Ez az 5+1 dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy 

Szőke Angéla
Írta: ,

Még annak is jólesik néha egy pár italt legurítani, aki egyébként nem egy nagy ivó. Szülinap, szilveszter, egy esküvő, az évben mindenki életében akad pár alkalom, amikor kicsit felönt a garatra. A felszabadult kellemes szórakozásért viszont másnak kemény árat fizetünk, hiszen senkit sem kerül el a rettenetes macskajaj. Másnaposnak lenni borzasztó rossz érzés és igazából nincs is rá gyógyír, kivéve a vizet, egy jó zsíros hamburgert és fejfájáscsillapítót, de ezek sem jelentik azt, hogy rózsásan fogjuk érezni magunkat aznap.

A másnaposság azonban a pocsék érzésen túl is nagyon káros hatással van a szervezetre, amiről kevesen tudnak. Lehet, hogy ezután kétszer is meggondolod, mennyit iszol a hétvégén? Ez a hat dolog történik a testeddel, amikor másnapos vagy.

A tested súlyosan dehidratált

Mikor az ember egymás után dobálja be a feleseket, nem gondol arra, hogy közben a vizet is pótolnia kellene, pedig így a másnapi macskajaj kellemetlensége jelentősen csökkenne. Az alkohol tulajdonképpen méreg és mikor részegek vagyunk, a mérgezés tüneteit „élvezzük”.

Testünk nehezen bontja le az alkoholt, ennek eredménye pedig az alacsony elektrolit-szint és a komoly dehidráció. Ha ivászat közben beiktatsz pár pohár vizet, a másnaposságod enyhébb lesz.

A májad túlórázik

Egyik legfontosabb szervünk a máj, aminek feladata a méreganyagok szűrése és ebontása. Ha túl sok alkoholt fogyasztunk, a májat megerőltető munkára fogjuk és minél többet iszunk minél kevesebb idő alatt, annál keményebben kell dolgoznia. Mikor pedig másnaposan elkezdjük bekapkodni a fájdalomcsillapítókat, szintén tovább terheljük. 

A gyomrodban gyulladás lesz

Nem véletlenül fáj a hasunk ilyenkor, hiszen az alkohol olyan mértékben irritálja a gyomorfalat, hogy hányingerünk is lehet. Mikor iszunk, gasztritiszt okozunk magunknak, ami nem más, mint a hasfal gyulladása. A mértéktelen ivás a hasnyálmirigy enzimeit is stimulálja, ami szintén hányingert és hányást okoz. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

A hormonjaid és véredényeid is megsínylik a részegséget

Az ivászat még a hormonjaink termelésének szabályozására is hatással lehet - természetesen nem pozitív értelemben – és az ingadozó, megzavarodott hormonok többféle kellemetlen tünetet okoznak. Iváskor vasodilatáció is fellép, azaz az erek tágulása és ez fájdalommal jár, ezért is nem véletlen, hogy a másnaposság a migrénes fejfájást is súlyosbítja.

Vitaminhiány lép fel

Mivel az alkohol méreg, értékes vitaminoktól és ásványi anyagoktól fosztja meg a szervezetet. Elsősorban B vitamin hiánya lép fel másnaposságkor, ezért ha a buli előtt megelőzésként beveszel egy B vitamin tablettát, enyhítheted a tüneteket, de ha csak másnap jut eszedbe bevenni, akkor is segít.

Az alvásunkat is megzavarja a részegség, hiszen az ivás utáni alacsony vércukorszint, elektrolit ingadozás, hasi irritáció és dehidráció következtében nem csoda, ha csökken az alvásminőség.

Nem tudsz összpontosítani

Másnaposan nehéz koncentrálni és bármire is emlékezni, hiszen a részegség okozta mérgezés és a józanság okozta „mini-alkohol elvonás” megnehezíti nemcsak az agyi funkciók, de még a motorikus reakciók szabályozását is. Mosdóba is többet járunk ilyenkor, mert a veséinkre is hat az alkohol, ugyanis kikapcsolja agyunkban azt a funkciót, mikor a vese jelzi, hogy szomjasak vagyunk.

Ennek eredménye, hogy minden „kimosódik” a testből, de ez tulajdonképpen jó dolog, mert fontos, hogy a toxinok kiürüljenek a szervezetből. Az a legfontosabb, hogy minél több vizet igyunk a másnaposságra, így csökkentve a dehidratáltságot. 

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!