egyszer majd megjavíttatod, kitisztítod, megcsinálod.

De most őszintén, meg fog ez történni valaha? Ha a válaszod egy bizonytalan talán, akkor ezeknek a daraboknak tényleg felesleges a szekrényedben lapulniuk, hiszen akárhányszor rájuk nézel, rossz érzés fog majd el.

Hozd helyre őket, vagy menjenek!

8/12 Régi fehérneműk

Lehet, hogy a komódodban még sok hely van, de ez nem azt jelenti, hogy őrizgetned kellene a régi, kinyúlt bugyikat, vagy a kényelmetlen melltartókat.

Ez a lyukas vagy páratlan zoknikra és harisnyákra is vonatkozik!

Felesleges, hogy foglalják a helyet, biztosan nem fogod őket felvenni, úgyhogy szabadulj meg tőlük!

9/12 Kényelmetlen vagy régi cipők

Mindannyian vettünk már olyan cipőt, ami a boltban szuper volt, az első használatkor azonban bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag két lépést nem lehet megtenni benne.

Ezek a "majd kitágul", "betöröm", és a "buliba jó lesz" kijelentések után végül a szekrény mélyén kötöttek ki, hiszen valahogy sosincs kedved kényelmetlen cipőben elindulni.


Mégsem akarsz lemondani a kényelmetlen cipődről? Törd be vízhólyagok nélkül!


Így van ez az egykor trendi cipőkkel is, amiket látva mindig arra gondolsz, hogyan tudtál egyáltalán ilyeneket hordani...

10/12 Az "otthonra jó lesz" darabok

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy a kicsit elhasznált, itt-ott lyukas vagy foltos, esetleg kifakult pólókat és nadrágokat nem kidobod, hanem elteszed az „otthoni ruhák” polcra.

Ilyenek a reklámpólók is, amik valószínűleg életedben nem voltak rajtad, csak betetted őket a szekrénybe, mondván, majd ebben futsz vagy takarítasz.

Ezeknek a nagy részétől szintén tanácsos megválni, hiszen valószínűleg még otthon sem szívesen flangálsz lyukas vagy foltos ruhákban, és ha jobban belegondolsz, annyit nem is vagy otthon, hogy két polcnyi ilyen pólód legyen!

11/12 Árcímkés?

Valljuk be őszintén: ha vettél egy új ruhát, ami hetek múlva is árcímkével együtt hever a szekrényedben, azt sosem fogod felvenni. (Az persze kivétel, ha egy adott alkalomra vetted, és még tartogatod.)

Az ilyen darabokat inkább próbáld meg visszavinni a boltba, és cseréld ki valami olyanra, amit tényleg hordani fogsz!

12/12 Valami nem passzol

Lehet, hogy túl meleg, szöszöl, szúr vagy szorít, de az is előfordulhat, hogy nem előnyös, vagy csak szimplán nem tetszik magadon.


Az előnyös öltözködés kódexe – Alacsony alkat


Biztosan neked eszedbe jutott hirtelen egy-két ilyen darab; a legjobb, ha ezektől is minél előbb megszabadulsz.

Ne feledd, néha könyörtelennek kell lenni, különben sosem lesz hely a gardróbodban!