A legszebb karácsonyfa típusok - Mire érdemes figyelni a vásárlásnál?

Szirák Viki
Írta: ,

A legtöbb családban elképzelhetetlen az ünnepi szezon karácsonyfa nélkül, ezért fontos odafigyelni arra, milyen fajtára, típusúra esik idén a választásod. Hiszen egészen más jellemzi a lucfenyőt és az ezüstfenyőt, ráadásul van pár dolog, amit érdemes ellenőrizni az árusok kínálatában!

Alapjáraton az élő fenyőknek két fajtáját különböztetik meg: vannak vágott és földlabdás fenyők. Előbbinél sokan attól félnek, hogy a kivágott fa vásárlásával a környezetnek ártanak, de az igazság az, hogy ezeket szerencsére nem az erdőkből, hanem kifejezetten karácsonyfa ültetvényekről termelik ki, ahol olyan távra vannak elültetve egymástól a fák, hogy ha nem vágják ki őket, a szűk élettér miatt valószínűleg előbb-utóbb elpusztulnának.

A földlabdás fenyő az, amelyiket később el is tudjuk ültetni a kertben, hiszen gyökerével együtt lehet megvenni, de ehhez nagyon fontos tudni, hogy a meleget nem bírják jól. Ezért ilyet fűtött szobába, radiátor közelbe semmiképp se tegyünk; inkább teraszra, erkélyre, előszobába ideális. Ennek tudatában tovább is mehetünk arra, milyen fajta fák léteznek, és melyiknek milyen előnyei-hátrányai vannak.

1. Lucfenyő

A legtöbben ezt tartják a klasszikus karácsonyfának, sőt, sokan az illata nélkül el sem tudják képzelni az ünnepeket. Erről egyébként az tehet, hogy rendkívül magas a gyantatartalma, amivel ugyan baj még nem lenne, de pont ezért hamar lehullajtja a leveleit. Olyannyira, hogy ha délután feldíszítitek a fát, legkésőbb másnap reggelre már biztosan el is potyogtat pár tűlevelet, és megesik, hogy még tavasszal is találsz ebből a lakás különböző pontjain.

Mivel Európában honos növény, így az ára is igazán baráti, az előrejelzések szerint méterenként nagyjából 3000 forintot kérhetnek érte idén az árusok.

2. Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő valahol az olcsóbb luc- és a drágább nordmann fenyő között helyezkedik el ár és jellemzők tekintetében is. Azaz van még neki klassz illata, de nem olyan jelentősen, mint a lucnak, ugyanakkor a tűleveleit kisebb mértékben hullajtja el köszönhetően az ezeket bevonó viaszrétegnek.

Különleges színét egyesek imádják, mások viszont nagyon nem kedvelik, ugyanis nem az a megszokott élénkzöld árnyalata van, hanem nevéből eredően sokkal inkább ezüstös színben pompázik. Ha újdonságra vágysz, ez egyébként jól passzolhat a lakásodba. Az ára idén valahol 4000-5000 forint között mozog várhatóan.

bb_doll/depositphotos.com

3. Nordmann fenyő

Ez a típus rendkívül népszerű, hiszen klasszikus "karácsonyfa alakja" van, élénk zöld színnel rendelkezik, de a luccal szemben nem hullajtja túlságosan a tűleveleit. Azonban tény, hogy az illata nem olyan erőteljes, és kétszer annyi pénzt kérnek el érte.

Méterenként ugyanis körülbelül 6000 forintért tudod megvásárolni, tekintve, hogy Magyarországon már egyre nagyobb a kereslet iránta. Ezért aztán az elmúlt 10 évben egyre többet telepítettek belőle itthon is, úgyhogy ha nordmann fenyőt keresel, biztosan találni fogsz!

Shutterstock

4. Egyéb fenyőtípusok

A fenti három fajta a legkeresettebb és leggyakoribb itthon, de könnyen találkozhatsz más, kevésbé ismert típusokkal is. Ezek közé tartozik például a duglászfenyő, ami közepes mértékben hullajtja leveleit, és ha ezeket megdörzsölöd, narancsos illatot áraszt magából. Az árát viszont nehéz meghatározni, mert nagyon kevés helyen kapható. Valahol a lucfenyő és az ezüstfenyő között mozoghat.

