Fakó, fénytelen haj? Ez az 5 dolog is okozhatja, pedig nem is gondolnád

Zabolai Margit
Írta: ,

Mindenki fényes hajat szeretne, és egész évben azt szeretné, de nyáron, amikor olyan szépen csilloghatnának rajta a napsugarak, még vonzóbbá válik az erős, egészséges, csillogó frizura. Ne hagyd, hogy az alábbi okok visszatartsanak attól, hogy neked is ilyen legyen!

Biztosan észrevetted már, hogy ha beszárítod vagy kivasalod a hajadat, akkor az egy kicsit fényesebbé teszi a frizurádat – ez azért van, mert az egyenes szálakon szebben tükröződik a napfény.

Éppen ezért, ha nem olyan csillogó a hajad, mint szeretnéd, nagy valószínűséggel választhatod a hővel történő formázást, de ezzel csapdába ejted saját magadat: ez ugyanis a hajszálak tengelye mentén bekövetkező töréshez, úgynevezett Trichorrhexis nodosa-hoz vezet, ami látványosan fakóbbá, élettelenebbé teszi a hajat.

Így, ha hosszú távon szeretnél csillogó tincseket, ne tedd ki erős hőnek a hajadat, mikor nem muszáj, és még a szárításhoz is használj hővédő permetet!

A napfény képes kiszívni a hajfesték színét, ezért nyaranta gyakrabban kell felfrissítened a festett haj színét – ez nem újdonság azoknak, akik színezik a hajukat. De tudtad, hogy a nap akkor is fakíthatja a hajadat, ha soha nem is festetted a tincseidet?

Az UV fény ugyanis felnyithatja a kutikulákat és megtörheti a pigmenteket, ezzel sprőddé, élettelenné téve a hajadat. A megoldás az lehet, ha a legerősebb napsütéses órákban kalappal vagy kendővel véded a hajadat, egyébként pedig UV-védelemmel ellátott hajápolót használsz.

Ha a szabadban töltött nap végén száraznak érzed a hajadat, akkor mosd meg langyos vízzel, és használj rajta csak balzsamot.