7 slankító minta, amiben sokkal karcsúbb leszel

Írta: ,

De szeretjük az izgalmas mintákat! Még szép! Csak az a probléma, hogy sokunk számára komoly fejtörést okoz, hogy a minták optikailag is kijelölik a rólunk alkotott kép körvonalait, torzíthatják arányainkat, esetleg előnytelenül hangsúlyozzák bizonyos testrészeinket. A félelmek nem alaptalanok, viszont a mindenkori divat folyamatosan rácáfol a mintákkal kapcsolatos görcsökre. Íme néhány példa, hogyan tudjuk előnyünkre fordítani a mintás darabok hatását!

Trükkös pöttyös Kép forrása: comoorganizarlacasa.com

1/7 Trükkös pöttyös

Imádnivaló pöttyös. Kedvencem. Van pöttyös kabátom, sálam, szoknyám, blúzom és nadrágom is. Persze, nem egyszerre hordom őket és korántsem ideális az alkatom.

Ez a pöttyös blézer viszont azért fantasztikus, mert elmossa az alak körvonalait, mivel a szemben a minta sűrűsége interferáló, kápráztató érzést kelt, emiatt folyamatosan játszik a szemünk előtt a forma.

Egyszínűvel kombináljuk, így tudjunk maximalizálni az optikai csalás hatását.

Keresztbe csíkok Kép forrása: api.shopstyle.com

2/7 Keresztbe csíkok

Bizony, ez keresztbe és haránt is csíkos, mégpedig széles csíkokkal, maximális kontraszttal.

Figyelem!

Az alak nem csontkollekció, csinos modell, párnácskákkal. Mégis előnyösen hat a csíkos felső, hiszen megtöri a test optikai középvonalát és körvonalát és bátran játszik a hatással.

A széles csík ráadásul vezeti is a szemet, tehát a V alakban szabott dekoltázs, mely loknis derékkal végződik, erőteljesen slankít és nem érezzük merevnek.

A párducminta Kép forrása: api.shopstyle.com

3/7 A párducminta

Az egyik legmegosztóbb minta, amit a divatipar ismer. Persze, ha duotone változatban, ráadásul fekete-fehérben hordjuk, olyan elegáns, hogy eszünkbe sem jut róla, hogy árthat.

Nem is teszi, holott a modell a húsosabb felére vette föl.

Attól, hogy a mintázat nem szabályos, az egész inkább háttérnek tűnik, a szemet pedig az alak élesebb körvonalaira irányítja.

Fontos részlet, hogy zárt a konstrukció: a fekete blézer és a fekete cipő keretet ad a figurának, így rendezettséget és valódi eleganciát sugall.

Rafinált törökminta Kép forrása: avenue.com

4/7 Rafinált törökminta

Hahó, bohémek! Eljött a ti időtök.

A törökminták titka a részletgazdagságban rejlik.

Klasszikus formái például a ruha alján található mag-minta, ami igen ősi szimbóluma annak a kultúrának.

A színes kacskaringók csak úgy vonzzák a tekintetet, így el is felejtünk az összhatással foglalkozni. Meg akarjuk fejteni a képet, hiszen sejtjük, hogy valamit ábrázol.

A színes kavalkád másik hatása, hogy amennyiben a mintát középre helyezzük, a figura gerincét fogjuk kijelölni és a szem számára sorvezetőként határozzuk meg az alak középpontját.

Geometrikus Kép forrása: amazon.com

5/7 Geometrikus

Ez a lány sem attól vonzó, hogy kiállnak a csontjai. Nőies és elegáns darabot visel, merész dekoltázzsal. Már a ruha szabása is előnyös, hiszen az átkötős fazon azt üzeni, van mit megmutatni.

A geometrikus minták játékossá teszik az amúgy sem merev darabot. Folyton mozgásban van, így ki kell találnunk, hol is vannak a határai valójában.

Az ilyen markáns minták viselésénél nagyon fontos, hogy maximum egy harmadik kísérő színt hordhatunk még, nem szabad több színnel keverni.

Ehhez a darabhoz például illik egy piros fülbevaló és karkötő vagy arany lánc és gyűrű.

Amorf mintázatok Kép forrása: shopstyle.com

6/7 Amorf mintázatok

Akár a párducminta egyik verziója is lehetne, de ha jobban megnézzük, amorf alakzatokból áll ez a darab.

Trükkös, hiszen azzal vagyunk elfoglalva, hogy megfejtsük: jelentenek-e valamit a minták, összetartoznak-e, van-e a mintának határa stb.

A lényeg, hogy nem kell túlagyalni, semmi nincs mögötte, egyszerűen jól mutat ez a szabálytalanság, ami minden szabályt felrúg.

Az élet is ilyen, nem igaz?

Sorminták Kép forrása: shop.nordstrom.com

7/7 Sorminták

Katonás rend és játék. Bizony, ez nem ellentmondás: ez a sorminták logikája. Ezen a darabon különösen jól érvényesül, mert itt a színekkel játszott a termékfejlesztő.

A designer, aki a mintát megrajzolta, a sötétkék dominanciától a mályva és narancs kombinációjáig vitte az átmenetet.

Ráadásul a minták egymást is megtörik: vízszintes, egyenes vonalak és függőleges sorminták váltakoznak, mintegy ritmust szabva az észlelésnek. Az eredmény egy elegáns, vidám darab, amelyben viselője garantáltan csinosnak érzi magát.