Kismamák hajproblémái és megoldásaik – Mitől hullik, és szabad-e festetni?

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Kismamák hajproblémái és megoldásaik – Mitől hullik, és szabad-e festetni?

A köztudatban él egy tévhit, mely szerint minden kismama kivirul és megszépül a várandósság alatt. Nos, ez csak csak részben igaz, időnként ugyanis komolyabb hajproblémákkal kell megküzdeniük a leendő anyukáknak. De melyek ezek, és mit lehet tenni ellenük?

Túl gyorsan nő, majd kihullik

A haj a várandósság idején sokkal dúsabbnak hat, és általában gyorsabban is nő. A megváltozott hormonszint hatására a hajszálak élettartama megnő, így a frizura automatikusan sűrűbbé válik. A gyorsabb növekedés általában annak köszönhető, hogy az anyukák jobban ügyelnek a táplálkozásukra, a vitaminpótlásra és a folyadékfogyasztásra, márpedig ez a hajszálak állapotára is hatással van. A szülést követően ez az egyensúly felborul, hiszen a hormonok szép lassan visszaállnak az eredeti szintre, és ezek a  plusz hajszálak kihullanak. Ez alkalmanként kifejezetten ijesztő és drasztikus lehet, a helyzeten pedig tovább ront, hogy sok újdonsült anyuka azonnal abbahagyja a vitaminok pótlását a szülés után. Minderre rátesz egy lapáttal a kialvatlanság, a sokkal kevésbé rendszeres étkezés, na és persze a szépségre fordítható idő lecsökkenése.

Mit tehetsz? Továbbra is fontos, hogy pótold a vitaminokat és ügyelj a táplálkozásodra – ez nem csak a szépségedet, hanem az egészségedet is szolgálja, ami egyébként is nagyon fontos, a szoptatás alatt pedig pláne.

Vágass vagy ne?

Ez a legtöbb kismama számára kulcskérdés, de mi most inkább megpróbálunk lebeszélni arról, hogy búcsút mondj a csodaszép hajkoronádnak. Amennyiben ezt nem indokolja az, hogy drasztikusan lecsökkent a frizurád dússága (ez azért meglehetősen ritka az előbbiekben leírtak fényében), jobban jársz, ha megőrzöd a hosszú tincseidet.

Ugyan praktikus ötletnek tűnhet egy rövid fazon, amivel reggel tényleg semmi dolgod nincs, ráadásul gyorsan meg tudod mosni és szárítani, valójában azonban a rövid hajjal többször kell majd fodrászhoz járnod. Feltűnőbb rajta a lenövés is, márpedig friss anyukaként valószínűleg nem lesz időd két-háromhetente hajat festened. (A festésről a következő oldalon találsz információt!) A félhosszú fazont pedig nem tudod összefogni, csak eltűzni, így aztán nagyon kényelmetlen lesz a viselése.

Ezzel szemben a hosszú haj – bár a mosásnál valóban több időt igényel – a hétköznapokon sokkal könnyebben variálható. Összekötheted, befonhatod, felfoghatod egy kontyba, ráadásul a fodrászodhoz is ritkábban kell járnod vele. Persze a te döntésed, milyen frizurát szeretnél, de csak azért, mert anyuka lettél, még nem kötelező rövidre vágatnod a hajadat.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?