Veszélyes összetevők – ezekre figyelj, ha kozmetikumot vásárolsz!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Szerencsére mostanában egyre tudatosabbak vagyunk a vásárlásainkat illetően, és már nem csak az élelmiszereken olvassuk el az összetevők listáját, hanem a kedvenc kencéinken is. De pontosan mik azok az anyagok, amiknél meg kell, hogy szólaljon az a bizonyos vészcsengő? 

Vitatott alapanyagok

Bár egy drogériába betérve mindig hatalmas kínálat fogad, sajnos mégsem mondhatjuk, hogy bátran válogathatsz a különböző márkák termékei között. Még mindig akadnak ugyanis olyan silány minőségű kozmetikumok a polcokon, amik (bár a jelenlegi szabályozások szerint forgalomban maradhatnak) károsak lehetnek.

Így persze nem csoda, ha kicsit össze vagy zavarodva, hiszen bizonyos összetevőkről még a szakértők, kutatók véleménye is eltér, márpedig nekik komplett laboratórium áll a rendelkezésükre a megfelelő vizsgálatok lefolytatásához.

Az mindenesetre biztos, hogy ha találsz a dezodorodon, sminkcuccaidban, vagy bármilyen más kozmetikumokban veszélyes, allergén adalékanyagokat (mindjárt listázzuk a legfontosabbakat), akkor nem szerencsés hosszú távon, napi rendszerességgel használnod őket!

Alumíniumsó és ásványi olajok

Az egyik első és legvitatottabb alapanyag az izzadságátlók világában az alumíniumsó (ACH).

Az elmúlt időszakban ezt a hatóanyagot sokszor összefüggésbe hozták az Alzheimer kórral és az emlőrákkal is, ám ez idáig nem igazolták tudományos kutatások a leginkább logikára építő következtetést (az emlő közelében található a hónalj, és az izzadás akadályozása gátolja a méreganyagok távozását is).

Az ásványi olajok viszont szintén problémásak lehetnek, mivel úgynevezett póruselzáró réteggel vonják be a bőrt, így az nem tud megfelelően lélegezni, ráadásul könnyen ragadóssá válhat.

Persze azt is fontos tudni, hogy ásványi olajok emellett sokat segíthetnek a bőrregenerálás, bőrvédés során, pont emiatt alkalmazzák őket ilyen sok termékben.