Egy fodrász tanácsai: Mi történik a hajaddal festés során és hogyan tudod ezt megelőzni?

Ludányi Bettina
Írta: ,

Manapság nagyon szívesen és igen gyakran változtatod a hajad színét? Szeretsz mindig a topon lenni, és jól kinézni? És az eszedbe jutott már, hogyan hat a festék a hajadra? Az nem is vitás, hogy a trendi frizura manapság nagyon fontos, de óvatosan kell bánni a festéssel és a szőkítéssel is. Különösen akkor, ha otthon csinálja az ember. Bár remélem, ez meg sem fordult a fejedben!

Varjú Alexandra a Kaméleon Hajstúdió fodrásza mesélt nekem arról, mi történik a hajjal a festés és a szőkítés során. Megtudtam azt is, miért nagyon körülményes az otthoni fodrászkodás, és miért nem kaptam otthon soha olyan színt, amit szerettem volna, vagy amit a bolti hajfesték ígért.

Kiderült, hogy bár elterjedt az otthoni hajfestés, a hölgyek mégsem ismerik eléggé a terméket. Ezt az is bizonyítja, hogy a hajszálszerkezet lezárása fogalom a legtöbb nő számára teljesen ismeretlen. Te sem tudod, mit jelent és miért fontos? Cikkünkből kiderül!

Fantázianevek forgataga

A jól csengő nevek a bolti festékeken gyakorlatilag semmit sem takarnak. Minden fodrász a dobozon található számok alapján tájékozódik, te, mint otthoni felhasználó (gyanítom) pont ezeket nem ismered. Ezzel már halálra van ítélve az otthoni hajfestés folyamata. Ezek a számok egyébként azt mutatják meg, milyen pigmenteket tartalmaz a festék. Sok ember még csak nem is érti azt a szót, hogy pigment, nemhogy foglalkozzon is vele. Pedig a haj is tartalmazza, és az ok, amiért más színt kapsz, mint amit szeretnél az össze nem egyeztethető pigmentekben keresendő.

Ráadásul szinte mindenki ráveti magát festékes dobozok oldalán található árnyalatmutatóra, ami egyébként sok hölgy esetén szóba sem jöhet. „Az árnyalatmutatót csak natúr, természetes hajú hölgyeknek érdemes figyelni. Festett hajon egyáltalán nem úgy fog mutatni, mint természetes hajon a pigmentek miatt. Ezért lehet a sötét barnából fekete, a rubint feketéből pedig lila.”

Lehet ebből az apropóból már te is rohantál a fodrászhoz, hogy kijavítsa a hibát. Egy ilyen kis akcióval duplán roncsolod a hajad. Alexandra el is magyarázza, hogyan:

„Ha túl sötét lett az árnyalat, mint amit szerettél volna, akkor plusz idő és pénz, mire a fodrász világosít rajta. A festék egyszer már roncsolta a hajat, a javító munkálatok pedig másodszor is megszorongatják a hajszálak szerkezetét. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy megeshet, a fodrász kénytelen több alkalommal is visszahívni, hogy meglegyen a várt eredmény.”

Azt hitted, annál rosszabb már nem is történhet, hogy a frufrudat a felvont szemöldöködhöz igazítva vágod a tükör előtt, igaz? Pedig de! A frufru megnő, de a roncsolódott haj csak erős kínlódások árán. Szerintem nem kell tovább magyaráznom, a legtöbben úgyis beleestek már az adott csapdába.

Jó, jó! De mi történik a hajjal?

A legfontosabb kérdés mégis az, mi történik a hajaddal festés során, illetve mit tudsz tenni, ha már elkövetted a merényletet a hajad ellen. Meg kell jegyeznem, van az az állapot, ahonnan nincs visszaút, úgyhogy ha azt tapasztalod, a festés vagy a szőkítés nagyon tönkretette a hajad, inkább mellőzd. A szerencsésebb csajoknak jól bírja a haja a kiképzést, de vannak lányok, akiknek vékony szálú és kevésbé strapabíró a hajuk. Ezt a problémát én például teljesen átérzem!

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!