10+2 magyar designékszer, amivel ősszel is kitűnsz a tömegből

Írta: ,

A design-ékszerek és a maradandó értékek világába kalauzol összeállításunk, amelyben kortárs magyar ékszertervezők munkáiból szemezgettünk. Minden kép egy-egy kapu egy tervező különleges és gazdag világába, ráadásul karnyújtásnyira tőlünk. Miért hordjunk magyar design-ékszert? Mert szép, mert itt született, mert megismerkedhetünk személyesen is a tervezővel és mert ebből a kapcsolatból közös történet születik!

Ilyés Juli - fémek Kép forrása: facebook.com

1/12 Ilyés Juli - fémek

Egyszerű formák, karakteres arányok. Nem lehet észrevétlenül elmenni az ilyen darabok mellett. Ilyés Juli fémes darabjai letisztultságról árulkodnak. A fémet színesen és hajlítva, a fények játékát kihasználva szelídíti meg.

Egy-egy szín és a natúr fémhez viszonyított arányai arra késztetik az ékszerek viselőjét, hogy a lényegi vonásokat mutassa meg saját egyéniségéből.

Rienne Creations - rakoncátlan formák Kép forrása: facebook.com

2/12 Rienne Creations - rakoncátlan formák

Mintha csak összeborzolták volna a gyöngyöket. És igen: a fehér a fehéren is kiválóan mutat. A térhatás játékosságot visz a monochrome világba.

A Rienne stílusa rakoncátlan, merész és hivalkodó – a szó legjobb értelmében. Kristályok, gyöngyök és szikrázó fények mindenütt. A fehéren túl sokkal többről szól, érdemes belekukucskálni a Rienne világába.

Vigyázat! Ragályos!

Rozsnyay Béla - érzéki örömök ezüstbe foglalva Kép forrása: facebook.com

3/12 Rozsnyay Béla - érzéki örömök ezüstbe foglalva

Bár ma már acélból is készít ékszereket, Rozsnyai Béla szobrászművész és ékszertervező főként a és az ezüst viszonyára bízza a hatást. Minden darab akár egy szerelmi vallomás: megkérdőjelezhetetlenül örökéletű.

Csak egyedi ékszerek kerülnek ki műhelyéből és akinek Rozsnyai ékszere van, az biztosan örökségként hagyja hátra leánygyermeke vagy -unokája számára.

Ferencz Vanda - fénytörés Kép forrása: vandaferencz.com

4/12 Ferencz Vanda - fénytörés

Az a fantasztikus ezekben az ékszerekben, hogy viselőjük szinte vonzza a fényt. A fülbevalók nem visszaverik, hanem foglyul ejtik a napsugarakat, így akár sima felületű, akár gyémánt-alakzatban bordázott az anyag, képesek vagyunk a napot elvinni a vállunkon.

Hétköznapi darabok, hisz Vanda tudja, hogy ezekből van több az ember életében, így ha ezek jól sikerülnek, nagy baj nem lehet.

Felvinczy Zita - aki a tűzzel játszik Kép forrása: facebook.com

5/12 Felvinczy Zita - aki a tűzzel játszik

Ez a nő valóban a tűzzel játszik. Zabolátlan, provokatív perszóna, aki addig csűri-csavarja a drótot, míg behálóz vele és rabul ejt valamelyik kreációjával.

A szentendrei ékszertervező munkái a nőiség megélésének ezer formájára invitálnak és biztos megóvnak attól, hogy elrejtsük legelőnyösebb tulajdonságainkat.

Élénk fantázia, buja érzékiség – ezt fogják gondolni rólunk, ha Felvinczy ékszerben jelenünk meg.

Faludi G Jewellery - az üveghegy csúcsa Kép forrása: faludig.com

6/12 Faludi G Jewellery - az üveghegy csúcsa

Nekem a víz és a tisztáság jut eszembe ezekről az ékszerekről. Mondhatnám, hogy a jéghegy csúcsa, de nem hidegek, inkább makulátlanok ezek a darabok.

