A töredezett hajvégek ápolása

Lafferton Annamária
Írta: ,

A töredezett hajvégek a frizurát illetően az egyik leggyakoribb szépséghibának számítanak. Mindez jól mutatja, hogy még manapság sem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogyan kell helyesen ápolnunk a hajunkat, és miként tudjuk legyőzni a sokszor jelentős esztétikai problémákat.

Mitől töredezik a haj?

Általános tévhit, hogy csak a száraz hajat érintheti a töredezettség, akár a zsíros hajtípusnál is könnyedén megjelenhetnek a szétnyíló szálak.

Maga a probléma elsődlegesen a hosszú hajra vonatkozik, hiszen ha ritkán vágatjuk a hajunkat, akkor az nagyobb eséllyel mutat károsodásra utaló tüneteket.


Próbáltad? Illatos, házi hajpakolások minden problémára


A hajformázó eszközök gyakori használata ugyancsak ront a helyzeten, ha minden hajmosásnál göndörítjük, vasaljuk, vagy csupán beszárítjuk a hajunkat, akkor elkerülhetetlenül roncsoljuk a szálakat.

Rengeteg ártanak a vegyszerek is, akárcsak az, ha nem használunk olyan hajápolókat, amikkel hidratálhatnánk a hajszálainkat.

Sokan nem fordítanak elegendő figyelmet az egészségükre sem, márpedig a vitamin- és folyadékhiány első tüneteit a hajunk állapotán, adott esetben töredezettségén fedezhetjük fel.

Hogyan védhető ki a szálak töredezése?

A legszerencsésebb az lenne, ha mindenki elfogadná természetes adottságait, és egy hajtípusra sem erőszakolnánk rá mindenáron azt, amit mi magunk esztétikusnak gondolunk (tehát ne akarjunk feltétlenül göndörből egyenest, egyenesből göndört varázsolni).

A meleg hajformázók használatát ildomos valóban alkalmakra időzíteni, legfeljebb havonta, másfél havonta ajánlatos célzottan besütni a szálakat.

A megfelelő körülmények biztosítása, tehát az optimális hőfok betartása (maximum 120 Celsius), a hővédők alkalmazása egyáltalán nem hasztalan, de sajnos hosszútávon a meleg hajformázók így is, úgyis töredezettséget okoznak.

Fontos ügyelni az említett vitamin- és folyadékpótlásra, így nem csupán kívülről, hanem belülről is erősíthetjük hajszálainkat.