Megrémiszt az őszi hajhullás? Ezt teheted a kellemetlen tünetek ellen!

Muzsik Edina
Írta: ,

Ősz elejétől, közepétől észreveheted, hogy egyre több és több hajszálad hullik ki. Bár rémisztőnek tűnhet a látvány, valójában egy természetes folyamatról beszélünk. Persze ez bizonyára nem vigasztal, ha hosszú és sűrű hajzuhatagra vágysz... De mi okozza ezt a jelenséget, és hogyan tudsz tenni ellene?

A szezonális hajhullás úgy 1-1,5 hónapon keresztül tart, legfőbb oka pedig a nyomelemek és a vitaminok hiánya. A nyári változatos és egészséges táplálkozást ilyenkor felváltja az őszi, sokkal kevésbé ideális étkezés.

A hideg hónapokban jóval kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt eszünk, aminek bizony nem csak a gyakori nátha lehet az eredménye.

A hajhagymák az egészségtelen étkezés hatására meggyengülhetnek, emiatt a szálak sokkal könnyebben kihullanak, mint egyébként.

Gyakori veszély lehet még a megfázás, ami érintheti a hajszálaidat is: ez ugyancsak fokozott hajhulláshoz vezet, sőt olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a korpásodás, viszkető, húzódó fejbőr.

 Mennyi az annyi? Kép forrása: anoluck.com

Bármennyire is megdöbbentő, egy nap könnyen kihullhat akár 50-100 hajszálad is, igaz, ez jó eséllyel fel sem tűnik neked, emiatt a szám irreálisan soknak hathat.

Azonban nem csak hajmosás, fésülködés közben távoznak a meggyengült szálak, hanem a nap folyamán bármikor kihullhatnak.

De hogyan is kell elképzelni a hajszálak életútját?

10-20%-uk állandóan nyugalmi állapotban van és megközelítőleg 3 hónapig pihen, a fennmaradó 80-90% pedig kb. 4-8 éven át folyamatosan növekszik.

Amikor a növekedés megáll, akkor az említett 50-100 hajszál napi rendszerességgel kihull. Ez azonban a természetes hajváltás szerves része, nem kell miatta aggódni. Persze nem tudod számon tartani, egy nap mennyi hajszálat vesztesz, de ha úgy érzed, jelentősebb a ritkulás, ideje az alábbiakra fokozott figyelmet fordítanod.