Te lemondanál a szexről a dúsabb hajért?

Írta: ,

A Plantur39 felmérése szerint minden 5. magyar nő hajlandó lenne lemondani a szexről egy évig az egészséges, dús hajért cserébe – különösen igaz ez a menopauza utáni korosztály esetében, akiknek a hajhullás komoly gondot okoz. Még szerencse, hogy a kérdés csak elméleti, és nem kell aszkéta életet élned a probléma megoldása érdekében!

Nem szeretjük a saját hajunkat

A csapból is azt hallani, mennyire káros hatással van ránk a média eltorzított testképe, és hogy milyen sok nőnek van gondja a saját testének elfogadásával. Nem meglepő ezek után, hogy a hajunkat sem szeretjük.

A 35-65 év közötti magyar nők külső megjelenéshez kapcsolódó preferenciáiról, hajápolási szokásairól és a hajhullás megítéléséről végzett országos reprezentatív kutatást a Dr. Wolff kutatócsoport megbízásából az NRC Marketingkutató Kft. Az ezer fős kutatásból többek között kiderült, hogy a hajhullással küzdő nők nem érzik magukat szépnek és vonzónak, és 5-ből 4 nő nem elégedett a külsejével (80%).

A megkérdezett nők döntő többsége szerint a szép haj a nő ékessége. A 35 év feletti nők többsége számára a megjelenés kimondottan fontos, kevesen elégedettek azonban külsejükkel, a megkérdezettek mintegy 26%-a tartja szép, vonzó nőnek magát. Az átlagnál sokkal kevésbé érzik jól magukat a hajhullással küzdők, mindössze 15%-uk tarja magát vonzónak, és 5-ből 4 hajhullással küzdő nő nem elégedett a külsejével (80%). „Mivel az egészséges haj a szépség egyik legfontosabb eleme, így a fokozott hajhullás a legtöbb nőt nagyon rosszul érinti lelkileg” – világít rá a problémára Dr. Nagy Katalin, bőrgyógyász. „A hajhullás gyakori következményei a depresszió, a társadalmi érintkezések zavara és a szégyenérzet.”

Ezért is olyan ijesztő, hogy 35 éves kor felett már jó esély van a hajhullás kialakulására – legalábbis erre mutat rá a Plantur39 felmérése. A 35 év feletti nők esetében a hajhullás leggyakoribb okozója a változó korral járó hormonális változások (55%), ezt követi a stressz (51%), a vitaminhiány (32%), nem hormonális betegség mellékhatása (32%) és egyéb környezeti hatások.

A kutatás kitért arra, vajon a nők milyen áldozatot lennének hajlandók meghozni a szép hajkorona eléréséért. 51%-uk hajlandó lenne egy évig mellőzni az alkoholfogyasztást, 5-ből 1 nő pedig a szexet is feladná egy évig, cserébe a dús hajért. Az eredményekből leszűrhető, hogy akit súlyosan érint a probléma, nagyobb hajlandóságot mutat fontos dolgok feláldozására, annak érdekében, hogy rendbe jöjjön a haja. Érdekes látni, hogy a hajritkulással küzdők fele úgy gondolja, hogy problémája csökkentheti a férfiak vonzalmát, bár ennek jelét mindössze 3%-uk tapasztalta eddig – áll a sajtóanyagban.

A koffein segíthet

Jó hír, hogy a vizsgálatok szerint a menopauza okozta hajhullásra létezik megoldás, mégpedig a koffein. Na persze nem kávé formájában fogyasztva, de speciális összetevőként képes elősegíteni a hajhagymák növekedését úgy, hogy pozitív kölcsönhatásba kerül a többi növekedési faktorral. Az eredményhez azonban a hatóanyag rendszeres bejuttatására van szükség, és az sem árt, ha már a változókor előtt elkezded a koffeines sampon használatát, ezzel ugyanis már a korai stádiumban megelőzhető a hajhullás, és a hajgyökerek megvédhetőek a kimerüléstől.