Vitaminok, amelyektől garantáltan szép lesz a bőröd

Serestyén Sára
Írta: ,
Vitaminok, amelyektől garantáltan szép lesz a bőröd

A vitaminoknak kétféle szerepük van: egészségmegőrző és regeneráló. A következőkben olyan hasznos vitaminokat mutatunk be neked, amelyek ezer más jótékony hatásuk mellett a bőrödet is megszépítik!

A „vitaminok császára”, a C-vitamin szinte mindenre jó: szedheted felfázásra, megfázásra, de a bőröd egészségére is hatással van. Erős antioxidáns, ezért védi a szervezetet a szabadgyökök káros hatásától. Fontos szerepe van a sejtképzésben, és ösztönzi a kollagéntermelést, amely a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzéséért felelős. Túladagolni nem tudod, hiszen ha túl sokat vettél be, a felesleg a salakanyaggal távozik a szervezetedből.

A C-vitamin megtalálható minden friss zöldségben és gyümölcsben – különösen a citrusfélékben fordul elő nagy mennyiségben, illetve a csipkebogyóban. Használd ki a nyári időszak adta lehetőségeket, és egyél annyi friss gyümölcsöt és zöldséget, amennyit csak tudsz! A bőröd nagyon hálás lesz érte!

A-vitamin Kép forrása: byrdie.co.uk

Az A-vitamin többnyire a szürkületi vakság, illetve szemszárazság ellen hatásos.

Emellett segít megőrizni a bőr és a nyálkahártya nedvességtartalmát, hozzájárul a csontok, a haj és a fogak egészségéhez is, valamint halványítja az öregségi foltokat.

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, tehát elraktározódik a szervezetben, így túlzott szedése túladagoláshoz vezethet.

Elővitaminja a béta-karotin, illetve a retinol – előbbit növényi, míg utóbbit állati eredetű táplálékkal tudsz a szervezetedbe juttatni.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató