Ezért nem nő a hajad! Íme a leggyakoribb hibák, amikkel tönkreteszed a fürtjeidet

Ezért nem nő a hajad! Íme a leggyakoribb hibák, amikkel tönkreteszed a fürtjeidet

Címlap / Stílus / Haj / Ezért nem nő a hajad! Íme a leggyakoribb hibák, amikkel tönkreteszed a fürtjeidet

Ápolod, szárítod, fésülöd, simogatod, mégis mindig letörik, lelapul, kiszárad vagy zsírosodik. Lehet, hogy a hajadnak nem ollóra, hanem egy kis megértésre van szüksége, hiszen néhány olyan hétköznapi szokásod is károsíthatja, amiről nem is gondolnád, hogy árt neki.

Fésüld a végétől!

Te hogyan szoktál megszabadulni a gubancoktól? Ha a fésűt eddig a hajtöveknél mártottad a tincsek közé, majd onnan futtattad lefelé a hajvégekhez, akkor rosszul tetted – így ugyanis a gubancok csak fennakadnak az alsóbb részeken összekuszálódott szálakon, és még nagyobb csomót eredményeznek.

Ha pedig nehezebb kibontani a hajadat, a károsodás esélye is nagyobb. Először mindig a gubanc végétől fésüld ki a csomót, és csak akkor futtasd végig a fésűt a haj teljes hosszán, ha a végek már gubancmentesek.

Kép forrása: fabianaponzi/depositphotos.com

Cseréld le a törülközőt!

A nedves haj hihetetlenül sérülékeny, azért még egy durva törülköző is kárt tehet a szerkezetében. Legközelebb hajmosás után csavarj inkább egy használaton kívüli pólót a fejedre, mert ennek sokkal finomabb az anyaga.

Ha pedig mindenképpen vizesen kell megfésülnöd a hajadat, hajkefe helyett használj hozzá ritka fogú fésűt.

Kép forrása: depositphotos.com

Száríts ügyesen!

A hajad szárítását csak akkor kezd el hajszárítóval, ha a törülköző vagy póló már legalább a nedvesség 70 százalékát felitta.

Ahelyett, hogy egyetlen területen sokáig tartanád a hősugarat, bontsd vékony tincsekre a hajadat, és ezeket szárítsd meg, így rövidebb ideig kell kitenned az egyes hajszálakat a hőhatásnak, amik a szárazságot okozhatják.

Kép forrása: vadimphoto1/depositphotos.com

Sose formázz hővédelem nélkül!

Sokan elképzelni sem tudják az életet hajsütővas vagy éppen hajvasaló nélkül, de nem érdemes ezeket az eszközöket a maximumra csavarni.

A közepes hőmérséklettel majdnem ugyanolyan tartós eredményt érhetsz el, sokkal kevesebb károsodás nélkül. Azonban még így is tilos úgy formáznod a hajadat, hogy előtte ne fújnál rá valamilyen hajvédő készítményt!

Kép forrása: lenanet/depositphotos.com

Hígítsd a samponod!

A samponokban található tápanyagokat a fejbőrödbe masszírozva tudják a legjobban hasznosítani a hajhagymák, de ha hígítatlanul teszed a hajadra a krémet, valószínű, hogy bizonyos területekre túl sok jut, máshová meg nem tudod majd eloszlatni, így nem is lesz hatékony sem a tisztítás, sem az ápolás.

Mielőtt a hajadra kennéd a sampont, mindig hígítsd fel egy kis vízzel, és a hajtőtől haladva oszlasd el a végekig.

Kép forrása: unsplash

A balzsam a végére kerüljön!

Szintén gyakori hiba, hogy a hajbalzsamot a hajad tövére kened, így a végére már nem, vagy csak alig jut belőle.
Pedig, míg a samponnak a töveket kell megtisztítani a zsírosodástól, addig a balzsamnak a hajszálak végét kell megóvnia a töredezéstől.

Ha a hajad hajlamos a zsírosodásra és a lelapulásra, a hajtőre nem is feltétlenül kell balzsamot kenned, elég, ha csak a végeken oszlatod el a tápláló krémet.

Kép forrása: depositphotos.com

Lazíts a copfodon!

Bár kényelmes, a copf vagy a lófarok a hajad szempontjából nem a legegészségesebb hajviselet, különösen, ha nagyon szorosra fogod. A folyamatos húzástól a hajhagymák kilazulhatnak, de mivel így a vérkeringés sem megfelelő, nem is jut számukra elegendő tápanyag, így a hajszálak elgyengülnek és hullani kezdenek.

Viseld lazábban a copfodat, esténként pedig masszírozd át a fejbőrödet, hogy serkents egy kicsit a keringésen. Ha összefogva hordod a hajadat, válassz olyan gumit, amin nincs fém foglalat, mert az eltörheti a hajszálakat – a legjobb ilyen szempontból a szilikon hajgumi, ami nem károsítja a szálakat.

Kép forrása: depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!