Hallottál már a buborékos hajról? Ritka genetikai hiba áll a háttérben

Muzsik Edina
Írta: ,

A buborékos, vagy más néven a gyöngyfüzérszerű haj tudományos neve a monilethrix, ami két idegen eredetű elnevezésből, a latin nyakláncból (monile) és a görög haj (thrix) szóból ered. De mit is takar pontosan ez a különleges hajbetegség?

Ritka hajprobléma Kép forrása: tumblr, katracraft

A buborékos haj egy nagyon ritka, dominánsan öröklődő hajbetegség. A károsodott gén egyaránt származhat az apa, illetve az anya részéről: ha az egyik fél érintett, akkor a hibás gén valószínűleg felülírja az egészséges változatot.

A probléma megjelenésekor a hajszálak gyöngyfüzérszerűnek tűnnek, szabályos távolságokban folyamatosan megvastagszanak, illetve elvékonyodnak. Erre az ismétlődésre félmilliméterenként, tehát nagyon sűrűn kerül sor, így a vékonyabb és a vastagabb részek folyamatosan, egészen a hajszálak végéig követik egymást.

Ha elképzeled a különös mutációt, a látvány valóban olyan, mintha egy gyöngyfüzért szemlélnél; mikroszkóp alatt pontosan így mutat a monilethrix.

Mi okozza? Kép forrása: boulevardpinki.com

A genetikai probléma tulajdonképpen egy öröklődő keratinizációs zavarra vezethető vissza. Ez azt jelenti, hogy a szőrtüszők a kezdetektől fogva elégtelen formában és mértékben termelik a keratint, aminek az eredménye a különös, gyöngyfüzérszerű, vagy buborékos hajszál.

Mivel az elégtelen keratintermelés hatására a szálak rosttörzsében fellazul az interfibrilláris állomány, a kisebb-nagyobb levegőbuborékok gond nélkül megjelenhetnek.

Dacára annak, hogy egy öröklődő betegségről beszélünk, a buborékos haj spontán meggyógyulhat kamaszkorban, sőt olyan hormonális változások hatására is, mint amivel a várandósság jár. Ugyanakkor sokszor előfordul az is, hogy a monilethrix egy életen át elkíséri a szenvedő alanyt.