Évszakos hajápolás – Eképpen bánj a fürtjeiddel ősszel és télen

Marity Mira
Írta: ,

Azzal a ténnyel legtöbben tisztában vannak, hogy a tikkasztó nyári hónapokban hogyan kell ápolni a hajat, hogy ne érje károsodás az égető napsütéstől, UV sugárzástól vagy a sós tengervíztől. Azt már kevesebben veszik figyelembe, hogy a hideg évszakban az arcbőr és a test ápolása mellett ugyanakkora figyelmet kell szentelni a fejbőr és a hajkorona gondozására is. Az, hogy háttérbe szorul az esztétikus frizura vagy sapka kerül a fejre, nem jelenti azt, hogy nem igényelnek több törődést fürtök, frufruk és copfok.

A folyamatos légköri szennyeződés, időjárási viszontagságok és a kemény víz miatt célszerű egész évben hajbalzsamot használni, de a szimpla terméket a téli hónapokban javasolt átváltani hajpakolásra.

A pakolás a haj minőségétől és milyenségétől függ, a megfelelő hatékonyságú krém kiválasztásában fodrász vagy hajgyógyász specialista nyújthat segítséget.

A jóval hatásosabb kondicionáló hajmaszkot is érdemes havonta kétszer használni, mert az nem csak táplálja, de védi és hidratálja is a hajat.

Haj- és fejbőr ápolási tippek a hideg klímára Kép forrása: perminoffa/Depositphotos

A hajápolás úgy hatékony, ha két komponensű és komplex, tehát külsőleg és belsőleg is támogatnod kell a hajad regenerálódását. Az ép hajszál az egészséges, fehérje- és rostdús táplálkozással kezdődik, de speciális vitaminokkal és nyomelemekkel is segíthetsz a haj vitalizálásában.

Ősz elején a haj átesik a természetes megújulás szakaszán, tehát nem utal betegségre, ha valakinek a szokásosnál több haja hullik ki. Télen az átlagos havi egy centiméteres növekedés is lelassul, a szervezet anyagcseréjével egyetemben. Ilyenkor érdemes megemelni azoknak a vitaminoknak a bevitelét, amelyek kimondottan a hajra, bőrre és körömre hatnak konstruktívan. A B-vitaminok elősegítik a hajhagymák működését, a biotin a hajszálak stabil szerkezetéért és fényéért felelős. Az A-vitamin a növekedést biztosítja, az E és C-vitamin hatékony antioxidánsként védi a hajtüszők sejtjeit a károsodástól. Költséghatékony és hatásos megoldás a hideg évszakokban sörélesztő kapszulát szedni, ami minden drogériában és illatszerboltban elérhető, és összetevői serkentőleg hatnak az új hajsejtek képződésére.