Tippek, hogy tündököljön a természetes hajszíned

Írta: ,

Manapság nem igazán „divat” a természetesen hajszín, sokan akkor is festetik a tincseiket, ha az csupán néhány árnyalattal tér el valódi adottságaiktól. Ebben az esetben érdemes lenne inkább több időt szánni a hajápolásra, hiszen a természetes, ragyogó hajszín elérése egyáltalán nem lehetetlen feladat.

Táplálkozzunk egészségesen

1/5 Táplálkozzunk egészségesen

A hajunk állapota igen jelentős részben tükrözi azt, mennyire vagyunk egészségesek.

Ahogy a körmünkön, bőrünkön látszanak a hiánybetegségek, vagy éppen az egészségügyi problémák, úgy ez alól nem kivétel a frizuránk sem.

Sőt, míg a körmünket elfedhetjük műkörömmel, a bőrünket alapozóval, addig a hajunkat nem igazán rejthetjük el sem a környezetünk, sem önmagunk elől.

A változatos, egészséges, vitamindús étkezés tehát nem csak a testalkatunk, hanem a szépségünk szempontjából is kulcsfontosságú. (Aki komolyabb problémákat tapasztal, annak feltétlenül érdemes célzottan pótolnia a vitaminokat és ásványi anyagokat.)

Ugyanez igaz a folyadékfogyasztásra: nem csupán a bőrünk lesz száraz, nem csak a testünk fog szomjazni, ha nem iszunk eleget, a hajunk is megviseltebbé, sprődebbé válik vízhiány esetén.

Ne mossunk túl gyakran hajat

2/5 Ne mossunk túl gyakran hajat

A túl gyakori hajmosás éppúgy tortúra lehet a hajnak, mint a gyakori arcradírozás a bőrnek.

Az egészséges frizurát elegendő hetente egyszer-kétszer megmosni, ha ennél többre van szükség, akkor ildomosabb a valós problémát kezelni, semmint elfedni azt.

Hajmosás során bőven elegendő egyszer samponozni, sőt, a kismennyiségű terméket is hígítsuk egy kevés vízzel. Csupán reklámfogás a második öblítés, nincs rá semmi szükség, pláne akkor, ha az első alkalommal alaposak vagyunk.


Elköveted őket? A 6 leggyakoribb hajmosási hiba


A balzsamhasználatra viszont annál nagyobb figyelmet kell fordítani. Ez a rutin szerencsére már csaknem mindenkire jellemző, ami nagy segítség a hajnak.

A balzsamozás után könnyebb kibontani a tincseket, a szálak egészségesebbek, hidratáltabbak lesznek, ennélfogva szebben ragyognak majd. 

Gondoskodjunk a külső hidratálásról

3/5 Gondoskodjunk a külső hidratálásról

Aki törekszik arra, hogy természetes hajszínét megőrizze, feltétlenül ügyeljen a külső hidratálásra is.

A folyamat a balzsamozásnál kezdődik, de messze nem ott ér véget. Főleg a göndör, hullámos haj esetében szükséges öblítést nem igénylő hajápolókat használni, hiszen ez a két szerkezet eleve gyengébb.

Persze, az extra hidratálás senkinek sem árt, egy hajtípusra sem húzhatjuk rá azt, hogy tulajdonosa bátran mellőzheti a gondoskodást.

Normál állapotú haj esetében kéthetente, problémásabb frizura ápolása során hetente ajánlott hajpakolást használni annak érdekében, hogy a hajunk sokáig megőrizze ragyogását.

A megfelelő hidratálással nemcsak táplálhatjuk a tincseket, hanem elkerülhetjük a szín kifakulását, illetve a vágás gyakoriságát is csökkenthetjük.

Ne erőszakoljuk rá az akaratunkat

4/5 Ne erőszakoljuk rá az akaratunkat

Fontos lenne, hogy mindenki megbarátkozzon természetes adottságaival, a göndör hajból ne akarjunk mindenáron szögegyenest csinálni, az egyenesre pedig ne erőszakoljuk rá a hullámokat.

Néhány hetente, vagy a különlegesebb alkalmakkor belefér, hogy egy kis extrát vigyünk a megjelenésünkbe a frizuránkkal, de a túl sok vasalással, besütéssel kivédhetetlenül sokat ártunk.

Egyáltalán nem elhanyagolható, de sajnos nem is elégséges a hővédők használata, amiket egyébiránt célszerű a hétköznapi hajszárítás során is használni.

A természetes adottságaink legyőzése helyett inkább vágassunk könnyen kezelhető, testreszabott frizurát. Ha így teszünk, az egészséges hajszínünket is sokáig megőrizhetjük, hiszen az nem fog fakulni a hőhatások miatt.

Védjük az UV-sugárzástól

5/5 Védjük az UV-sugárzástól

Ha már a hőhatásoknál tartottunk, meg kell említenünk az UV-sugárzást is, ami az egyik legjelentősebb hajszínfakító, mind a természetes, mind a festett árnyalatokat illetően.

Aki szeretné sokáig megőrizni a hajszínét, az okvetlenül használjon a hajára is UV-szűrővel ellátott termékeket, és ne csak akkor, ha célzottan strandra készül.

Ezek a hajápolók a szín megőrzésén felül természetesen a frizura egészségéért is felelnek, ami különösképpen fontos a nyári hónapokban, amikor egyébként jelentősebb az igénybevétel.

A megfelelő termékek használatán felül nyáron is hordjunk fejfedőket, tökéletes választás a forró napokon egy divatos szalmakalap.

Mindez nem csupán azok számára fontos, akik természetes hajszínüket védik, ugyanis a festett haj szerkezete gyengébb lehet, a színezett tincsek még védtelenebbé válhatnak a sugárzással szemben.