Erre figyelj, ha napszemüveget vásárolsz

Kató Iringó
Írta: ,
Erre figyelj, ha napszemüveget vásárolsz

Egy napszemüveg kiválasztása bizony nem egyszerű feladat, hiszen a stílus mellett számos egészségügyi szempontra is figyelned kell, ha szeretnéd megtalálni a számodra – és a szemed számára is – legmegfelelőbb darabot. Most segítünk a keresésben!

Miért, kinek és mikor kell napszemüveg?

Tudtad-e?

A tömeggyártású napszemüvegek az amerikai Sam Foster (a Foster Grant cég alapítója) nevéhez fűződnek, aki 1929-ben strandokon árulta ezeket a kiegészítőket, melyekből aztán az 1938-as Life magazin tudósítása szerint mintegy 20 milliót adtak el, csak az USA-ban.

Kétségtelen, hogy egy klassz napszemüveg nagyon fel tudja dobni a megjelenésünket, de elsősorban mégsem ezért hordjuk, hanem azért, hogy megvédje szemünket a Nap káros hatásaitól. Különösen igaz ez a világos szeműekre és a gyerekekre, akiknek sokkal érzékenyebb a szeme!

Sokan nem tudják, hogy felhős időben vagy árnyékban is ugyanúgy érdemes napszemüveget viselni, hiszen a veszélyes UV-sugarak a felhőkön vagy egy fa lombkoronáján is könnyedén áthatolnak, és sajnos így is kifejtik szemroncsoló hatásukat. Szintén nem igazán köztudott, hogy ha a használatban lévő napszemüvegünk lencséin karcolások láthatóak, akkor érdemes minél előbb lecserélni egy újra, mert ezeken a vékony sérüléseken játszi könnyedséggel átszűrődnek a veszedelmes napsugarak.

5 tipp, hogy tökéletes napszemüveget válassz

Mielőtt megveszel egy napszemüveget, természetesen nem csak arról kell meggyőződnöd, hogy stílusban mennyire passzol hozzád, de az egészségügyi szempontokra is figyelned kell! Az alábbi 5 tipp segít a választásban.

1. tipp: Megbízható helyről vásárolj

Lehetőség szerint olyan megbízhatatlan helyen, mint amilyen a piac vagy az aluljáró, inkább ne vásárolj napszemüveget – egy szaküzletben nagyobb valószínűséggel vannak megfelelő minőségű darabok. Az első és legfontosabb szempont, hogy a lencse legyen UV-szűrős, azaz csakis olyan napszemüveget vegyél le a polcról, aminek van CE minősítése, hiszen ez biztosít arról, hogy megfelel az EU-s szabványnak és garantáltan megvédi a szemedet a Nap káros UV sugárzásától.

Tudnod kell, hogy ez a bizonyos UV-szűrő réteg, amivel a lencsét bevonják, színtelen! Tehát tévhit, hogy a sötétebb napszemüvegek jobban védenek. Pont ezért az UV-szűrő réteg meglétét ránézésre lehetetlen ellenőrizni, ehhez egy speciális műszerre van szükség. Tehát ha nem megbízható helyről vásároltál jelöletlen napszemüveget, akkor minél előbb vidd el a kétes darabot egy szaküzletbe, ahol egy ingyenes UV-bemérésen könnyedén megállapítják, hogy a napszemüveg lencséi mennyire tudják elnyelni az UV-sugarakat. Ha kiderül, hogy nem jó a szemüveg, akkor soha többé ne vedd fel! A gagyi, UV-szűrő nélküli, színezett, sötét lencséjű napszemüvegek ugyanis duplán veszélyesek, mert ezek alatt a pupilla kitágul és így még több kockázatos UV-sugár jut a szembe.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!