Tippek a jól kezelhető hajért és a tökéletes frizuráért

Hajunk természetes struktúráját, vastagságát semmilyen módon nem tudjuk megváltoztatni, azonban létezik néhány módszer, amivel javíthatunk a helyzeten. Az elrontott frizurák helyrehozásának szakértőjét Lafferton Annamáriát, a Lafferton Fodrászat tulajdonosát arról kérdeztük, mire figyeljünk oda, ha könnyen kezelhető hajat szeretnénk, amiből a hozzánk illő frizura is elkészíthető.
Használjuk másképp a sampont

1/7 Használjuk másképp a sampont

A jól kezelhető haj eléréséhez a sampon használata kötelező, azonban a használat gyakorisága nagyban befolyásolja a haj állapotát. Ha túl sokat használunk, akkor hajunk mindig száraz és kezelhetetlen lesz, ha viszont túl keveset, akkor zsírosodhat, és kellemetlen illatúvá válhat.

A túl gyakori samponozás hamarabb fakítja a hajszínt és könnyen túlzsírosodást okoz. Az ideális állapot eléréséhez a 3 naponta történő hajmosáshoz javasolt hozzászoktatni a hajat, mert így a tiszta haj mellett a fejbőrnek lehetősége van természetes módon biztosítani a hajszálak egészségéhez szükséges nedvességet is.

A kíméletes ápolás érdekében a sampont mindig csak vízzel hígítva vigyük fel a hajra és a fejbőrre. Samponozás közben óvatosan masszírozzuk meg a fejbőrünket az ujjbegyeinkkel, ami serkenti a vérkeringést, és ezáltal a hajhagymák egészséges működését is.

Ne feledkezzünk meg a hajbalzsamról

2/7 Ne feledkezzünk meg a hajbalzsamról

Samponozás után sokan kihagyják a hajbalzsam használatát, mert azt gondolják, hogy zsírossá vagy lelapulóvá teszi hajukat. Ha bármilyen hasonló hatást tapasztalunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rossz vagy más esetben túl sok hajbalzsamot használunk!

Hajbalzsam nélkül a frissen mosott haj sokkal hamarabb veszít fényéből, és mindig szállni fog. A megfelelő hajbalzsam használata a könnyen kezelhető haj érdekében minden hajmosás után kötelező.

Vékony szálú haj esetén érdemes kevesebbet használni, vastag szálú haj esetén pedig tovább kell a hajon hagyni, hogy megfelelően kifejthesse a hatását. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor kérdezzünk meg egy hozzáértő fodrászt, aki ellát majd bennünket a hajtípusunknak megfelelő tanácsokkal, hogy frizuránk is tovább tartson.

Hajkefe vagy fésű?

3/7 Hajkefe vagy fésű?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mikor kellene fésűt és mikor hajkefét használniuk, pedig ez az egyszerű megkülönböztetés óriási előnyökkel jár. Fésűt kizárólag nedves hajon szabad használni, a hajkefe pedig a frizura beszárításához használandó.

Hajkeféből mindig a hajhosszunknak megfelelőt válasszuk, a hajunk hosszával arányosan, ideális esetben vaddisznósörtéből. A megfelelő eszköz használata garantálja, hogy hajunk egészségesebb és ezáltal könnyebben kezelhető marad.

 

Lafferton Annamária az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott fodrász. Hat éves korában döntötte el, hogy fodrász lesz, majd 13 évesen már ott állt a hajmosónál egy fodrászatban Dunakeszin. Volt hajmodell, majd 3 éven keresztül tökéletesítette szakmai tudását egy mesterfodrász mellett Budapesten. 2010-ben nyitotta meg az első önálló szalonját Lafferton Fodrászat néven, amely Magyarországon elsőként az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott.
Hogyan szárítsuk meg hajunkat?

4/7 Hogyan szárítsuk meg hajunkat?

