Figyeld a hajad! Az egészségedről árulkodik

Póta Szilvia
Írta: ,
Figyeld a hajad! Az egészségedről árulkodik

Frizurád sok minden elárulhat rólad, az aktuális hangulatodtól kezdve, a személyiségeden át, egészen a stílusérzékedig. A haj minőségét illetve megjelenését nem persze csupán genetikai tényezők befolyásolhatják, életmódunk egyaránt meghatározó lehet szépségünk megőrzésében. Így tehát, ha hajszálaid töredezni, vékonyodni, netán hullani kezdenek, érdemes figyelmet fordítanod a problémára, olykor ugyanis ezek a tünetek a testedben zajló változásokról árulkodhatnak!

Hajhullás

Szakértők szerint naponta körülbelül 80-100 hajszálat veszítünk, ami teljesen normálisnak számít. Ha azonban ennél nagyobb mértékű hajhullást tapasztalunk, és ez a tünet hosszan tartóan jelen van, érdemes orvoshoz fordulni.

A nagy mennyiségű hajveszteség hátterében számtalan probléma állhat: különböző hiánybetegségek, cukorbetegséghormonális problémák, menopauza, stressz, terhesség, vagy akár depresszió is okozhatja. 

Sokszor jelzi ilyenkor a szerveztünk a vashiányt, mely gyakori probléma a vegetáriánusok körében, tekintve, hogy az egyik legjobb vasforrást a vörös húsok jelentik.

Száraz, töredezett hajvégek Kép forrása: hellonatural.co

Bár a töredezett hajvégek leggyakrabban mindössze azt jelzik, hogy ideje ellátogatnod a fodrászhoz, olykor egyéb problémák is megbújhatnak a tünetek háttérben. A jelenséget ugyanis akár kiszáradás, vagy pajzsmirigy zavar is okozhatja.

Ügyelj arra, hogy legalább két-három liter vizet igyál naponta, és lehetőleg csupán mértékkel fogyassz alkoholt, cukros üdítőket, illetve koffeint. Emellett kerüld a hajformázó készülékek gyakori használatát. Érdemes beszerezned egy széles, ritka fogú fésűt is. A hajkefével csak továbbrontasz a helyzeten, mivel az a töredezett hajvégekben megakad, és kihúzza az egészséges hajszálakat is. Az extrém száraz hajvégek, és a hajhullás együtt ritka esetben pajzsmirigy problémát is jelenhet, így ha a tünetek hosszan fennállnak, legjobb, ha orvoshoz fordulsz.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?