Így szüntetheted meg a hajhullást

Lafferton Annamária
Írta: ,

A hajhullás sok nő életét megkeserítheti, már csak azért is, mert ez a kellemetlen probléma gyakran az egyébként is nehezebb életszakaszokban, pl. a várandósság alatt, illetve a változókorban jelentkezik. De mi okozhat még hajhullást, és hogyan lehet kezelni a tüneteket?

Mi okozhatja a hajhullást?

Sokan megriadnak az évszakváltás során jelentkező hajhullástól, pedig természetes folyamat, hogy a nagyobb hőmérsékletingadozásra a hajszálaink is reagálnak.

Ezek a tünetek általában néhány hét alatt megszűnnek, nem igényelnek különösebb beavatkozást. Ugyanez nem igaz a hosszabb ideje fennálló, jelentősnek tűnő hajvesztésre.

A komolyabb okok hátterében gyakran áll komplex vitaminhiány, egy-egy ásványi anyag, vitamin hiánya csak nagyon vészes esetben okozhat erős hajhullást.


Vágás után gyorsabban nő? 6 súlyos tévhit a hajaddal kapcsolatban


A különféle gyulladások, hormonális problémák, gombás fertőzések, autoimmun betegségek, de még a stressz és a fejbőr megfázása is okozhat hajhullást.

Különféle gyógyszerek mellékhatásai szintén generálhatják a tüneteket, gyakran hasonló problémákat okoznak az antidepresszánsok és a szteroidok.

Mi a normális?

A tévhittel ellentétben nem napi 50, hanem még 80-120 hajszál elvesztése sem számít kórósnak, de mivel lehetetlen számon tartani a kihulló szálakat, érdemes ügyelni az árulkodó jelekre (pl. túl sok haj marad a fésűben, kádban).

Az mindenesetre biztos, hogy ha nagyon erőteljes tüneteket tapasztalunk, ne kezdjünk el otthon kísérletezgetni. Bár akadnak nagyon hatékony szerek a boltok polcain, és a vitaminpótlás is rettentően fontos, az extrém hajhullás sosem orvosolható ily módon.

Mivel a hajhullás gyakran csak tünet, nem maga a probléma, nem is kezelhető csak azzal, hogy odafigyelünk a legalapvetőbb hajápolási rutinokra.

Az intő jelekre ügyelni kell, de az igazán számottevő hajhullással forduljunk bőrgyógyászhoz, illetve endokrinológushoz.