Eltávolodik, mikor minden tökéletesen megy? Még megmentheted a kapcsolatotokat

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Nagyon kevés kapcsolat megy zökkenőmentesen az elejétől fogva – mindig vannak kisebb-nagyobb veszekedések, sőt, nem ritka a szakítás sem, amit végül édes békülés és hosszantartó harmónia követ. De miért van az, hogy gyakran olyan sok időt kell áldoznunk rá, hogy egymásra hangolódjunk a másikkal? Miért ismerjük ki nehezen leendő partnerünket és főleg miért hátrálnak ki a férfiak a kapcsolatból akkor, ha úgy tűnik, minden jól működik?

Biztos kétségbeejtő érzés számodra, ha a férfi, akivel látszólag minden tökéletesen működik, váratlanul eltávolodik tőled. Valószínűleg nem is érted, mi történhetett, és ez a furcsa helyzet meggondolatlan lépésekre kényszeríthet téged is, pedig valójában nagyon általános viselkedéssel állsz szemben. Talán úgy tűnik, hogy a szerelmedet kevésbé érdekled te, vagy úgy általában a kapcsolatotok, pedig erről szó sincs. Még azt sem mondhatjuk, hogy mindez tipikus férfidolog, ugyanis a nők is gyakran átesnek ezen a hullámvölgyön, csak ők általában könnyedebben kezelik a helyzetet.

A szakértők szerint a legrosszabb dolog, amit ilyenkor tehetünk, hogy magunkban keressük a hibát, tehát elveszítjük az önbizalmunkat, önértékelési problémákkal kezdünk el küszködni. Semmiképpen se gondold azt, hogy már nem vagy elég jó, elég érdekes, elég vonzó!

A Yourtango egyik alelnöke kapcsolati és kommunikációs szakértőket, antropológusokat faggatott arról, miért táncolnak vissza az emberek egy-egy tökéletesnek ható kapcsolatból, illetve mit tehetünk, ha mi magunk kerülünk ilyen helyzetbe.

Miért viselkednek így?

A férfiakról sokan előszeretettel gondolják azt, hogy nincsenek olyan mély érzelmeik, mint a nőknek, továbbá ezt is sulykolják beléjük egészen gyerekkoruk óta. Ahogy mi is, úgy a férfiak szintén meg akarnak felelni az elvárásoknak, és ebbe bizony beletartozik az is, hogy nem mutatják ki az érzéseiket. Megijednek, amikor azzal szembesülnek, milyen érzés fülig belezúgni valakibe, és gyakran nincs előttük megfelelő minta ahhoz, hogy ezeket az érzéseket kezelni tudják.

Egyszerűen tartanak az új, számukra ismeretlen helyzettől, félnek kitárulkozni, továbblépni, valójában megzavarodnak.

Bár kicsit sztereotípiának hangzik, de tulajdonképpen arról van szó, hogy tartanak az elköteleződéstől, ám nem azért, mert nem szerelmesek. Az antropológus szerint a megtorpanásba beleszólhat a változó ösztrogén- és tesztoszteronszint is. Bár hormonoknak a hiánya, vagy éppen túltengése senkire sincs ráírva, befolyásolják a döntéseinket. Az csak hab a tortán, hogy sok férfi már csak alaptermészetéből fakadóan is ésszel próbálja megoldani azt, amit inkább érzelmekkel kellene…

AllaSerebrina/depositphotos.com

De mit tehetsz?

A szakértők hat pontba gyűjtötték, mit is tehetsz akkor, ha te is ebben a cipőben jársz, és egy látszólag tökéletesen induló kapcsolatod került vakvágányra.

Gondold át, mennyire sietsz!

Amikor elborítanak minket az érzelmek, hajlamosak vagyunk türelmetlenné válni, és észrevétlenül is gyorsítani próbáljuk az eseményeket. Ettől szinte mindenki bepánikol, egy döntéseiben kevésbé magabiztos férfi főleg.

Mielőtt bármit is teszel a kapcsolatotok érdekében, legyél őszinte magaddal és gondold át: nem sietteted túlságosan?

Ha úgy gondolod, gyors volt a tempó, sértődés nélkül vegyél vissza, mert ez könnyen megmentheti a kapcsolatotokat. Ezzel az egyszerű lépéssel időt adsz a partnerednek, aki így rájöhet, mennyire fontos vagy neki, hiszen lesz rá módja, hogy megértse az érzéseit. 

Húzd meg, ereszd el – de okosan!

 Az antropológus szerint azok a férfiak hajlamosak a visszakozásra, akikben túl sok ösztrogén termelődik. Bizonyos szintig ez a hormon nagyon sokat segít a kapcsolatokat illetően, ugyanis ezek a férfiak könnyebben megnyugtatják a nőket, megértőbbek, kedvesebbek, ellenben kevésbé határozottak – nem csak másokkal, saját magukkal szemben is. Biológiai szinten a túl sok ösztrogén stresszt okoz a férfiakban és csökkenti a tesztoszteron szintjét.

