Bevezetés a fésűk világába

Írta: ,

Korábbi cikkünkben alaposan kiveséztük a körkefék típusait, használatát, most elérkezett az ideje, hogy szót ejtsük hasonlóan fontos kellékeinkről, a fésűkről. Minden esztétikus frizura a megfelelő vágásnál és elkészítési módnál kezdődik, márpedig nem mindegy, milyen eszközöket vetünk be a cél érdekében. 

Mikor használjuk a fésűt?

1/6 Mikor használjuk a fésűt?

Sokan sajnos nem tesznek különbséget a fésűk és a kefék használata között, pedig egészen más alkalommal és céllal érdemes ezeket az eszközöket alkalmazni.

A legnagyobb különbség a haj- és körkefék, valamint a fésűk között, hogy előbbieket főként hajszárításra, utóbbiakat inkább bontásra, frizurakészítésre használhatjuk.

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen kiválasztani a legideálisabb terméket, a fésűk esetében is megkülönböztethetünk három fő típust: a ritka fogú, a sűrű fogú, továbbá a stil fésűt tudjuk egymástól elkülöníteni.

Ezek az eszközök állnak a rendelkezésünkre otthoni körülmények között, segítségükkel a hajmosás szárításig tartó folyamatát, továbbá a frizurakészítés, reggeli készülődés jelentős részét is lebonyolíthatjuk.

Mikor melyik típust válasszuk?

2/6 Mikor melyik típust válasszuk?

A ritka fogú fésűt a hajmosás előtt és után tudjuk használni, ezzel az eszközzel tudjuk kibontani a kisebb-nagyobb gubancokat, összecsomósodott hajvégeket.

Akkor is ezt a fésűt ajánlatos használnunk, ha az ápolás során szeretnénk alaposan felvinni, eloszlatni a balzsamot, pakolást, továbbá ha csak nagy vonalakban igyekeznénk felfogni a frizuránk.

A stil fésű főleg tupírozáshoz, hajtincsek leválasztásához, tehát komolyabb frizura elkészítéséhez ideális. A sűrű fogú fésű ugyancsak megfelel frizurakészítéshez, főleg, ha szeretnénk simára fésülni a hajunkat, felfognánk a fejünkön.

A beállított tincsek rögzítéséhez, tupírozás után a fedőtincs kisimításához ideális. A hajtípusokat illetően fontos, hogy minél vékonyabb szálú a hajunk, érdemes annál sűrűbb fogazatú fésűt használnunk. 

Milyen anyagot válasszunk?

3/6 Milyen anyagot válasszunk?

A hajkefék, körkefék méretei között jelentős lényegbeli különbségek vannak, ezzel szemben az otthoni fésűk fogai sztenderd mérettel bírnak.

Annál fontosabb, milyen anyagból készültek, mert bár sem a rövid, sem a hosszú fogak nem lehetnének veszélyesek, a gyenge fésűk károsíthatják a szálakat, beletörhetnek a tincsekbe.

Stil fésű esetében választhatjuk a klasszikus műanyagot, de azzal kalkulálnunk kell, hogy ez az anyag elektrosztatikusságot válthat ki. Ebből kifolyólag a többi típusnál nem éppen ideális választás.

A ritka és a sűrű fogú fésű esetében egyaránt érdemes karbon, vagy csont anyagú eszközt vásárolnunk, azok ugyanis kellően masszívak ahhoz, hogy még a hosszú, gubancos hajba se törjenek bele.

Szabad nedvesen hajat fésülni?

4/6 Szabad nedvesen hajat fésülni?

Gyakori tévhit, hogy nedvesen nem szabad a hajat kibontani, holott a göndör hajat csak így szabad fésülni.

A téves jó tanács onnan ered, hogy a vizes haj valóban sérülékenyebb, megnyúlhat, megtörhet, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak.


Hajmosás lépésről lépésre, ha hajhullással küzdesz


Mindig csak balzsamhasználat után, lehetőleg fésülést elősegítő, öblítést nem igénylő termékek alkalmazását követően álljunk neki a nedves haj kibontásának. Fontos, hogy mindig alulról felfelé, minden tincset óvatosan lefogva haladjunk a bontással.

Ha túl sok hajat fogunk össze, esetleg tépjük a szálakat türelmetlenségünkben, akkor könnyen károsíthatjuk a frizuránkat. Nagyon lényeges tehát a körültekintő fésülködés, különösképpen, ha a hajunk nedves, egyébként is gyengébb, sérülékenyebb.

Mindennapos hajápolás

5/6 Mindennapos hajápolás

Miután kibontottuk a hajunkat, érdemes elővennünk a hajhosszunkhoz, hajtípusunkhoz leginkább megfelelő haj- vagy körkefét, ugyanis fésűvel nem fogjuk tudni esztétikusan beszárítani a frizuránkat.

A hajszárítás közbeni fésűhasználat komoly veszélyeket is rejthet, hiszen akár meg is égethetjük a szálainkat. Különösen ügyeljünk a megfelelő anyagválasztásra és kerüljük a műanyagot akkor, ha póthajunk van, mert ráolvaszthatjuk a frizurákra az eszköz jelentős részét.

Nagy általánosságban a reggeli fésülködéshez ideális és hatásosabb választás a fésű, de ez természetesen egyénfüggő kérdés, vannak, akik sokkal jobban kedvelik a párnás hajkeféket.

A göndör hajat csak és kizárólag nedvesen bontsuk ki ritka fogú fésűvel, szárazon már egyáltalán ne fésüljük, mert tönkretesszük a frizurát. 

A fésűk és kefék tisztítása

6/6 A fésűk és kefék tisztítása

A fésűket éppúgy fontos tisztántartani, ahogy a sminkecseteket, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre a lényeges rutinra.

Különösen lényeges a rendszeres fertőtlenítés abban az esetben, ha erőteljesen zsírosodik, vagy korpásodik a hajunk.

Ilyenkor célszerű minden nap megtisztítani az eszközöket, különben minden egyes fésülködés során újra és újra tönkretesszük a frizuránkat.

Amennyiben nem problémás a hajunk, úgy elegendő hetente egy alkalommal sort keríteni a rutinra. A fésűket, keféket lemoshatjuk samponnal, fertőtlenítőszerrel, de ügyeljünk nagyon az alapos öblítésre.

Fontos, hogy hagyjunk időt a száradásra, ugyanis a nedvesen hagyott kefék könnyen bedohosodhatnak, rossz esetben bepenészesedhetnek.


Tökéletes, egészséges frizurát szeretnél? A Lafferton Fodrászat segít!