Nyári frizuratrend csak igazán bevállalós nőknek

Írta: ,

A fel- vagy aláborotvált, motívumokkal díszített tarkó, másnéven hajtetoválás évekkel ezelőtt jelent meg a nők körében. Ám mivel egy extrém hajtípusról van szó, csak lassan kezdett szélesebb körben is elterjedni. Merészséget és vadságot sugall, ha valaki vonalakat, különböző motívumokat hord a fejére borotválva. Tapasztalt fodrászok szerint valóban az egyéniséget tükrözi ez a frizura, s nem mindegy, hogy milyen alakzatot kér egy nő, amikor beül a fodrász székbe. Olyan hazai és nemzetközi sztárok, mint Rihanna, Pink vagy Pásztor Anna már rég felfedezték maguknak az extravagáns frizurát, és tavaly óta a fesztiválokon, strandokon is hódítani kezdett a hajtetkó.

A diszkréten feltűnő aláborotválás Kép forrása: buzzfeed.com

1/5 A diszkréten feltűnő aláborotválás

A tarkón lévő haj rövidre vágásának legismertebb változata a nálunk „felnyírásként” ismert, soft punk frizura.

Egyeseknek már ez is sok (azok üljenek le, mielőtt tovább lapoznák a cikket), másoknak ez is csak egy hétköznapi hajviselet.

Sokan ráadásul nem is azért választják ezt a fazont, mert szeretnének kitűnni a tömegből, hanem azért, mert olyan dús hajkoronával lettek megáldva, hogy nyáron kénytelenek így megoldani a hajproblémát, ha nem akarnak folyton úgy kinézni, mintha épp lefutották volna a félmaratont.

Hétköznapinak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető vágásról van szó, de ezt még a szerényebb lányok is bevállalhatják, ha csak egy kicsit akarnak lázadni.

Egyenes vonalak, egyenes jellem Kép forrása: lovehairstyles.com

2/5 Egyenes vonalak, egyenes jellem

Az egyenes vonalak a legelterjedtebbek a hajtetoválást kedvelők között.

A vízszintes és ferde csíkok a leggyakoribbak, de a négyzetes vagy háromszögszerű borotválás sem ritka.

Ezek a feltűnő, de mégis inkább szolidabb változatok, melyek hosszú haj esetén akár teljesen láthatatlanok is lehetnek, amikor nincs feltűzve a haj.

Kevésbé bonyolult elkészíteni, mint a következőkben látható formákat, de hibázásra itt sincs túl sok lehetősége a szakembernek.

3/5 Virágok és hullámok a merészebbeknek

Aki indákat, növényeket, nőies vonalakat, nem ritkán egész mandalákat tetováltat a hajába az nem azért teszi, hogy takargassa magát.

Az önkifejezés egyik leglátványosabb módszere ez, nem csak tarkótájon, hanem a hajas fejbőr oldalsó részén is.

Előnye, hogy egy bőrtetoválással ellentétben akár néhány hetente változtatható a motívum, s ha megunod a feltűnő frizurát, viszonylag rövid idő alatt újra megnő a hajad.

Nyáron divatosak a különböző virágminták, télen növényeket idéző formák, hópelyhek, fenyőfák, csillagok bújhatnak meg a sapka alatt.

Konkrét motívumok a mindig vidám csajoknak Kép forrása: facebook.com

4/5 Konkrét motívumok a mindig vidám csajoknak

Ha már tetoválásról van szó, akkor nem állhatunk meg az egyszerű, bárki által elkészíthető formáknál.

A hajtetováláshoz is, mint minden egyéb kreatív szakmához, komoly kézügyességre és tervezői térlátásra van szükség. A magasabb szinteken már nem csak a formákkal, hanem a színekkel is játszanak a hajszobrászok.

Ha valaki nagyon beleszeret ebbe a művészi irányvonalba, akkor nem fél beáldozni a teljes hajkoronáját egy-egy szélsőséges változatért.

Érdemes mindig egy tapasztalt fodrászra bízni a fejünket, ugyanis ha tökéletesre vágyik valaki, hibázásra itt már nincs lehetőség.

Extrém formák határok nélkül Kép forrása: pravana.com

5/5 Extrém formák határok nélkül

Ez a frizura az, amiből soha nem fog két ugyanolyan szembe találkozni az utcán.

A nívós, nemzetközi fodrászversenyeken a leginkább várt percek, amikor a hajtetováló mesterek mutatják be műveiket. A cél itt egyértelműen a meghökkentés.

A futurisztikus variációk itt már a túlzás határát súrolják, de hát mi más is lenne. Kevesek hajlandóak kétségek nélkül bevállalni egy ilyen hajvágást, jó adag exhibicionizmus kell hozzá és stabil önismeret.

Na meg persze az, hogy ne utáljuk, ha minden lépésünket megbámulják az utcán és idős hölgyek obszcén kifejezésekkel illetnek minket teljesen nyilvánosan.

Állásinterjúra, babysitter válogatásra ilyen fejjel nem érdemes elindulni. Fesztiválra, nyaralásra vagy űrutazásra viszont minden további nélkül.