A korpásodás okai és kezelése – szakértői tippek

ANGERER Fodrászat
Írta: ,
A korpásodás okai és kezelése – szakértői tippek

A korpásodás a hajszálak töredezettsége után talán az egyik leggyakoribb probléma, amivel sűrűn szembesülnünk kell. A kínos, és sajnos nagyon látványos korpásodás általában könnyen kezelhető, de komoly odafigyelést igényel.

(X)
Természetes folyamat

A korpásodás tulajdonképpen a hámsejtek leválása, cserélődése miatt alakul ki. Utóbbi egy teljesen természetes folyamat, testünk minden részére jellemző, hiszen a hámsejtjeink folyamatosan megújulnak.

Az egészséges fejbőr hámrétege megközelítőleg háromhetente cserélődik ki teljesen, ám mindez észrevétlen, nem hagy nyomot maga után.

Az ideális állapot egészen addig fennáll, amíg valamilyen okból kifolyólag meg nem változik a normális egyensúly.

Ha a leválási folyamat felgyorsul, vagy a faggyútermelés felborul, akkor megjelenik a korpásodás. Ilyenkor az elhalt hámsejtek összetapadnak, szemmel is könnyedén észrevehetővé válnak.

A korpásodás kialakulásának hátterében főként gyulladásos problémák, fertőzések, gombák állhatnak, de a gyakori hajmosás is kiváltó ok lehet.

Kétfajta korpásodás létezik

A korpásodás eltüntetését némileg megnehezíti, hogy két típust különíthetünk el egymástól, a száraz és a zsíros korpásodást.

Szerencsére a száraz korpásodás nem kóros, viszonylag könnyen kezelhető, egyetlen veszélye, hogy össze lehet keverni a pikkelysömörrel.


Tudtad? Ezt árulja el a hajad és a fejbőröd az egészségedről


Utóbbi a test egyéb területein is megjelenhet, nem csupán a fejbőrön. (Szűnni nem akaró, esetleg terjedő tünetek esetén feltétlenül ajánlatos felkeresni a bőrgyógyászunkat.) 

A zsíros korpásodás kezelése jóval bonyolultabb, s bár lehet kísérletezgetni az otthoni orvoslással, a szakemberrel történő konzultáció ebben az esetben sem árthat.

Sajnos a zsíros korpásodás jelentős problémája a fertőzésveszély, a gyulladás megjelenése már a legvégső eset, amikor fel kell keresnünk a bőrgyógyászunkat.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv