Mesés hajinspirációk – A 20. század korszakalkotó frizurái

Írta: ,

A változtatásra és megújulásra való igény minden korszakot egyformán jellemez és nincs ez másképp a divat valamint a frizurák terén sem. Minden évtizedben megfigyelhető a korábbi időszakot felülmúlni igyekvő trendek előretörése, melyek hol több, hol kevesebb sikerrel veszik át a megszokott hajviseletek helyét. 

A természetesség nem volt mindig trend

1/10 A természetesség nem volt mindig trend

Manapság a természetesség a trend, így sokkal könnyebben találhat mindenki az egyéniségéhez illő és a szépségét kiemelő frizurát, de ez nem volt mindig így.

Az elrontott frizurák helyrehozásának szakértőjével, Lafferton Annamáriával, a Lafferton Fodrászat tulajdonosával, ezúttal az elmúlt évtizedek meghatározó frizura trendjeit mutatjuk be.


Lafferton Annamária az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász. Hat éves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál egy fodrászatban. Volt hajmodell, majd 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven, amely Magyarországon elsőként az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott.

20-as évek

2/10 20-as évek

Az első világháborút és az azt megelőző időszakot jellemző hosszú hajtól búcsút vettek a nők, különösen mert annak fenntartása, ápolása rengeteg időbe telt, amire keveseknek maradt lehetőségük.

Louise Brooks bubifrizurája tökéletes példája volt a húszas évek meghatározó trendjének, aki rengeteg nő számára szolgált példaképül, és akinek hatására ebben az időben a legtöbb, a divatot követni kívánó nő szerte a világon rövidre vágatta a frizuráját.

30-as évek

3/10 30-as évek

Egy évtized múltán a nők már távolodni akartak a túlságosan fiús kinézetet kölcsönző frizuráktól, de a jellemzően rövid hajhosszt praktikusnak találták, így a göndörítés mellett döntöttek.

Az egyre nőiesebb fürtök átvették az egyenes hajak helyét, de ebben az időben szinte sohasem láthattunk váll alá érő női frizurát.

A nőiesség jegyében ekkor nyert teret a göndörítés minden formája, de ekkor kezdett el a nők többsége kalapot is viselni.

40-as évek

4/10 40-as évek

Ebben az időben tovább hódított a félhosszú haj, és ekkortájt tűntek fel először újra a váll alá érő hajviseletek.

Ebben az időben a háború miatt sok nőnek át kellett vennie a férfiak munkáját, ezért a praktikusság jegyében a frizurák elválaszthatatlan részévé váltak a hajpántok, esetenként hajhálók.

Sok nő csak hetente egyszer mosott hajat, hogy a göndörített fürtjei minél tovább megmaradjanak.

50-es évek

5/10 50-es évek

A békeidők beköszöntével a nőiesség erőteljesebb hangsúlyozása a glamour és csillogás előtérbe helyezése vette át a főszerepet.

Szinte minden nő hullámosította a haját valamennyire és egyre gyakrabban fogták copfba hajukat, melyet a legtöbb esetben szalaggal is díszítettek. Audrey Hepburn ekkor tette népszerűvé a frufrut is.

60-as évek

6/10 60-as évek

A hatvanas években nagyon sokféle stílus megfért egymás mellett.

Tovább hódítottak a dús frizurák, melyek egyik legismertebb népszerűsítője Brigitte Bardot.

Az extrémitások kedvelői között divatossá vált Twiggy rövid pixie frizurája is, ami szintén sok nőt inspirált arra, hogy a 20-as évekhez hasonlóan újra rövidre vágassa a haját, valamint Vidal Sassoon is ekkor indította útjára a fordított bubifrizurát.

70-es évek

7/10 70-es évek

Ebben az időben ismét egységesebbé váltak a női frizurák.

Általánossá vált a hosszú haj viselete és széles körben elterjedt a hajlakk valamint az otthoni hajszárító használata, melyet kiválóan lehetett használni a hullámosított frizurákhoz. Farrah Fawcett hajviselete kiváló példa erre.

Vele ellentétben hosszú hajukat mások inkább Cher mintájára egyenesítették, amihez viszont szintén jól jöttek a teret hódító otthoni hajformázó eszközök.

80-as évek

8/10 80-as évek

A hullámosító eszközök megjelenésével a hosszú hajat a 80-as években mindenki göndörítette, férfiak és nők egyaránt.

Meghatározóvá vált a kinek van dúsabb, nagyobb hajkoronája verseny, amiből ebben az időben született néhány igencsak vicces kinézet is.

90-es évek

9/10 90-es évek

Egy évtized alatt lecsillapodtak a kedélyek és a nők ismét a szalonképesebb frizurákra vágytak.

Kezdett előtérbe kerülni a természetesség iránti vágy, melynek egyik legsikeresebb példája lett a Jóbarátok sorozatból ismert Jennifer Aniston „Rachel” frizurája 1995-ben, melynek variációi a nők körében szinte népszerűbbek lettek, mint maga a sorozat.

2000-es évektől napjainkig

10/10 2000-es évektől napjainkig

Az ezredforduló után nem alakult ki igazán meghatározó formatrend. Hajszín tekintetében néhányan megpróbálkoztak az ombre frizurával, de másoknak viszont egyáltalán nem tetszett a több hónapos lenövést imitáló festés.

Az elmúlt években még jobban előtérbe került a természetesség, így rendkívül fontossá vált, hogy saját egyéniségünknek megfelelő frizurát válasszunk. 

Nagyon sok elrontott frizuráért éppen a divat a felelős, ami nincs tekintettel az egyén adottságaira, hiszen egy frizura kiválasztásánál leglényegesebb a viselőjének személyisége. Minden esetben mást kell rejteni, vagy előtérbe hozni ahhoz, hogy a legideálisabb oldalát mutassuk egy nő külsejének, de mindenki számára létezik olyan frizura, ami a színek és a vágás összjátékával fiatalos és vonzó külsőt kölcsönöz.

Ha nem csak olvasni szeretne a tökéletes frizurákról, hanem szeretne végre egy igazán Önhöz illőt, akkor jöjjön el Magyarország első elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrászatába, és legyen tökéletes frizurája már holnaptól!

Lafferton Fodrászat online bejelentkezés
www.facebook.com/Lafferton.Fodraszat

Lafferton Fodrászat Buda
1111 Budapest, XI. kerület, Vak Bottyán u. 2.
+36 (70) 635 1428

Lafferton Fodrászat Pest
1067 Budapest, VI. kerület, Szondi u. 16.
+36 (70) 602 5303