Nagy körömreszelő mustra - Fém, üveg vagy papír reszelő?

Göcző Nóra
Írta: ,

Legalább száz féle körömreszelő létezik. Honnan tudhatjuk, hogy ezek közül melyik lesz jó a mi körmünknek? Valójában mindegy, hogy saját magunk fogunk hozzá vagy szakemberre bízzuk magunkat, rendszeres törődésre lesz szükségünk ahhoz, hogy hosszú távon is ápolt, nőies és vonzó körmeink legyenek. Régen, egy magára valamit is adó nő házi készletéből nem hiányozhatott a manikűrkészlet. Kapták ezt ajándékba karácsonyra, születésnapra, névnapra a hölgyek, a benne lévő kisolló, szemöldök csipesz, fém (másnéven gyémántporos) reszelő pedig évekig, néha évtizedekig nagy becsben tartott kozmetikai eszköznek számított a családban.

Mária Terézia tizenötödik gyermeke, Marie Antoinette-ről is köztudott volt már az 1700-as évek második felében, hogy rajongott a lime a onglesért, ami egy habkőből készült körömreszelő eszköz volt. Gyönyörű körmeit látva hamar kedvelt időtöltéssé vált a Versailles-i királyi udvar előkelő hölgyeinek körében a reszelgetés.

A ceruza alakú habkövet a szobalány mindig tisztára mosta a használat után és a fürdőkádhoz készítette további használatra. Ezek voltak az első körömreszelők, melyeket akkoriban még csak a legmagasabb rangú arisztokraták ismerhettek.

Átlagosan hat hónapra van szükség ahhoz, hogy a körömágyból kibújó szarulemez elérje az ujjak végeit. Gondoljunk csak bele, mennyi sérülésnek, kémiai anyagok (körömlakkok, tisztítószerek) támadásának és egyéb viszontagságnak van kitéve egy köröm fél év alatt.

És ekkor még csak az ujjak végénél tart a növekedésben, ha szeretnénk, hogy azon túl is egészséges maradjon, rendszeresen kell ápolnunk. Heti egy-két reszeléssel már nagyon sokat tehetünk azért, hogy műköröm helyett szép saját körömmel büszkélkedhessünk. De ez még csak a környezeti hatások ellen nyújt védelmet. Szervezetünk állapotáról is képet adhat a köröm. E, K, B2, B6, B12, C, folsav, vas - és kalcium bevitelére van szükség, ha a köröm puha és gyenge. De szakértők szerint ez a rossz közérzet jele is lehet.

Gyémántporos reszelő

Alapszabály, hogy a köröm hosszát csipesszel vagy ollóval vágjuk a megfelelő hosszúságúra, a finomításhoz, a végek elsimításához pedig használjunk körömreszelőt.

Általában a csillámporos fémreszelők műanyag nyéllel vannak ellátva, két oldaluk pedig különböző finomságú gyémántporral van beborítva. A klasszikus manikűrkészletek kihagyhatatlan darabja. A legismertebb körömreszelő fajta, ami tökéletesen használható a természetes körömlemez formázásához, ápolásához.

Papírreszelő

A papírreszelők belseje fa, műanyag vagy papír, a külsejük szemcsézett. Többféle formában kaphatók, találkozhatunk egyenes, kerekített végű, téglalap, banán, íves, széles, vagy csepp formájú reszelőkkel. Az íves vagy egyenes oldalvonalak és a kerekített vagy négyszögletes végek segítségével a körömlemez megfelelő oldalát tudjuk követni. A papírreszelők kizárólag permetezés segítségével fertőtleníthetők, sem áztatásos fertőtlenítésre, sem magas hőfokon történő sterilizálásra nem alkalmasak, ha már elhasználódtak, vagy körömgomba jelentkezik, inkább dobjuk a kukába.

Általában ezek a legolcsóbbak, éppen ezért nem is annyira tartósak, viszont ha egy kicsivel többet költünk rá, máris hozzájuthatunk egy minőségibb darabhoz. Fontos, hogy a középső, kemény, de hajlékony réteg és a külső, csiszolásra alkalmas réteg között egy lehelet vékony szivacs is helyet kap, amely biztosítja a megfelelő nyomáseloszlást.

A körömreszelő lelke a csiszolópapír. A gyártása egy összetett folyamat: először csiszolóport készítenek. Ehhez különböző ásványi anyagokat 2000 Celsius fokon összeolvasztanak, majd összezúzzák és különböző szitákon a megfelelő szemcseméretekre osztályozzák. Egy préselt műszaki papírrétegre hőre kötő ragasztót kennek, erre rászórják a csiszolóport, majd magas hőn rásütik azt, végül egy gyantaréteggel lezárják.

Üveg reszelő

Az utóbbi évek kellemes meglepetése az üveg körömreszelő. Valójában egy csoda, hogy ennyit kellett rá várnunk, hiszen már a Holdra is eljutottunk majdnem ötven évvel ezelőtt. Hátránya, hogy a többihez képest drágább, előnye viszont, hogy tartósan meggátolja a köröm széleinek beszakadását és berepedezését. Emellett rendkívül tartós, strapabíró, hiszen a mikrofinom felületét marással hozzák létre.

A hagyományos reszelőknél, amelyekben fém, vagy papírlemez hordozóra viszik fel a csiszoló felületet, használat közben kis szemcsék formájában leválnak, és így egy idő után használhatatlanná válnak. Azoknak, akik erős körmökkel rendelkeznek, hosszadalmas művelet lehet az otthoni manikűr egy üveg reszelővel. Számukra javasolt, hogy a művelet legvégén vegyék elő az üveget.

Buffer

Általában felületek finomításához használják a buffert, akár manikűr, akár műköröm készítésénél, de egy kevés türelemmel a köröm széleinek lereszelésére is jól alkalmazható. A szögletes, téglatest formájú bufferek középen szivacsot vagy valamilyen műanyagot tartalmaznak. A köröm felületének óvatos átcsiszolása után tartósabb lesz a körömfestés.

A legnagyobb baklövéseket mégis ezzel az eszközzel követik el a nők. Ha túl sokáig, túl gyakran vagy nem megfelelő buffert használunk, az a köröm folyamatos elvékonyításához vezethet.