Milyen kávé a legjobb az egészségednek?

Nagy Niki
Írta: ,
Milyen kávé a legjobb az egészségednek?

Kép forrása: nioloxs/depositphotos.com

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, hála magas koffeintartalmának és kesernyés, jellegzetes ízének. A kávéfogyasztásról rengeteg ellentétes kutatás jelent már meg, volt, amelyik károsnak, volt, amelyik egyenesen egészségesnek találta. Egy nemzetközi kutatócsoport most azt vizsgálta meg, van-e különbség a fogyasztott kávéfajták között, és hogy melyik lehet a legegészségesebb rendszeresen fogyasztva.

Van, aki feketén és erősen szereti, van, akinek tökéletesen megfelel a nagy kávézóláncok vizezett, ízesített verziója, akad, aki a jó öreg kotyogósra szavaz, és egyre többen vannak a kávésznobok is, akiknek még a pörkölés és a kávécserjét ért fény mennyisége sem mindegy – nem számít, melyik csoporthoz tartozik az ember, az egészségére biztosan szeretne odafigyelni. Az elmúlt néhány évtized kutatásai annyi mindent mondtak már a kávéfogyasztásról, hogy nagyon nehéz eligazodni az információk sűrűjében, többek között ezért készített az Európai Kardiológiai Társaság egy speciális statisztikát arról, vajon melyik kávéfőzési módszer lehet a legegészségesebb.

A European Journal of Preventive Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredménye annyira nem meglepő: a kutatók szerint a filteres kávéval járunk a legjobban, ennek a fogyasztása még annál is sokkal egészségesebb, mintha nem is fogyasztanánk egyáltalán kávét.

A szakértők 1985 és 2003 közötti adatokat elemeztek egészséges, kávét rendszeresen fogyasztó norvég nőkről és férfiakról. Megfigyelték, hogy milyen kávét ittak, és hogy a megfigyelt nagyjából 20 év alatt hogyan alakult az egészségük. A kutatásban statisztikai adataikkal végül egészen pontosan 508747-en vettek részt, ami tudományosan is perdöntő alanyszám, így az eredményeket biztosan érvényesnek lehet tekinteni.

microgen/depositphotos.com

A megfigyelt időtartam alatt a résztvevők közül 46341-en hunytak el, 12621-en közülük szív- és érrendszeri, keringési betegségben. 6202 embernek szívroham okozta a halálát. A kutatók által végzett analízis kimutatta, hogy alapvetően a kávéfogyasztás nem egy veszélyes szokás, nem nőtt a halálozás esélye azzal együtt, hogy valaki kávét fogyasztott-e vagy sem. A filteres kávét fogyasztók még egészségesebbek voltak, mint azok, akik nem ittak kávét: a második csoportnak 12 százalékkal, az elsőnek 20 százalékkal volt kevesebb az esélye a szívbetegségre és az ebből következő halálozásra.

A kutatók szerint a filteres kávé azért bizonyult a legegészségesebb megoldásnak, mert a kávéfogyasztás növelheti a vérben a rossz koleszterin mértékét, a filteres kávéból pedig sok olyan anyag kiszorul, ami ezt a növekedést eléri. A filteres kávé a hagyományossal szemben harmincszor kevesebb káros lipidnövelő anyagot tartalmazott.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy azok, akik a szűrt kávéról átállhattak szűretlenre a megfigyelési időszak alatt, ronthatták az esélyeiket az egészséges szív- és érrendszerre, és nagyobb valószínűséggel hunytak el ezzel kapcsolatos betegségben. A szakértők azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy mindez statisztikai kutatás csak, megfigyelésen alapul, mert nem érezték etikusnak azt, hogy olyan és annyi kávét itassanak a kutatás résztvevőivel, ami már ronthat az egészségükön. Úgy gondolják azonban, hogy a résztvevő több mint félmillió egészséges felnőtt adataiból leszűrt konklúziók egyértelműek: ha valaki félti a szíve egészségét, de mégis inna rendszeresen kávét, az válasszon a szűrt, filteres kávék közül, mert ezek a legegészségesebbek.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!