Hajregenerálás otthon és a fodrásznál

Írta: ,

A leggyakoribb károsodások, amikkel manapság szembesülnek a fodrászok, főleg különféle roncsolások eredményei. Gyakoriak a sprőd, megégetett hajszálak, de a száraz fejbőr is mindennapos eset. Nézzük, mit tudnak kezdeni a problémákkal a fodrászszalonban, és mit tehetünk mi magunk, otthon!

Mitől károsodik a haj?

1/6 Mitől károsodik a haj?

Ahhoz, hogy elkerülhessük a különféle hajproblémákat, mindenképpen mellőznünk kell a drasztikus beavatkozásokat, illetve ajánlatos ügyelnünk a megfelelő ápolásra.

Vegyszert vegyszerre sose halmozzunk, kerüljük a túl gyakori festést, szőkítést, főleg, ha otthon próbálkozunk. Feltétlenül óvjuk a hajunkat, semmiképpen se használjuk túl magas hőfokon és túl gyakran a különféle hajformázókat. 

A megfelelő beszárítási technikának köszönhetően nem csupán esztétikus látványt nyújt majd a frizuránk, általa azt is elkerülhetjük, hogy túl hosszú ideig tegyük ki hőhatásnak a szálakat.

Ha tanácstalanok vagyunk, mindenképpen kérjünk segítséget a fodrászunktól, aki nem csupán a helyes mozdulatokra világíthat rá, hanem testhezálló termékeket (pl. hővédőket) és megfelelő eszközöket is javasolhat számunkra.

Miért veszélyes az otthoni festés?

2/6 Miért veszélyes az otthoni festés?

A hajkárosító szokások igen jelentős részét az említett hőhatások teszik ki, talán éppen emiatt sokan nem fordítanak kellő figyelmet az otthoni hajfestés hasonlóan ártalmas rutinjára.

A fodrászok egybehangzó véleménye szerint mindenképpen ajánlatos szakemberrel végeztetni a hajfestést, hiszen mégiscsak komoly vegyszerekről beszélünk, amik helytelen használat mellett katasztrófát okozhatnak.

Hacsak nem fekete hajfestéket használunk, inkább mellőzük az otthoni festést, mert laikusként sem a megfelelő termékekhez nem fogunk hozzájutni, sem a vágyott színárnyalatot nem fogjuk elérni.


Egy is segítség: 6 tipp, hogy a festett haj még tovább ragyogjon


Aki nem teheti meg a rendszeres szalonbeli hajfestést, az kérdezze meg a fodrászát, hol, illetve pontosan milyen színkóddal tudná beszerezni a számára ideális hajfestéket.

A használathoz kérjünk részletes utasítást is, legfeljebb így tudunk otthon megfelelő eredményt elérni. 

Hajpakolás, hajpakolás és hajpakolás

3/6 Hajpakolás, hajpakolás és hajpakolás

Az otthoni hajregenerálás során a legfontosabb a hajpakolások alkalmazása.

A fokozottan roncsolt haj esetében minden hajmosásnál ajánlott a hajpakolás felrakása, akkor is, ha ez meglehetősen macerásnak tűnik.

A hajpakolást egyébiránt mindig balzsam helyett alkalmazzuk, így egy lépést a szokásos rutinból elhagyhatunk.

Egészséges, normál állapotú haj ápolása során túlzás lenne minden egyes hajmosásnál pakolást alkalmazni.

Az ideális mennyiségű, típusú és rendszerű hajpakolás hidratálja, ápolja a szálakat, segíti, hogy a haj minél több nedvességet szívjon magába, a túlzásba vitt használata azonban zsírossá, nehézzé teszi a szálakat.

Amennyiben negatív változást tapasztalunk, természetesen csökkentsük a hajpakolások számát, esetleg próbáljunk ki új termékeket.

Száraz hidratálás

4/6 Száraz hidratálás

A száraz hidratálásnak köszönhetően a hajunkat akár minden nap ápolhatjuk, erre egyébként a súlyosan roncsolt frizurának szüksége is van.

Kevés hajápoló olajjal, hajtejjel, vagy akár természetesen termékekkel (pl.

shea vaj, kókuszolaj) rendszeresen kezelhetjük a száraz, igénybevett hajat.

Fontos, hogy rendszeresen pótoljuk ily módon is a nedvességet, a mindennapos igazításnál vessük be az öblítést nem igénylő termékeket.

Ugyanakkor feltétlenül ügyeljünk az arany középútra, különben az igénybe vett hajunk könnyen zsíros hatást kelthet.

Normál állapotú haj esetében elegendő minden második, harmadik napon száraz hajápolókat használni, a hajpakolásokat pedig koncentrálhatjuk minden negyedik, ötödik hajmosásra. 

Mit tehet a fodrász?

5/6 Mit tehet a fodrász?

A fodrászatokban természetesen sokkal többet tehetnek az ápolt és egészséges frizuráért, mint amire mi otthon képesek vagyunk.

A szalonokban a klimazon elnevezésű gép segíti a fodrászok munkáját, ugyanis olyan hőfokot biztosít, ami során a hajszerkezet leginkább megnyílik.

Ennek hatására a hatóanyagok sokkal mélyebben felszívódnak, az ápoló termékek könnyebben és látványosabb eredményt érhetnek el.

(Innen ered egyébként az otthoni hajpakolások dunsztolása is, ami bár nem teljesen érdektelen, az extra energia befektetés nem feltétlenül térül meg.)

A keratinos hajápolás szintén meglehetősen népszerűvé vált az utóbbi időben, hiszen valóban megfelel a regenerálásra a kiszáradt haj esetében, azonban a rendszeresen roncsolt hajnál már ez az eljárás sem tud csodát tenni.

Lehet, hogy menthetetlen?

6/6 Lehet, hogy menthetetlen?

Sajnos igen, előfordulhat, hogy a hajszálaink már menthetetlen állapotba kerültek, amikor a legjobb megoldás a vágás.

Dacára annak, mit sugallnak a reklámok, sajnos nem létezik olyan termék, ami képes lenne visszaépíteni a hajat.

Ugyanakkor egyáltalán nem felesleges hajpakolásokat, extra hajápolókat használni, hiszen általuk esztétikusabbá tehető a frizura, és a növekvő szálak is hidratáltabbá válhatnak.

A termékeknek, szalonbeli kezeléseknek köszönhetően könnyebben kezelhető lesz a haj, szinten lehet tartani a jelenlegi állapotot, de ne ringassuk magunkat tévhitekbe, a túlságosan roncsolódott frizurát semmi sem tudja megmenteni.

Sokkal szebb látvány egy rövidebb, de egészségesebb frizura, mint az a hosszú haj, amelyik elvékonyodott, száraz, töredezett, s ezáltal ápolatlan hatást kelt. 


Tökéletes, egészséges frizurát szeretnél? A Lafferton Fodrászat segít!