Így károsítod az ételválasztásoddal a környezetedet

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Remélhetőleg téged is foglalkoztat környezetünk védelme, ugyanis egyre égetőbb kérdéssé válik az, mit tehetünk Földünk jövőjéért. Biztos próbálod lehetőségeid szerint szelektíven gyűjteni a szememet, igyekszel spórolni az energián, de gondoltál már az étkezésedre? Talán nem, pedig ez is a környezetvédelem egyik fontos ága.

Import ételeket fogyasztunk Kép forrása: glasseslit.com

Logikus, és ezáltal mindenki számára érthető, hogy ami nem a szomszédban terem meg, azt valahogy el kell juttatni a piacra, a nagyobb áruházakba.

Ebből adódik az, hogy a szállítás során rengeteg káros anyag kerül a levegőbe – minél messzebbről jön az adott áru, természetesen annál több. Manapság az élelmiszerboltok mindenki igényeinek szeretnének megfelelni.

Gond nélkül veszünk itthon kókuszdiót és papayát, de az sem kirívó, hogy Argentínából érkezik a körte, ami egyébként nálunk is megterem, csak nem az adott évszakban.

Az emberek többsége ezzel nem igazán szeretne foglalkozni, márpedig, ha az igény adott, akkor az áruházláncoknak érdekük, hogy azokat kiszolgálják.

Mit tehetsz? Kép forrása: buzzfeed.com

Nem csupán a környezeted, az egészséged érdeke is, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket vásárolj, lehetőleg olyanokat, amik az országunkból származnak.

Gondolj csak bele: ami a világ másik részéről érkezik, azt minden bizonnyal kezelni kellett, pl. különféle gombaölőkkel, hiszen nem bírnák ki máshogy a hosszú utat.

Ezek részben alapos mosás során sem távolíthatóak el teljesen, csupán határérték alá kerülnek. De sok kicsi sokra megy… És akkor maradjunk cikkünk fő témájánál, mely szerint az ilyen távolról érkező finomságok óhatatlanul szennyezik levegőnket a szállítás során.

Ez sajnos szinte minden más élelmiszerre is igaz, ha lehet, legalább a friss gyümölcsöket és zöldségeket húzzuk ki a sorból.