A concolor az egyik legpraktikusabb fenyőfajta, hiszen levelei nem szúrnak, nem igazán hullanak, könnyű díszíteni, és citromos illata van, ám ha két méteres fát akarsz, mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, hiszen 10 ezer forintot is kérhetnek érte.

Ezekre figyelj a karácsonyfa vásárlásnál

- Ha úgy döntöttél, hogy te földlabdás fát vennél, mert szívesen elültetnéd a kertedbe, lehetőleg csak olyan helyen vásárolj, ami megbízható. A különböző útszéli, benzinkutakon árusított fák esetében nem lehet tudni, honnan származnak, és mióta vannak ott.

Hogy meggyőződhess annak állapotáról, egy tűlevelet hajlíts meg. Ha ezután gyorsan kiegyenesedik, nyugodtan megveheted, ha viszont görbe marad, már elkezdett száradni.

Érdemes egyébként az ilyen típusú fákat minél előbb megvenni, mert ezekből sokat adnak el, és egy héttel karácsony előtt már hiánycikk is lehet.

- A földlabdás fák nehezen viselik a hirtelen időjárásváltozást. Ezért egy darabig érdemes a kert egyik fagymentes szögletében tárolni, majd fokozatosan hozzászoktatni a meleghez. Először vidd be egy zárt térbe, ahol melegebb van (például a garázsba), majd csak azt követően hozd be a lakásba, hogy ne hullajtsa el a lombját hamar.

- Nézd meg, hogy a kiválasztott fának milyenek a levelei. Ha találsz rajta barna foltokat, az valamilyen betegségre is utalhat, és nem kizárt, hogy emiatt gyorsabban lepotyogtathatja a leveleit is. Ilyenkor inkább nem érdemes kockáztatni. Ugyanez igaz akkor is, ha ráncos a kérge, vagy ha minimálisan ugyan, de penészes szagot áraszt.

- Ellenőrizd, hogy mennyire egyenes a fa törzse. Lehet, hogy úgy állították, ki, hogy ne látszódjon, de egyébként erőteljesen dől valamelyik irányba, ami alaposan megnehezíti a fafaragást és a beállítást. Ráadásul balesetveszélyes is lehet!

- Rázd meg a fát, mielőtt megveszed. Ha ugyanis elég sok levelet elhullajt már ettől, akkor valószínűleg valami nem stimmel vele (például száradásnak indult), és már a szimpla hazaszállítás során is rengeteget veszíthet még. Ha nem csak egy-két napig szeretnéd nézegetni a lakásban, figyelj oda erre a részletre.

- Még egy érdekesség: érdemes figyelni az akciókra, ugyanis vannak helyek, ahol a környezetvédelmet fontosnak tartják, így a megvásárolt cserepes fát később visszaveszik, és az árának egy részét levásárolhatod valami másra.

És mi a helyzet a műfenyővel?

Sokan gondolják úgy, hogy ha műfenyőt vesznek, azzal a környezetet is óvják. Hiszen nem kell minden évben újat vásárolni, hosszú ideig eláll, és karácsony után nem megy egyenesen a kukába. Ami igaz is, de csakis akkor, ha 20 évig megvan a fa, és nem veszünk helyette másikat: környezeti szempontból ekkor válik egyenértékűvé a vágottal szemben!

Azonban statisztikák szerint átlagosan 6 évig használjuk a műfenyőt, és utána kidobjuk. Amivel az a gond, hogy ezek gyártásából és szállításából adódóan üvegházhatású gázok keletkeznek, ami sokkal magasabb, mint ha minden évben új vágott fenyőt vennél!

Ha mégis a műfenyő mellett maradnál, olyat vegyél, ami PVC-mentes, és Európában készült. Ez utóbbi nagyon fontos tényező, hiszen a legtöbbször inkább Kínában gyártják ezeket, és a karbonlábnyomuk nagyra nő, míg végül eljutnak Magyarországra. Arról nem is beszélve, hogy a PVC műfenyők gyártása során gyakran méreganyagokat, így többek között ólmot is használnak, ami az anyag elöregedése miatt később por formájában a lakás levegőjébe is kerülhet!

Leontiev/depositphotos.com

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv