Újgenerációs csodaszer a bőrápolásban

bien.hu
Írta: ,

Amióta az emberek foglalkoznak a külsejükkel, szépségükkel, azóta állandó témának tekinthető az öregedés. Természetesen mindenki arra törekszik, hogy ezt a kivédhetetlen folyamatot lassítsa, kevésbé látványossá tegye. A Dr. Székács Béla, az MTA doktora által vezetett, úgynevezett T-kód kutatás eredményei új megelőző alternatívára derítettek fényt.

Mi is pontosan az öregedés folyamata?

2009-ben Elizabeth Helen Blackburn, Carol W. Greider és Jack W. Szostak orvostudományi-fiziológiai Nobel-díjat kapott, amiért pontosan kiderítették, mi történik a szervezetünkben, amikor az öregedésről beszélünk.

Megállapították, hogy a DNS-spirál végén található egy olyan védőréteg, ami az évek múlásával egyre vékonyabbá válik, folyamatosan kopik. Ezt a védőréteget telomérnek nevezték el. Amikor a telomér túlságosan elvékonyodik, a kopás előrehaladott állapotba ér, a sejt már nem tud többször osztódni, emiatt elpusztul.

Lényegében a megújulás hiánya és a sejtek elpusztulása együttesen vezet ahhoz, hogy a szövetek működésképtelenné válnak, s ezáltal a szervek kevésbé hatékonyan funkcionálnak. Az öregedés lassítása, megállítása során azt kell megakadályoznunk, hogy ez a védőréteg elkopjon.

Mivel akadályozhatjuk meg?

Egyelőre nem tudunk olyan mesterségesen előállítható anyagról, ami ezt a folyamatot valóban lassítani tudná, esetleg képes lenne sejtszinten megakadályozni az öregedést.

Azonban a természetben minduntalan fellelhetünk olyan alapanyagokat, amik célzottan segítenek abban, hogy fiatalságunkat és egészségünket hosszútávon is megőrizhessük.

Kiváló példa erre a jótékony hatásra a baktövis, aminek valódi sikerét már több ezer klinikai vizsgálat is alátámasztotta.

A kutatások során az ázsiai eredetű növény gyökeréből magas koncentrátumban sikerült kivonni azokat a hatóanyagokat, amik támogatják az öregedés elleni küzdelmet. A baktövis kivonata nem csupán arra képes, hogy megakadályozza a fiatalság megőrzéséért felelős védőréteg kopását, hanem úgy tűnik, részben még azok visszaépítésére is képes.