Koronavírus: Hogyan szokj le arról, hogy az arcodhoz érj

Irimiás Alíz
Írta: ,

Manapság a legfőbb intelem azok számára, akik szeretnék elkerülni a koronavírus-fertőzést, hogy gyakran mossanak kezet, és ne nyúljanak az arcukhoz. Noha az első védekezési módot viszonylag könnyű betartani, a második annál nehezebb. Alapvetően rettentő nehéz megállni, hogy ne érjünk az arcunkhoz.

Egy 2015-ben végzett kutatás arra hívta fel a figyelmet, hogy átlagban 23 alkalommal érintjük meg az arcunkat egyetlen óra leforgása alatt, ebből 44 százalékot a száj, az orr vagy a szem érintése tesz ki.

Az arcunk érintése – különösen a nyálkahártyával fedett részek környékén – rendkívül könnyűvé teszi a baktériumok és vírusok bejutását a szervezetünkbe, ezáltal könnyen megfertőződhetünk és vírushordozóvá, illetve potenciális fertőzővé válhatunk.

Nemcsak a vírusok miatt érdemes leszokni az arcunk érintéséről, de a rendszeres érintéssel aknék keletkezhetnek, azaz a szépségünknek is árthat. Arról nem beszélve, hogy aki állandóan az arcához nyúl, kevésbé tűnik magabiztosnak – állítja Sanam Hafeez New York-i pszichológus. Léteznek azonban technikák, amelyek segítenek ebben a szinte lehetetlennek tűnő témában, ezeket gyűjtöttük most össze.

Figyeld meg az arcérintési szokásaidat!

Az első lépés, hogy figyeld meg, és légy tudatában, hogy mikor és miért érinted meg az arcodat. Olyan ez, mint ha rájönnél, miért rágod a körmödet – unalomból vagy ha ideges vagy. A legtöbben tudattalanul nyúlnak az arcukhoz: megdörzsölik a szemüket, az ajkaikat tépkedik, ha zavarban vannak, azaz a limbikus rendszerüknek engedve, tudattalanul cselekszenek ilyenkor. Ha a szeretnél ezen a szokáson változtatni, elengedhetetlen, hogy felismerd, mi az, ami kiváltja ezt a cselekedetet. Próbálj koncentrálni olyankor is, amikor olvasol, vezetsz, stresszes vagy stb.

Próbálj az arcod érintése helyett valami mást megfogni!

Az üres kezek gyakran elkalandoznak, valamit kezdeni kell velük – állítja Hafeez. Tévézés vagy olvasás közben mindenképp el akarjuk foglalni a kezeinket, ezért érünk az arcunkhoz velük. Ha szeretnénk leszokni erről, valami helyettesítőt kell találnunk számukra, például szorongassunk inkább stresszlabdát, pörgessük a fidget spinnert, legyen egy plüss játék a kezünkben, vagy tegyük keresztbe a karunkat a mellkasunkon, így a kezeink nem lesznek magukra hagyva. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ezeket a tárgyakat rendszeresen és alaposan fertőtlenítsük.

galitskaya/depositphotos.com

Tedd kényelmetlenné!

Egy másik jó módszer arra, hogy ne érjünk többet az arcunkhoz, ha kellemetlenné tesszük az érintést. Húzzunk fel kesztyűt, ezáltal nem lesz kellemes az arcunknak, ha hozzányúlunk, vagy tegyünk szemüveget, ami egyfajta védelmet jelent a szemünknek, ha hozzányúlnánk, esetleg sminkeljünk, ilyenkor – félve attól, hogy elkenődik a sminkünk – alapvetően ritkábban érünk az arcunkhoz.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!