A leghatásosabb hajnövesztő praktikák

Lafferton Annamária
Írta: ,

A hosszú haj sosem megy ki a divatból, hiszen kevés olyan külső jegyet tudunk említeni, ami ennyire visszatükrözné a nőiességet. Mindazonáltal a hosszú haj csak akkor vonzó, ha kellőképpen természetes és maximálisan egészséges. De hogyan éretjük el ezt a hőn áhított, rendkívül látványos frizurát?

Mitől nő nehezen a haj?

A köztudatban számtalan tévhit kering a hajnövekedést érintően, ezek közül az egyik legjelentősebb a haj roncsolására vonatkozik.

A hajszálak növekedését illetően tudnunk kell, hogy a folyamatot nem befolyásolja az, ha a hajszálainkat roncsoljuk.

A növekedést az nehezíti, ha a fejbőrünk megsérül, megfázik, valamilyen okból kifolyólag károsodik.

Ugyanakkor nem mellékes téma az sem, milyen állapotban vannak a hajszálaink, hiszen ha nem ügyelünk a kíméletes ápolásra, akkor a fodrásznak a következő látogatás alkalmával meglehetősen sokat kell rövidítenie a tincseken.

A gyorsabban roncsolódó hajvégek folyton megtörnek, leszakadoznak, s a rendbetételhez jó pár centitől meg kell szabadulni.

A roncsolás tehát a szó szoros értelmében nem befolyásolja a növekedést, azonban közvetetten hozzájárul a problémához.

Mivel károsíthatjuk a szálakat?

A hajszálakat sajnos nagyon könnyű károsítani, de némi odafigyeléssel legalább ennyire egyszerű gátat szabni a roncsolásnak.

A leggyakoribb sérüléseket a magas hőhatás okozza, amit a hajszárítás, hajvasalás, hajsütés által válthatunk ki.

A nem megfelelő minőségű készülékek (pl. elavult hajvasaló), eszközök (pl. fésűk, különösen, ha vizesen bontjuk a hajszálakat) is ugyanezt a hatást válthatják ki.

A probléma fokozódhat, ha nem ápoljuk a szálakat a célnak megfelelően, tehát a kócos haj kibontását nem segítjük balzsamokkal, olajokkal, illetve kihagyjuk a hővédőket. 

Különösen nagy gondot jelentenek manapság a vegyszerek (pl. otthon használatos hajfestékek), amik sok esetben valóban katasztrofális végkimenettel járnak, és nem csupán a hajszálakat, hanem a fejbőrt is károsíthatják.