Milyen frizura illik az életstílusodhoz?

Írta: ,

A többség egy idő után unalmasnak ítéli meg a frizuráját, esetleg szükségét érzi valamilyen drasztikus változtatásnak. A komolyabb döntés meghozatala előtt nem árt átgondolni, milyen frizurát tudunk megfizetni és ápolni a mindennapok során.

Honnan tudhatjuk, hogy jó a frizuránk?

1/6 Honnan tudhatjuk, hogy jó a frizuránk?

A jó frizura első ismérve, hogy még a komótosan induló reggeleken sem muszáj sokat törődni vele.

Mindösszesen öt-hat percet szükséges az igazításra fordítani, nem kell újra beszárítgatni, vagy ismét megmosni, hogy esztétikusan mutasson.

Ha sikerült megtalálni a legideálisabb fazont és stílust, akkor öröm tükörbe nézni, a hajunk lesz megjelenésünk egyik leglátványosabb eleme.

A jó frizura kiemeli a csodás adottságokat, vonalakat, elrejti az esetleges hibákat. Minderre a nélkül képes, hogy hosszan igazgatni, vasalni, göndöríteni kellene, egyszerű hajmosás és akár hajkefe nélküli hajszárítás után is remekül áll.

Nyilván egy vékonyszálú, kevesebb hajtömeggel rendelkező nőnél picivel több törődést igényel a gondozás, de egy normál, közepes minőségű hajnál csak megszárítani kell a frizurát.

Intő jelek, hogy változtatnunk kell

2/6 Intő jelek, hogy változtatnunk kell

Nincs eltalálva a frizuránk, ha túl sok időt kell arra szánnunk, hogy szemrevaló megjelenésre tegyünk szert, és az extra figyelem dacára is csak pár óráig érezzük elfogadhatónak a látványt.

Sokat sejtet az is, ha nem találjuk csinosnak magunkat, ha reggel eszünkbe sem jut, hogy kiengedjük a tincseinket, egyből a hajgumi, csat után nyúlunk, vagy, ha még sminkelés után is sápadtnak tűnünk.

A károsodott hajszálak ugyancsak a változtatásra sarkallhatnak, nem érezhetjük jól magunkat, ha száraz, sprőd a hajunk, töredezettek a hajvégeink.

Természetesen a zsírosodást és korpásodást is kezelni kell, bár utóbbiakat illetően sokkal többet számít az életmód és a megfelelő, akár bőrgyógyász által előírt kezelés. Csak a problémák orvoslása után lehet elgondolkozni az új frizurán.

Örök kérdés: hosszú vagy rövid?

3/6 Örök kérdés: hosszú vagy rövid?

Általános tévhit, hogy a rövid haj kevesebb odafigyelést igényel, éppen az ilyen kényelmes, ám látványos viseletek igénylik a legnagyobb gondoskodást.

A jól eltalált, rövid frizurával valóban nem kell sokat törődni, de akár már egy-két hét után is nehéz lehet elérni otthon az áhított eredményt, hiszen fél-egy centi is sokat számít.

Ráadásul ezzel a típussal kell a leggyakrabban fodrászhoz járni, így akinek sem ideje, sem pénze nincs a látványos frizurára, az inkább ne válasszon rövid fazont.

Átmeneti megoldásnak tűnhet a félhosszú haj, amit egyébként a fodrászatokban a legtöbben választanak.

Sajnos időhiányban szenvedőknek ez a fazon sem ideális, mert bár kevesebbszer kell vágatni, a félhosszú frizura sok esetben komolyabb igazítást igényel az egyszerű hétköznapokon is.

Ideális lehet a hosszú

4/6 Ideális lehet a hosszú

A hosszú, tehát a legalább váll alá érő hajat a legkönnyebb gondozni, dacára annak, hogy ez tűnik a legmacerásabbnak.

Természetesen több hajápolót kell használni az ápolás során, illetve az is igaz, hogy egy átlagos hajmosás tovább tart, mint ahogy az a rövidebb fazonokra jellemző.

Ugyanakkor a hosszú hajat könnyű félretűzni, összefogni, ha szükséges, és a fodrászt is ritkábban kell látogatni, hiszen a kialakított fazonok néhány centi növekedés után még nem tűnnek kezelhetetlennek.


Nézd csak! 12 frizura hosszú hajra, ami beragyogja megjelenésedet


Mindent összevetve sokszor a legpraktikusabb viseletet jelentik a hosszan meghagyott fazonok, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a jó frizurának elsődlegesen a haj adottságaidnak kell megfelelnie.

Ha sikerül ilyen viseletet választanunk, akkor a hossz már-már mellékesnek mondható.

Természetes hajszín kontra festés

5/6 Természetes hajszín kontra festés

Az életstílust tekintve, akinek kellő mennyiségű pénze és ideje van, az gyakorlatilag bármilyen frizurát megengedhet magának.

Más kérdés, hogy a nagyon látványos és sokszor drasztikus változtatások során nem csupán ezt a két szempontot kell figyelembe venni, hanem azt is, mit bír el a hajunk szerkezete.

Egyébiránt akinek kevés ideje van, az jobban teszi, ha megmarad a természetes hajszínénél, esetleg csak néhány árnyalattal változtat, így ritkábban kell majd fodrászhoz járnia. Azok, akik szívesen spórolnak időt és pénzt, választhatják a melírozást is, amit csupán két-háromhavonta szükséges megismételni.

A teljes hajfestés már problémásabb lehet, nem csak a komolyabb beavatkozás miatt, hanem azért is, mert a lenövést három-négyhetente fel kell frissíteni – főleg erős kontraszt esetén.

Egyeztessünk a fodrásszal!

6/6 Egyeztessünk a fodrásszal!

Mielőtt új frizurát választanánk, érdemes az életstílusunkat átgondolnunk otthon és a fodrászunknál egyaránt.

Sajnos a konzultáció ezen része sokszor kimarad, pedig nemcsak a szalonfrizura számít, hanem az is, hogy mi magunk el tudjuk-e érni ugyanazt az eredményt.

Egy jó fodrász fel tudja mérni az igényeinket, meg lehet vele beszélni, mennyi időt és pénzt tudunk áldozni a frizuránkra napi, heti, havi szinten. Ha ezeket az igényeket sikerül egyeztetni azzal, mi passzol igazán az arcberendezésünkhöz, akkor nyert ügyünk van. 

Bármilyen felmerülő probléma esetén (pl. rossz helyen növő forgó) bátran kérjünk segítséget, főleg az új frizura kezdeti ápolása során jöhet jól, ha nem állunk tanácstalanul a tükör előtt, hanem tudjuk, miként lehet beszárítani a kényes területet.


Tökéletes, egészséges frizurát szeretnél? A Lafferton Fodrászat segít!