A töredezett hajvégek ápolása

Írta: ,

A töredezett hajvégek a frizurát illetően az egyik leggyakoribb szépséghibának számítanak. Mindez jól mutatja, hogy még manapság sem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogyan kell helyesen ápolnunk a hajunkat, és miként tudjuk legyőzni a sokszor jelentős esztétikai problémákat.

Mitől töredezik a haj?

1/6 Mitől töredezik a haj?

Általános tévhit, hogy csak a száraz hajat érintheti a töredezettség, akár a zsíros hajtípusnál is könnyedén megjelenhetnek a szétnyíló szálak.

Maga a probléma elsődlegesen a hosszú hajra vonatkozik, hiszen ha ritkán vágatjuk a hajunkat, akkor az nagyobb eséllyel mutat károsodásra utaló tüneteket.


Próbáltad? Illatos, házi hajpakolások minden problémára


A hajformázó eszközök gyakori használata ugyancsak ront a helyzeten, ha minden hajmosásnál göndörítjük, vasaljuk, vagy csupán beszárítjuk a hajunkat, akkor elkerülhetetlenül roncsoljuk a szálakat.

Rengeteg ártanak a vegyszerek is, akárcsak az, ha nem használunk olyan hajápolókat, amikkel hidratálhatnánk a hajszálainkat.

Sokan nem fordítanak elegendő figyelmet az egészségükre sem, márpedig a vitamin- és folyadékhiány első tüneteit a hajunk állapotán, adott esetben töredezettségén fedezhetjük fel.

Hogyan védhető ki a szálak töredezése?

2/6 Hogyan védhető ki a szálak töredezése?

A legszerencsésebb az lenne, ha mindenki elfogadná természetes adottságait, és egy hajtípusra sem erőszakolnánk rá mindenáron azt, amit mi magunk esztétikusnak gondolunk (tehát ne akarjunk feltétlenül göndörből egyenest, egyenesből göndört varázsolni).

A meleg hajformázók használatát ildomos valóban alkalmakra időzíteni, legfeljebb havonta, másfél havonta ajánlatos célzottan besütni a szálakat.

A megfelelő körülmények biztosítása, tehát az optimális hőfok betartása (maximum 120 Celsius), a hővédők alkalmazása egyáltalán nem hasztalan, de sajnos hosszútávon a meleg hajformázók így is, úgyis töredezettséget okoznak.

Fontos ügyelni az említett vitamin- és folyadékpótlásra, így nem csupán kívülről, hanem belülről is erősíthetjük hajszálainkat.

Megmenthetőek a szálak?

3/6 Megmenthetőek a szálak?

Időről-időre megjelennek a köztudatban különféle csodaszerek és praktikák, amikkel állítólag megmenthetőek a töredezett végek, de ezek sajnos mindmáig nem bizonyultak valósnak.

Nincs olyan termék, vagy eljárás, ami helyre tudna állítani egy elvékonyodott, több helyen megtört hajszálat.

Természetesen jelentős esztétikai javulást érhetünk el a megfelelő utóápolással is, de ne higgyük el, hogy a méregdrága kezelések majd visszazárják a hajvégeinket.

Sajnálatos módon az ilyenformán megviselt haj legjobb barátja az olló, a rövidítéssel valóban látványos javulást érhetünk el.

Ezt követően persze meg kell szabadulnunk a rossz szokásoktól, a károsító rutinoktól, akkor nem lesz álom a hosszú haj, de addig is jobb egy egészséges, rövidebb frizura, mint egy hosszú, de szörnyen megviselt.

Hogyan ápoljuk?

4/6 Hogyan ápoljuk?

Bár helyreállítani a töredezett hajvégeket nem lehet, a megfelelő ápolással kivédhetjük a további esztétikai romlást, illetve megelőzhetjük, hogy újabb szálak nyíljanak szét.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen, megviselt haj esetében legalább hetente használjunk hajpakolást, illetve ügyeljünk a száraz hajápolásra is a napi frissítések során.

Semmiképpen se hagyjuk ki a balzsamozást, illetve támaszkodjunk a hajvégápolókra, akár a természetes olajokra, úgy, mint a kókusz vagy a jojoba olaj, esetleg a shea vaj.

Amennyiben kész terméket vásárolunk, ügyeljünk rá, hogy az minél nagyobb keratintartalommal bírjon (keressük a magas százalékot, vagy olyan ápolót válasszunk, ahol a keratin a hatóanyagok listáján elől szerepel).

Használnak a csodakezelések?

5/6 Használnak a csodakezelések?

Mindenki otthon tehet a legtöbbet a hajáért, mert bár egy jó fodrász csodát tud művelni, a töredezett hajvégekre ő is csak a vágást tudja javasolni.

Annak ellenére, hogy sokan ajánlanak különféle kezeléseket, a szétnyílt hajvégeken példának okáért a keratinos hajkezelés sem segít. A vegyszer által sérült, felületen tört hajszálakat megmentheti, de a szétnyílt hajvégeket nem.

Hasonló a helyzet a meleg ollós hajvágással is, ami szintén hasznos lehet, de csak akkor, ha teljesen azonos hosszúságú hajszálaink vannak.

A meleg ollóval a burkolata miatt nem lehet szárazon formázni, a szálakat csak egyenesen lehet levágni, így sem puhítani, sem ritkítani nem lehet a frizurát.

Az átlagot tekintve tehát a rossz szokások megváltoztatása, a helyes rutin elsajátítása sokkal többet számít, mint egy-egy méregdrága, és gyakran kevésbé hatásos kezelés.

Mire figyeljünk a fodrásznál?

6/6 Mire figyeljünk a fodrásznál?

Ahogy mindenhez, úgy a hajvágáshoz, hajformázáshoz is létfontosságúak a megfelelő eszközök, és ez minden szalonra igaz.

Csak a legegyszerűbb példával élve, egyáltalán nem mindegy, milyen ollót használ a fodrászunk, hiszen a silányabb eszköz akár már a székben ülve is tönkreteheti a hajvégeket.

Egy jó minőségű fodrászolló akár 100 000 forintnál is többe kerülhet, viszont garantálja, hogy a hajszálak nem fognak sérülni a vágás során.

Szerencsére laikusként is könnyű észrevenni, ha nem megfelelő az olló minősége, ugyanis hallani, ahogy szakad a haj, a rossz minőségű termék nem vágja, hanem tépi a szálakat. Természetesen ugyanez az elv ráhúzható a fésűkre, és az összes többi eszközre is.

Ha a fodrászunk nem ügyel az alapvető minőségre, akkor nem is várhatunk el tőle színvonalas, hosszútávon eredményes munkát.