Tanítsd a hajad, hogy ne zsírosodjon!

Írta: ,

Ha gyönyörű, dús, erős hajad van, ami szinte magát tisztítja, és nem kell olyan apróságokkal foglalkoznod, mint a zsírosodás elleni praktikák, akkor először is: irigylünk, másodszor: ne olvass tovább, mert ez a cikk nem neked készült. Ha azonban a hozzánk hasonló maradék 99%-hoz tartozol, segítünk, hogy kicsit kevesebbet kelljen szenvedned a folyton lelapuló és élettelen loknikkal! Adunk néhány tippet, hogyan szoktathatod hozzá a hajadat, hogy ne zsírosodjon annyira, és ehhez még mindennapos hajmosásra sem lesz szükséged.

Hajmosási rutin Kép forrása: missis.bg

1/5 Hajmosási rutin

Mindennek az alapja a jó sampon – sajnos el kell, hogy keserítsünk, ezt valószínűleg nem az 1000 forint alatti árkategóriában fogod megtalálni. A pipereboltokban található samponok nagyon jók egy átlagos haj mindennapi ápolására, de ha szeretnél javítani a fejbőröd és a hajszálaid egészségén, ennél többre lesz szükséged.

Próbáld ki a fodrászboltokban kapható, kicsit drágább, de nagyobb kiszerelésű samponokat – kérj segítséget a fodrászodtól, ő biztosan szívesen segít, és elmondja, melyik márkát ajánlja. Érdemes ugyanabból a márkából sampont és balzsamot is venni, mert gyakran együtt a leghatásosabbak.

Balzsamozz először! Kép forrása: shopstyle.com

2/5 Balzsamozz először!

Igen, eddig az volt az aranyszabály, hogy először sampon, aztán balzsam, de ha nem szeretnéd, hogy lelapuljon és könnyen zsírosodjon a hajad, ezt a sorrendet érdemes megfordítani! Ezentúl is csak a hajvégeidet kend be balzsammal, hiszen a hajtöveket ez is zsírosítja, de kivételesen ezt használd először, és csak utána samponozz – lehetőleg kétszer.

Így a hajvégeid puhák maradnak, viszont a tincseken maradt balzsam súlya nem húzza le a hajkoronádat, és sokkal tisztábbnak is érzed majd, mintha a szokásos sorrendet alkalmaztad volna.

Az almaecet jó barátod Kép forrása: stylesweekly.com

3/5 Az almaecet jó barátod

Ahhoz, hogy hozzászoktasd a hajadat, hogy nincs mindennap megmosva (ez ugyanis nagyon káros neki, mert a fejbőröd természetes védekezőképességét megöli, és így könnyebben zsírosodik a hajtöved), maximum három naponta szabad samponoznod. Ha azonban úgy érzed, hogy nagyon ápolatlan a hajad, használj almaecetet!

Vizezd be a hajadat, majd a tövektől indulva önts rá némi ecetet, hagyd rajta pár percig, majd mosd le. Ez visszaadja a tincseid fényét, és egy kis energiát is ad a megfáradt hajadnak, ráadásul filléres praktika.

Használj szárazsampont! Kép forrása: refinery29.com

4/5 Használj szárazsampont!

A zsírosodó haj tökéletes ellenszere a szárazsampon – persze itt sem mindegy, milyet választasz. Sajnos az olcsóbb változatok itt is csak rontanak a helyzeten, néhány perc élettel teli ragyogás után pedig még jobban zsírosabbá tehetik a hajadat, mint amilyen előtte volt.

Persze nem kell csillagászati összegeket költened arra, hogy szárazsamponhoz juss, ezer forint felett már egész jókat lehet találni, a 2-3 ezres árkategória pedig már csodákat tud művelni a másnapos hajjal. A fújósok verziók helyett viszont a tégelyes, poros állagúakat ajánljuk, ezekkel ugyanis te döntöd el, pontosan mennyi anyag kerül a hajadra, és biztosan nem esel túlzásba.

Táplálkozz egészségesen! Kép forrása: kimberleyhasselbrink.com

5/5 Táplálkozz egészségesen!

Klisé, de igaz: a szépség belülről fakad! Ha nem megfelelő az étrended és vitaminhiányban szenvedsz, a hajad soha nem lesz olyan erős és fényes, mint lehetne. Egyél sok gyümölcsöt, zöldséget és halat, hogy biztosítsd a szervezetednek a megfelelő tápanyagokat ahhoz, hogy jól működjön – nem csak a fogyás esetében fontos ez, a vitamindús táplálkozásnak köszönhetően a körmeid, a fogaid, a bőröd, és a hajad is sokkal egészségesebb lesz.

Ez a legegyszerűbb és legtermészetesebb praktika, amit ajánlani tudunk – ha belülről nincs rendben minden, akkor kívülről sem lesz sajnos, hiszen az egészségtelen életmód a plusz kilókon kívül a fakó bőrön és az erőtlen hajon is nagyon meglátszik. Tárazz fel gyümölcsökből és zöldségekből, és meglátod: pár hét alatt már észre is veszed a különbséget, ha rendszeresen fogyasztod őket!