Emiatt segíthet az, ha kicsit másként viszonyulsz hozzá: több teret engedsz neki, hagyod, hogy „férfias dolgokat” csináljon, megengeded, hogy visszataláljon önmagához ahelyett, hogy erőltetni próbálnád a kapcsolatotokat.

Eközben tudatosítsd benne, hogy te akarod őt, mert csak így lesz elég önbizalma ahhoz, hogy visszatérjen hozzád. Ez nem azt jelenti, hogy úgy viselkedhet, mintha teljesen egyedülálló lenne, hanem azt, hogy kap egy kis időt, hogy megtalálja önmagát. 

Bátorítsd, hogy legyen társadalmi élete!

A férfiak gyakori aggodalma, hogy a párkapcsolattal párhuzamosan búcsúzhatnak a társadalmi életüktől, és ennek sajnos gyakran van alapja. Sok nő (is) hajlamos arra, hogy kisajátítsa a partnerét, akinek így nem csak a szingli létről, hanem a komplett életmódjáról kell lemondania – csoda, hogy még szerelmesen is visszakoznak?

Ha a partnered érzi, hogy melletted is önálló felnőtt lehet, és nem akarsz uralkodni felette, akkor sokkal szívesebben akar majd veled lenni, mint egyébként.

Bátorítsd, hogy találkozzon a barátaival, továbbra is hódoljon a hobbijának, ne adja fel teljesen az eddigi életét! (És ez idő alatt tényleg szavazd meg neki a bizalmat, tehát ne bombázd félóránként üzenetekkel…)

Tudasd, hogy nem a pénze miatt vagy vele!

Ahogy a nők körében sztereotípia lett, hogy „minden férfi csak azt akarja”, úgy a férfiak esetében is általános nézet, hogy a „nők csak a pénzre hajtanak”. Sajnálatos tény ez, de nem véletlenül bizalmatlanok a felek akkor, amikor friss a kapcsolat, különösen, ha az átlagosnál jóval nagyobb az anyagi különbség. Ugyan egyáltalán nem kellene, hogy a pénz meghatározza az életünket (főleg az érzelmeinket), mégis hatást gyakorol rá, ezért foglalkoznunk kell vele.

Nem szabad és nem is helyes elvárnod, hogy az első randitól kezdve mindent ő álljon, vagy éppen ajándékokkal halmozzon el.

Nem csak azért, mert ez kiszolgáltatott, alá-fölérendelt helyzetet jelent, tehát egyáltalán nem egészséges egy felnőtt kapcsolat esetében, hanem azért sem, mert automatikusan el fog bizonytalanodni az érzéseiben. Tudnia kell, hogy nem a pénze miatt akarod őt!

Legyen izgalmas a hálószobai élet!

Társadalmi normák ide, vagy oda, mindannyian izgalmas hálószobai életre vágyunk – az evolúció alapján a férfiak még jobban, mint mi. Amikor szembesülnek egy komoly kapcsolat előszelével, akkor bizony azon is elkezdenek aggódni, hogy már nem feküdhetnek le más nővel, és ezt kevesen akarják tudatosan bevállalni.

Gyakran azért tartanak távolságot, mert szerelmesek, jót akarnak: a legkevésbé megbántani azt, aki szeretnek, ám nehezen hiszik el magukról, hogy képesek lesznek egy életen át elköteleződni, hűségesnek lenni.

Természetesen van kivétel, nem minden férfi aggodalmaskodik ezen, de azért nem árt, ha izgalmas, érdekes és szenvedélyes köztetek a szex: nem elég a jó, szükség van a lehengerlően jóra, és persze a változatosságra. 

Ne akard meggyőzni!

Végül, de nem utolsó sorban kevés olyan dolog akad, ami jobban elriasztja a biztos jelöltet, mintha üldözni kezded a szerelmeddel. A párkapcsolati szakértők tanácsaiból is kitűnik, hogy sokkal előnyösebb, ha inkább egy kicsi távolságot tartasz, miközben az érdeklődését fenntartod, mintha mindenáron meg akarnád fogni magadnak a jelöltet. Érthető, hogy bosszant ez a helyzet és félsz attól, hogy sérülni fogsz, hiszen erre reális esély van.

Viszont szem előtt kell tartanod, hogy az „erőszakkal” és a túl sok taktikával megszerzett szerelmek állandó kételyeket szülnek hosszútávon.

Nem lesz meg köztetek az alapbizalom, folyton a másik hűsége miatt fogtok aggódni és állandóan megkérdőjelezitek majd egymás érzéseit.

És, hogy mit tegyél addig, amíg a döntés megszületik? A szakértők szerint próbáld aktívan és lehetőségeidhez mérten tartalmasan, boldogan tölteni ezt az időt. Így egyrészt sokkal kiegyensúlyozottabban várhatod őt vissza, másrészt nem lesz az az érzésed, hogy elvesztegetted a napokat, heteket, bárhogy is alakulnak köztetek a dolgok. Csak azért, mert egy kicsit visszahátrált, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ő a lelki társad. Adj neki egy esélyt, hogy felismerje, mennyire tökéletesek vagytok együtt és, hogy érdemes legyőznie minden félelmét!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!