Porszívóval hajat szárítani? Divattörténeti érdekességek

Körtvélyfáy Zsófia
Írta: ,

Retikül, tűsarkú cipő, melltartó. Bár szinte minden nap viseljük vagy használjuk őket, mégsem tudjuk pontosan hogyan „került” hozzánk, kinek köszönhetjük. Tudod, miért épp a rózsaszín a lányos szín? Ugye, hogy nem. Cikkünkben összegyűjtöttünk pár érdekességet, meglásd, ezentúl más szemmel nézel a hajszárítóra is.

Ha megkérdezünk egy kisgyermeket, mi a különbség fiú és lány között szinte biztos, hogy köztük lesz az, hogy a fiúknak rövid a lányoknak hosszú hajuk van ( még ha ez nem is mindig van így). A hosszú haj kétség nélkül a nőiesség, szexualitás szimbóluma lett. Már a Biblia is azt mondja, hogy ha az asszony hosszú hajat visel, ékessége az. Mi több, még a párválasztásban is szerepe van dús hajkoronánknak, ugyanis a feromonok annál nagyobb felületen érvényesülnek, minél hosszabbak a tincsek.

Ha nem is tudatosan, de lehet ezek miatt babrálnak annyit fürtjeikkel a nők szerte a világon. Akinek göndör van, egyenesíti, akinek egyenes göndöríti. Tudta ezt az az Alexandre F. Godefoy nevű úriember is, aki 1890-ben megalkotta az első elektromos hajszárítót.

Előtte ugyanis a leleményes hölgyek egy porszívóra erősített tömlővel szárították hajkoronájukat. De ha már az első hajszárítónál járunk, ki gondolta volna, hogy indiaiak már az 1500-as években használtak gyümölcsrostból és különböző gyógynövényekből készített sampont?

Meglepő, hogy a nőiesség egyik alappillérét, a magas sarkú cipőt tulajdonképpen a férfiaknak köszönhetjük. Eredetileg nem gyalogláshoz vagy táncoláshoz tervezték, hanem perzsa férfiak hordták lovagláshoz, hogy ne csúszkáljon ki a lábuk a kengyelből és biztosabban tudják tartani magukat a nyeregben.

Ez olyannyira megtetszett a nyugati arisztokráciának, hogy gondolták ettől hátha ők is férfiasabbak lesznek. Így még magasabb cipőkön kezdtek járni, ami persze hihetetlen kényelmetlen volt, de ez nem érdekelte őket, mivel egész nap semmi dolguk nem volt.

A legnagyobb cipőgyűjtő XIV. Lajos francia király volt, aki 163 cm-es magasságát próbálta ezzel ellensúlyozni.

De miért is kezdtek el a nők magas sarkú cipőt hordani? Itt jön a csavar: épp azért, hogy férfiasabb legyen a megjelenésük. 1630-as években a nők levágatták a hajukat, férfias kalapokat kezdtek hordani, és így lassan de biztosan átvették a magas sarkú viselésének „jogait”.