Esküvői frizuraötletek a szakértő szemével

Írta: ,

A frizura milyensége óriásit nyom a latban, nem csupán egy átlagos hétköznapon, az esküvőnkön különösképpen. Annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legyen, érdemes előzőleg egyeztetnünk a fodrászunkkal, és betartanunk az alábbi hasznos tanácsokat. 

Legfontosabb a ruha

1/6 Legfontosabb a ruha

Egy jó fodrász első kérése, amikor próbafrizurára érkezünk, hogy mutassuk meg a ruhánkat, ezért érdemes jó néhány fotóval készülnünk.

A ruha díszítettsége, stílusa, fazonja, hossza nagyon sokat számít a frizura megtervezésekor, a fodrász csak akkor tudja elmondani a véleményét, ha nem csupán az elképzeléseinkről mesélünk neki.


Esküvői torta inspirációk! 10 álomszép ötlet menyasszonyoknak és álmodozóknak


Ugyancsak sokat számít, mit szeretnénk elérni: a hátul nyitott ruhához leginkább a kiengedett frizura passzol, de ha a menyasszony még véletlenül se rejtené el ezt a területet, akkor esetében aranyérvényű tanács a konty választása.

Fontos, hogy csak olyan fodrásszal készíttessünk menyasszonyi frizurát, akiben megbízunk, de ebben az esetben feltétlenül hallgassuk meg a tanácsait, javaslatait, hiszen ő minden bizonnyal több éves tapasztalattal, rutinnal bír. 

Milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre?

2/6 Milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre?

A frizurákat illetően három fő típus közül válogathatunk: rendelkezésünkre áll a feltűzött, a félig feltűzött és a teljesen kiengedett frizura.

A szelektálás során azt célszerű először eldöntetnünk, e három típus közül melyik áll a legközelebb a szívünkhöz.

A romantika – amit főleg a virágok és a hullámok tudnak igazolni – elengedhetetlen a legtöbb mennyasszony számára, de az elmúlt időszakban a divatnak köszönhetően a fonatok is előtérbe kerültek.

Utóbbiak értelemszerűen nem önállóan kerültek bele az esküvői frizurák világába, sokkal inkább részelemként, felbukkanó díszként töltik be szerepüket.

Az alapfrizura megválasztásán felül a legegyedibb látványt a különleges részletekkel, kiegészítőkkel érhetjük el, ám ezeket szintén érdemes a ruha stílusához igazítanunk.

Különleges kiegészítők

3/6 Különleges kiegészítők

A kiegészítőket illetően népszerűek a virágok, nem csupán az igazán élethű darabok, hanem a frissen szedett, szálas változatok.

Az elmúlt szezonokban inkább a szolidabb, természetesebb, visszafogottabb díszek hódítottak, ami ugyancsak az aktuális irányzatokra vezethető vissza.

A tiarák, koronák és a strasszok most nem örvendenek közkedveltségnek, s a fátyolok szintén az egyéni igényektől, az esküvőtől függenek. Hosszú fátylat leginkább a templomi esküvőkhöz szoktak választani a menyasszonyok, van, aki nem boleróval takarná el szabadon hagyott vállait.

A fátyol feltűzése nem éppen bonyolult folyamat, de szerencsés a fodrászra bíznunk, s az eltávolításhoz ugyancsak érdemes segítséget kérnünk.

Egy ilyen fontos elem eltávolítása könnyen járhat a teljes frizura lebontásával, így feltétlenül legyünk körültekintőek.

Kényelmesség kontra egyedi igények

4/6 Kényelmesség kontra egyedi igények

Ha a kényelmi szempontokat vesszük górcső alá, akkor mindenképpen a feltűzött frizurára kell voksolnunk. Sokan nem veszik figyelembe, hogy az esküvői ruha maga is rettentően nehéz, meleg viselet, márpedig a forró nyári napokon nem éppen könnyű megtűrni az extra réteget.

Ugyanez igaz a frizurákra, amik nem csupán pluszban melegítenek, hanem könnyen tönkre is mehetnek az izzadság hatására.

A kényelem mellett a strapabíróság szintén mérvadó lehet, ez esetben ugyancsak a kontyszerű frizurák viszik a pálmát, tehát ésszerű döntés feltűzött hajkoronát választani.

Mindazonáltal senkinek se javasoljuk, hogy pusztán észérvek alapján lemondjon az álmairól, a könnyebb mérlegeléshez célszerű lehet akár mindhárom típusból elkészíttetni egy próbafrizurát. 

Apropó, próbafrizura

5/6 Apropó, próbafrizura

Sokan felesleges pénzkidobásnak ítélik a próbafrizurát, de aki komolyan veszi a megjelenését, az a mulasztásról hallani sem akar.

Mindenképpen érdemes konzultálni a fodrásszal, nem csak a hasznos javaslatok végett, hanem azért is, hogy időben kézzelfogható eredményt kaphassunk.

Próbafrizurára csak abban az esetben érkezzünk frissen mosott hajjal, ha nagyon zsírosodnak a szálaink, ellenkező esetben túlságosan csúszni fog a hajunk a formázáshoz, ráadásul az eredmény nem is lesz tartós.

A lehetőségek átbeszélése során fény derülhet rá, az elképzelt frizura megvalósítható-e, szükség van-e ideiglenes póthajra, betétekre, esetleg teljesen más irányba érdemes elindulnunk, tehát lehetőség szerint ne az utolsó pillanatra halasszuk az értekezést. 

Fontos előkészületek

6/6 Fontos előkészületek

A haj nem igényel különleges ápolást az esküvő előtt, azonban az utolsó két hajmosásnál ne használjunk semmilyen hajápolót, balzsamot.

Ezzel ugyancsak kicsit szárazabb, keményebb hajra tehetünk szert, ami a legideálisabb a nagy napra.

A hajfestést, melírozást az esküvő előtt egy-másfél hétre időzítsük, amikor kérhetünk némi igazítást is. Fontos azonban tudni, hogy sokkal többet számít a szálak hossza, mint azok egészsége.

Erre sokan nem gondolnak, de az esküvői frizura annyira beállított, hogy az összes hibát el lehet rejteni a segítségével.

Persze az esküvő után érdemes levágatni a töredezett hajvégeket, de a feltűzés, göndörítés, a hajhab és a fényspray hatására egyetlenegy hajszál sem fog kilógni a tökéletes összhatásból.


Tökéletes, egészséges frizurát szeretnél? A Lafferton Fodrászat segít!