Senkinek sincs minden alkalommal szüksége a teljesen beállított, beszállított frizurára, ezért amikor tehetjük, akkor hagyjuk a levegőn megszáradni hajunkat. Megfelelő hajkefével ezután is formázhatjuk ha szükséges, de egyéb esetben megkímélhetjük a hajszárító okozta hőhatástól és kiszáradástól. Ha beszárítjuk a hajunkat, akkor egyenes hajat esetén lapos hajkefét, hullámos hajhoz pedig körkefét válasszunk.

Ahogy húzzuk a kefét, úgy kövessük azt a hajszárítóval, de ne érintsük hozzá a keféhez vagy a hajhoz! Amikor úgy érezzük, hogy az adott rész már száraz, és elérte a kívánt formát, akkor le kell hűteni azt a hajszárítót hideg levegő fújására állítva, amivel fixáljuk és stabilizáljuk a hajat.
Gondoljuk meg az otthoni hajfestést

5/7 Gondoljuk meg az otthoni hajfestést

A hajfestés egy drasztikus kémiai folyamat, ami nem megfelelő hozzáértés esetén többet árt, mint használ. Csak olyan esetben fessük otthon a hajunkat, ha a saját hajszínünknél sötétebb színt szeretnénk. A megfelelő színt eltalálnunk így is nehéz lesz, mert hajunk aktuális állapota és adottságai nagymértékben meghatározzák az alkalmazandó technikát, de nehezebb kárt tennünk a hajunkban, mert ez a folyamat kevésbé káros, mint a világosítás.

Gondolkodjunk hosszú távon, mert a haj nagyon ritkán visel el két egymást követő, akár egymással ellentétes hajszínváltoztatást, így a kiválasztott színt valószínűleg hónapokon át viselnünk kell majd, ha meg akarjuk őrizni hajunk állapotát. Ha tehetjük, akkor viszont teljes festés helyett válasszunk inkább melírt, ami sokkal kíméletesebb a hajunkhoz.
Táplálkozzunk egészségesen

6/7 Táplálkozzunk egészségesen

Az egészséges táplálkozás szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, és nincs ez másképp hajunk esetében sem. Együnk rendszeresen halat, ami gazdag fehérjében és omega-3 zsírsavakban.

Illesszünk a táplálkozásba diót vagy mandulát és ne feledkezzünk meg a B-6 és B-12 vitaminforrásokról sem.

Sok B-6 vitamin található a banánban, burgonyában és a spenótban, a B-12 vitamin pedig a húsokban, szárnyasokban és a tejtermékekben. Ha könnyen kezelhető hajat szeretnénk, akkor ajánlatos folsavat tartalmazó ételeket is fogyasztani, például narancsot, paradicsomot vagy babot.

Viseljünk hajtípusunknak megfelelő frizurát

7/7 Viseljünk hajtípusunknak megfelelő frizurát

Ez talán első hallásra furcsának tűnik, de egyszerűen kivitelezhető. Minél lazább stílusú frizurát viselünk, annál könnyebb hajunk kezelhetőségét megőriznünk. A mindennapok során felvitt rengeteg finish termék, hab, zselé és lakk mind elnehezíti hajunkat, így csak megfelelő módon és gyakorisággal használjuk ezeket.

Ha a mai trendnek megfelelően lófarokba fogjuk a hajunkat, akkor is érdemes egy kicsit lazábbra fogni azt, hogy ne feszítse a hajhagymákat. Végül, de nem utolsósorban ne felejtsünk el 2-3 havonta néhány millimétert vágatni hajunk végéből egy fodrász szalonban akkor is, ha növesztjük azt. A rendszeres visszavágással megelőzhetjük hajunk töredezését, amivel biztosíthatjuk, hogy hajunk mindig könnyen kezelhető maradjon. Az ápolt és egészséges haj sokkal jobban formázható, így több lehetőséget kínál majd számunkra is.

 

Lafferton Fodrászat - Helyrehozzuk Elrontott Frizuráját!
Lafferton Fodrászat Buda
1111 Budapest, XI. kerület, Vak Bottyán u. 2.
+36 (70) 635 1428
Lafferton Fodrászat Pest
1067 Budapest, VI. kerület, Szondi u. 16.
+36 (70) 602 5303