Így világosítsd a hajszíned természetes módon

Így világosítsd a hajszíned természetes módon

Címlap / Stílus / Haj / Így világosítsd a hajszíned természetes módon

A szőkék általában eggyel több ok miatt imádják a nyarat, mint a sötétebb hajúak: a napfény nagyon szépen ki tudja szívni az ember haját, és azok a highlightok, amikért az év többi részében komoly pénzösszegeket hagyunk ott a fodrásznál, ebben a két-három hónapban ingyen jönnek. Persze nem reális, hogy minden egyes napot a napfényben töltsünk, és az sem, hogy mindig szőkítővel gyilkoljuk a hajszálainkat. De mit lehet akkor tenni? Mondjuk kipróbálni az alábbi természetes hajvilágosító trükköket!

Citromlé

A citromlé az a hajvilágosító tipp, amit talán a legtöbben ismernek, már nagyanyáink is trükköztek vele. Hiába ez az egyik legjobb módszer, csak a szőkéknél és a nagyon világos barnáknál működik. Ha ennél sötétebb a hajad, felesleges pepecselni vele, mert nem fogsz különbséget látni, sőt, akár még narancssárgás elszíneződést is okozhat. A citromban lévő citromsav ugyanis napfény hatására felbontja a hajszálak szerkezetét, és leszívja a felső színréteget.

Így a szőkénél még szőkébb lesz a hatás, a barna viszont bevörösödhet.

A világos hajúak a legjobban úgy védhetik a hajukat az eljárás közben, ha a citromlevet 1:2 arányban mixelik össze tápláló, fennhagyható pakolással, balzsammal. Ezzel menjenek ki a napra, hagyják, hogy az felmelegítse a tincseket, majd mossák le a masszát. Így nemcsak világosítani fog a citromlé, de a haj állagát is megóvja.

Ezután egy hidratáló maszk sem hátrány, mert a citrom kiszárítja a tincseidet.

Méz és fahéj

Ha fahéjjal kevered össze, a mézben található kis mennyiségű hidrogén-peroxid aktiválódik, és nagyjából ugyanúgy világosítja a hajat, mint a citromlé.

Ahhoz, hogy jól hasson, általában hajmaszkként szokták felvinni, ehhez pedig kell még valamit hozzáadnod, hogy jól kenhető legyen – rendszerint ez a plusz adalék egy kis tiszta kókuszolaj szokott lenni. 

A legjobb recept a méz, melegvíz, kókuszolaj és egy teáskanál fahéj keveréke, amit nagyjából fél órán keresztül kell rajta hagyni a hajon. Ahogy ez letelt, mosd ki a masszát, és már az első használat után világosabb lesz a hajad. Minél gyakrabban használod, értelemszerűen annál jobban tudod világosítani.

ekramar/depositphotos.com

Kamillatea

Sajnos a kamillatea is csak a világosabb hajúak számára jelenthet megoldást: olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek hatással vannak a melaninra, arra az anyagra, ami a hajad színét adja.

A kamillatea felhasználási módja nagyjából végtelen: egy jó erősen lefőzött teába bele is lógathatod a hajadat, vagy ráfújhatod valahogyan, és egész nap rajta hagyhatod.

Nagyon erős világosító hatása nem lesz, de mikor lemosod, azért látható lesz az eredmény. A kamillás eljárás is olyan, amit akárhányszor megismételhetsz, mert nem fogja rongálni még a világosszőke hajadat sem.

Almaecet

Az almaecet a citromléhez hasonló módon működik. Az anyag csökkenti a haj pH-értékét, megnyitja a hajszerkezetet, és lefölözi az első réteg színt. Ahhoz, hogy elkezdjen hatni, a hajat napfénynek, illetve hőnek kell érnie, mert erre aktiválódik az anyag.

A világos szőkéknek kicsit sárgás, a közepesen sötét hajúaknak narancssárgás, a sötét hajúaknak vörös elszíneződést okoz, így ezt ezúttal inkább sötétebb hajra ajánlanánk.

Ennek ellenére persze, ha valakinek tetszik az arany árnyalatú szőke, nyugodtan használhatja ezt is. A legjobb, ha 1:1 arányban vízzel kevered, de vigyázz arra, hogy ne legyél vele sokat a napon, mert a citromlével ellentétben az almaecet komoly károkat okozhat a hajszerkezetben, ha túlzásba viszed a használatát.

NatashaBreen/depositphotos.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!