6 meglepő ok, amiért a hajad vékonyszálú – Így változtathatsz rajta

Írta: ,

Sokan küzdünk a hajhullással és a hajszálaink elvékonyodásával. Ha régen büszke voltál a frizurádra, de egy ideje már nem olyan szép, mint régen volt, akkor lehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma vagy egyéb tényező okozza mindezt. Nézzük, mi lehet az oka annak, ha vékonyszálú a hajad!

Épp most szültél Kép forrása: vk.com

1/6 Épp most szültél

Lehet, hogy a szülés előtt vastagszálú, dús hajkoronád volt, de ne lepődj meg rajta, ha nagyjából 3-4 hónappal azután, hogy megszületett a kisbabád, a hajad elkezd rohamosan hullani, ritkulni és vékonyabb szálúvá válni.

Gyakori ez a kismamák körében, lehet, hogy veled is ez történik. A probléma tudományosan igazolt, terhesség után az ösztrogénszint visszaesik normál szintre.

Van azonban egy jó hírünk: ez csak átmeneti állapot, mire a gyermeked egyéves lesz, várhatóan a hajad is újra a régi fényében fog ragyogni.

Mindig összekötve hordod a hajadat Kép forrása: behance.net

2/6 Mindig összekötve hordod a hajadat

Lehet, hogy nem is sejted, hogy mekkora problémákat okozhat például egy hajgumi.

Ha állandóan összekötve hordod a frizurádat, vagy folyton kontyba rendezed a hajadat, esetleg hajpántot használsz, akkor fokozottan stressznek teszed ki a hajadat, ez pedig hosszútávon elvékonyodást okozhat.

Próbáld meg változatosan hordani, néha engedd szabadon, válaszd el ellenkező oldalon vagy váltogasd a copfod magasságát, esetleg fond be.

3/6 Helytelenül étkezel

Talán nem lepődsz meg azon, ha azt mondjuk, a nem megfelelő étkezés kihat a hajunk egészségére is.

Ha hanyagolod a vitaminokat, nem viszel be a szervezetedbe elég tápanyagot, vasat, magnéziumot és fehérjét, akkor ne csodálkozz rajta, ha a hajszálaid elvékonyodnak.

Amennyiben szeretnél ezen változtatni, akkor feltétlenül pótold ezeket és törekedj a kiegyensúlyozott étrendre. Hamarosan érezni fogod a pozitív hatását.

4/6 A pajzsmirigyed rosszul működik

A pajzsmirigy alul- és túlműködésének számtalan látható jele van, ennek egyike lehet például a hajhullás vagy a haj minőségének romlása, elvékonyodása.

Ha úgy érzed, esetedben is ez a betegség áll fent, érdemes orvoshoz fordulnod, aki kideríti, valóban erről van-e szó.

Amennyiben igen, akkor felír majd neked gyógyszert, amellyel szinten tarthatod a pajzsmirigy működését és ezzel a hajad is visszanyeri majd a régi állapotát, fényét, formáját.

5/6 Stresszes életet élsz

Nem újdonság, mennyi negatív hatása van, ha folyton stresszes életet élsz, az a tény azonban lehet, hogy számodra is meglepő, hogy a hajad elvékonyodásáért is felelőssé tehető.

A hosszan fennálló stressz megváltoztathatja a kortizolszintet, ez pedig könnyen hajhulláshoz vezethet.

Szerencsére ez megváltoztatható, nem örök problémáról van szó, amennyiben megszünteted életedben ezt a tényezőt vagy jelentősen csökkented a mennyiségét, esetleg sporttal, meditációval kordában tartod, akkor a hajad is újra a régi lesz.

Örökletes tényező Kép forrása: for-redheads.tumblr.com

6/6 Örökletes tényező

Míg az előbbi tényezők megszüntethetőek, előfordulhat, hogy a te esetben örökletes problémáról van szó.

Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a haj elvékonyodása, hullása vagy a kopaszodás nagy esetben arra vezethető vissza, hogy korábban a szüleink vagy a nagyszüleink is ezzel a problémával küzdöttek.

Ilyenkor érdemes kipróbálnod olyan, patikában kapható termékeket, amelyek segítenek abban, hogy erősíthesd a hajadat.