Átengedik a fényt, engedik érvényesülni a hátteret is úgy, hogy közben eszünkbe sem jut kételkedni abban, hogy viselőjük az ékszerhez választott ruhát és nem fordítva.

eVɘa - tiszta formák művészete Kép forrása: pandarte.blog.hu

7/12 eVɘa - tiszta formák művészete

Reményi Éva nagyon ért a nők nyelvén. Az olyan nőkén, akik pontosan annyit szeretnének megmutatni, amennyi a hatáshoz mindenképpen szükséges.

Ékszerei gesztusok, melyek megkövetelik a megfelelő viselkedést. Tiszta formák egy kis fricskával.

Ha ilyen ékszert hordunk, a stílus maradjon minimalista az öltözködésben is, különben nem tud érvényesülni a tervezői szándék.

Dorivisy - vonalak játéka Kép forrása: dorivisy.hu

8/12 Dorivisy - vonalak játéka

Lepkeszárny és szabálytalan körvonalak. Az anyag sok mindent elbír, Visy Dóra ékszerei viszont nem fogják tűrni a zsúfoltságot.

Ha ilyen darabot választunk, biztosítsuk számára a teret: dekoltázzsal, egyszínű háttérrel – bármivel, ami nem vonja el a figyelmet! Főként alkalmi darabok, gyakorlott csábítók számára viszont hétköznapra is ajánljuk.

Doridea - fonalak találkozása Kép forrása: facebook.com

9/12 Doridea - fonalak találkozása

Bőr, fém és fonál puhítják egymást egy végtelen tekergőzésben. Farmeres, bőrcsizmás szerkóhoz ideálisak ezek a csavart, fonott vagy csak összepréselt technikájú kiegészítők.

Nincs túlgondolva a filozófia, leginkább az anyagban bízik a tervező. A bőrrel nem csalódhatunk és hétköznapokra talán nem is kell bonyolultabb cucc.

Az a pláne, hogy sportoláshoz is hordhatjuk őket.

Karman Jewelry - a kör 50 árnyalata Kép forrása: karmanjewelry.com

10/12 Karman Jewelry - a kör 50 árnyalata

Egyik kedvencem. Aki képes ennyit játszani egyetlen formával úgy, hogy közben mi sem unatkozunk, annak elhiszem, hogy ezt hordani is érdemes.

Ha akarom exkluzív, ha akarom hétköznapi; ha akarom teljes, ha akarom félkör – ennyi variációval nő legyen a talpán, aki nemet mond a Karman Jewelry letisztult formavilágra.

Művészi értelemben a legnemesebb jelző illeti: érdekes.

Nise Design - viszonyban Kép forrása: facebook.com

11/12 Nise Design - viszonyban

Az anyagokat egymással viszonyba hozni – ez a tervezés lényege és látványos eredményekkel jár, legalábbis a Nise Design darabjai alapján.

Fa, gyanta, akril, üveg legnemesebb tulajdonságaival élnek a lányok miközben egy külön világot alkotnak. Ránézésre is halljuk a hullámverést és szinte vakítanak a tengerben megcsillanó fény szikrái.

A vonalak láthatóan nagyon fontosak ebben a folyamatban: a szabálytalanság normáját hitelesítik.

Király Fanni - egymásból... egymásba Kép forrása: facebook.com

12/12 Király Fanni - egymásból... egymásba

Percek alatt kiderül, miben hisz a művész, ha ránézünk alkotásaira. Király Fanni például a játékban.

rendületlenül hihet abban, hogy az ékszerek a kapcsolatról szólnak, mert egyes darabjai ezt fizikailag is megtestesítik: a kölcsönhatást, az egymásból létezést, a másik nélküli értelmetlenséget.

Az anyagokat is így társítja. A kő, a textil, a pergamen, a bőr a társasjáték résztvevői. Ha beszállunk, mi nyerhetjük a játszmát.