Hullik a hajad? Ártalmatlan vitaminhiány, de belső szervi gond is okozhatja

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A hajhullás bizonyos élethelyzetekben és mennyiségben normálisnak tekinthető. Ilyen pl. a szülés, szoptatás utáni időszak, valamint az évszakok közti váltás. Azonban, ha a hajhullásod elhúzódik, esetleg észrevehetően több hajszálad hullik ki, mint amennyit megszoktál, akkor bizony foglalkoznod kell a tünetekkel.

Nem kell a legrosszabbra gondolnod, ha hullik a hajad, ugyanis a szálak elgyengülését akár egy hétköznapi vitaminhiány is okozhatja. Ezt egy laborvizsgálattal is ellenőriztetheted, de persze az is segít, ha jó minőségű, kifejezetten hajhullásra kifejlesztett vitaminokat kezdesz el szedni.

Amennyiben a kezelés lejárta után (általában 3 hónap), sem észlelsz változást, akkor komolyabban kell foglalkoznod a kérdéssel. Ha ismét elmész laborba, láthatod, változtak-e az értékek. Amennyiben nem, akkor az nem kizárólag azt jelentheti, hogy rövid volt a kúra, hanem azt is, hogy a bevitt vitaminok nem tudnak jól felszívódni – akár ételintolerancia is állhat a háttérben, ami károsíthatta a bélrendszeredet.Ha ez is kizárható, akkor pedig sorra veheted a jól ismert betegségeket, amik sokszor állnak a hajhullás mögött.

Mielőtt rátérnénk a komolyabb betegségekre, meg kell említenünk azt is, hogy a hajhullást akár megfázás is okozhatja. Na, nem egy sima náthára gondolunk, hanem amikor a fejbőröd fázik meg.

Ez a hideg hónapokban igazán könnyen előfordulhat, ráadásul pár perc is elegendő a megfázáshoz, nem kell órákat kinn töltened a szabadban sapka nélkül. Hideg időben egyáltalán nem ajánlatos sapka nélkül kimenned a levegőre, de különösen ügyelned kell erre, ha hajmosás után vagy.

A szakértők azt javasolják, hogy ősszel és télen mindenképpen este moss hajat, miután már nem tervezel kimozdulni, a reggeli hajmosást inkább kerüld el. És hogy mik az árulkodó tünetek? A hajhullás mellett viszkethet, húzódhat a fejbőröd, szárazzá válhat, esetleg a korpa is megjelenhet a számára ideális körülményeknek köszönhetően.