Kismamák hajproblémái – Mitől hullik, és szabad-e festetni?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Kismamák hajproblémái – Mitől hullik, és szabad-e festetni?

Kép forrása: unsplash

A köztudatban él egy tévhit, mely szerint minden kismama kivirul és megszépül a várandósság alatt. Nos, ez csak csak részben igaz, időnként ugyanis komolyabb hajproblémákkal kell megküzdeniük a leendő anyukáknak. De melyek ezek, és mit lehet tenni ellenük?

Túl gyorsan nő, majd kihullik

A haj a várandósság idején sokkal dúsabbnak hat, és általában gyorsabban is nő. A megváltozott hormonszint hatására a hajszálak élettartama megnő, így a frizura automatikusan sűrűbbé válik. A gyorsabb növekedés általában annak köszönhető, hogy az anyukák jobban ügyelnek a táplálkozásukra, a vitaminpótlásra és a folyadékfogyasztásra, márpedig ez a hajszálak állapotára is hatással van. A szülést követően ez az egyensúly felborul, hiszen a hormonok szép lassan visszaállnak az eredeti szintre, és ezek a  plusz hajszálak kihullanak. Ez alkalmanként kifejezetten ijesztő és drasztikus lehet, a helyzeten pedig tovább ront, hogy sok újdonsült anyuka azonnal abbahagyja a vitaminok pótlását a szülés után. Minderre rátesz egy lapáttal a kialvatlanság, a sokkal kevésbé rendszeres étkezés, na és persze a szépségre fordítható idő lecsökkenése.

Mit tehetsz? Továbbra is fontos, hogy pótold a vitaminokat és ügyelj a táplálkozásodra – ez nem csak a szépségedet, hanem az egészségedet is szolgálja, ami egyébként is nagyon fontos, a szoptatás alatt pedig pláne.

Vágass vagy ne?

Ez a legtöbb kismama számára kulcskérdés, de mi most inkább megpróbálunk lebeszélni arról, hogy búcsút mondj a csodaszép hajkoronádnak. Amennyiben ezt nem indokolja az, hogy drasztikusan lecsökkent a frizurád dússága (ez azért meglehetősen ritka az előbbiekben leírtak fényében), jobban jársz, ha megőrzöd a hosszú tincseidet

Ugyan praktikus ötletnek tűnhet egy rövid fazon, amivel reggel tényleg semmi dolgod nincs, ráadásul gyorsan meg tudod mosni és szárítani, valójában azonban a rövid hajjal többször kell majd fodrászhoz járnod. Feltűnőbb rajta a lenövés is, márpedig friss anyukaként valószínűleg nem lesz időd két-háromhetente hajat festened. (A festésről a következő oldalon találsz információt!) A félhosszú fazont pedig nem tudod összefogni, csak eltűzni, így aztán nagyon kényelmetlen lesz a viselése.

Ezzel szemben a hosszú haj – bár a mosásnál valóban több időt igényel – a hétköznapokon sokkal könnyebben variálható. Összekötheted, befonhatod, felfoghatod egy kontyba, ráadásul a fodrászodhoz is ritkábban kell járnod vele. Persze a te döntésed, milyen frizurát szeretnél, de csak azért, mert anyuka lettél, még nem kötelező rövidre vágatnod a hajadat.

Festés mizéria – tilos vagy sem?

Manapság már szinte mindenki festi a haját, így aztán felmerül a kérdés, vajon várandósság alatt szabad-e folytatni a tincsek színezését. Amennyiben tudatosan készülsz a gyermekáldásra, akkor már a tervezgetés szakaszában is érdemes a természetes hajszínedhez közeli árnyalatokra voksolnod, hiszen így majd jóval ritkábban kell a fodrászodhoz járnod várandósan.

Ugyanakkor tévhit, hogy teljesen ki kellene zárnod a festést a 9 hónap alatt, szerencsére ma már vannak nagyon kíméletes termékek is a piacon. Biztos, ami biztos alapon, a várandósság alatt érdemes allergénmentes festékeket, színezőket választanod, ezekkel nem lehet gond. Nagyobb veszélyt jelent a festés során keletkező anyagok belélegzése, de ezekre egy valamirevaló fodrász különösen odafigyel.

Azonban az otthoni hajfestést érdemes elfelejtened, nem csak azért, mert az általad is elérhető festékek gyakran veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, hanem azért is, mert otthon egész biztosan tovább tart a procedúra. Emellett a kismamák haja gyakran másként reagál a festékre, mint ahogy azt idáig megszokhattad, úgyhogy – ha máskor nem is – a várandósságod alatt fodrásszal festesd a frizurádat.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv