Szilikonos hajápolók – Mennyit árt, mennyit használ?

Muzsik Edina
Írta: ,

Sokáig nem is tudtunk arról, hogy a legtöbb hajápolónkban szilikon van, most pedig számtalan helyen olvashatunk ennek az adalékanyagnak a káros hatásairól. De pontosan mi a feladata a szilikonnak? És valóban ártalmas?

Hogyan hat a szilikon a hajra? Kép forrása: pophaircuts.com

Ha túl hosszú időn keresztül használsz szilikonos termékeket, akkor az adalékanyagok felgyülemlenek a hajszálaidon, teljesen bevonják azokat. Ennek – egy ideig – nagyon hasznos „mellékhatásai” vannak, de hosszútávon az a hátránya, hogy a különböző hajápoló szerek nem tudnak áthatolni a burkon, és kifejteni jótékony hatásaikat.

Ez tehát azt jelenti, hogy megveheted a boltban a legdrágább hajpakolást, hajszínezőt, vagy éppen sampont, semmilyen pozitív változást sem fogsz tapasztalni. Ha a tápanyagok az áthatolhatatlan külső réteg miatt nem szívódnak fel, akkor a hajszálaid sajnos könnyen élettelenné, fakóvá és durva tapintásúvá válnak, tehát pont olyannak fognak tűnni, mintha semmilyen terméket nem használnál rájuk. 

Miért használják a gyártók? Kép forrása: mariamaliki.blogspot.hu

Ha ennyi negatív hatása van a szilikonnak, akkor felmerül a kérdés, hogy mégis miért használják a gyártók ezeket az adalékanyagokat? Nos, azért, mert rövid távon olyan pozitív hatást fejtenek ki a hajszálakra, ami miatt megveszed, sőt másoknak is ajánlod a terméket.

Elsősorban a szilikon az, ami miatt a gubancos, kócos hajat könnyen ki tudod bontani, de sok hajvégápoló is erre az alapanyagra épít, ugyanis a szilikon gyakorlatilag lezárja a szálak felületét.

Ez az adalékanyag sokat tud növelni a térfogaton és jelentős extra fénnyel is gazdagítja a tincseket, tehát az első néhány alkalommal, amikor használod az adott terméket, valóban úgy tűnhet, csodát tettél a hajaddal. Idővel azonban nem tudod tartani a szintet, hajad állapota egyre rosszabb lesz, te pedig új termékeket fogsz vásárolni…