Hogyan szőrtelenítsd az arcod? Az összes ismert módszert bemutatjuk 

Hogyan szőrtelenítsd az arcod? Az összes ismert módszert bemutatjuk 

Címlap / Stílus / Hogyan szőrtelenítsd az arcod? Az összes ismert módszert bemutatjuk 

Az arc szőrtelenítése az egyik legkellemetlenebb dolog a szépségápolásban. Azonban nem feltétlenül kell fájdalmasnak lennie, éppen ezért gyűjtöttük össze a leggyakoribb arc-szőrtelenítő módszereket, amiből kiderül, melyiket hol érdemes alkalmazni és mennyire bizonyulnak fájdalmasnak. Természetesen az is kiderül, hogy melyiket érdemes otthon is bevetni és melyek azok a technikák, amiket jobb, ha profikra bízol – hiszen vannak olyan módszerek, amikkel akár sérüléseket is okozhatsz, ha nem vagy elég körültekintő. Így biztos, hogy megtalálod a számodra tökéleteset!

Szőrtelenítés csipesszel

A legjobb: kis területre, egy-egy szőrszál eltávolítására, precíziós műveletekhez
Fájdalomszint: közepes
Otthon is elvégezheted? Igen.

Valószínűleg ez a legnépszerűbb szőrtelenítési módszer, ami az arcot illeti. Szemöldökcsipesz minden háztartásban van, ezért szuper a kósza szálak eltávolítására. Ilyen például a szemöldök és az áll környéke is. Amit fontos megjegyezni, hogy a csipeszt mindig tisztítsd meg alaposan használat előtt és után alkoholos kendővel. 

Borotválás

A legjobb: az alig látható szőrszálak ellen
Fájdalomszint: alacsony
Otthon is elvégezheted? Igen.

A dermaplaning nevű eljárást egyre többen alkalmazzák, ennek során leborotválják az arcot, így eltűnnek az elhalt hámsejtek és a szőrszálak is. Előnye, hogy fájdalommentes, az pedig csak egy mítosz, hogy megerősítené a szőrszálakat, az viszont igaz, hogy amikor újra nőni kezdenek, akkor szúrósabbak lehetnek.

Érdemes fürdés után leborotválnod az arcodat, ekkor ugyanis puhább a bőr, ráadásul a szőrszálak is felpuhulnak.

Használj borotválkozás előtti olajat, hogy elkerüld az irritációt! Legalább kétpengés borotvát használj, ezek biztonságosabbak és ügyelj arra, hogy egy területen ne húzd át többször a borotvát, így ugyanis kipirosodhat utána az arcod. Borotválkozás után pedig használj bőrnyugtató krémet.

Gyantázás

A legjobb: nagyobb területekre, erősebb szőrszálakhoz olyan részekre, amik nem érzékenyek.
Fájdalomszint: magas
Otthon is elvégezheted? Gyakorlattal igen.

A gyantázás is népszerű módszernek számít, leggyakrabban a száj fölötti területeken, szemöldökön és az arc oldalán szokták alkalmazni. Ettől függetlenül nem való mindenkinek, különösen akkor, ha érzékeny a bőröd, a gyantázás ugyanis könnyen irritálhatja. Ha pedig hozzá nem értő kezébe kerül, akár benőtt szőrszálak kialakulásához is vezet. Érdemes tehát segítséget kérned egy kozmetikustól, mielőtt nekiállnál, nehogy rossz vége legyen.

Viculia/depositphotos.com

Szőrtelenítő krém

A legjobb: nagyobb területekre
Fájdalomszint: alacsony
Otthon is elvégezheted? Igen.

A szőrtelenítő krémek között ma már mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt, hiszen vannak illatanyag-mentes készítmények, ahogy különböző bőrtípusra kifejlesztett változatok is. A működési elvük egyszerű, ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek megbontják a szőrszálakban lévő keratint, így elgyengítik azt. Ez alapvetően teljesen fájdalommentes módszer, maximum furcsa érzésed lehet a használata közben. Ha érzékeny a bőröd, érdemes 24 órával a használat előtt allergiatesztet végezned: tegyél egy kevés krémet a karodra és figyeld, hogy okoz-e irritációt vagy bármilyen kellemetlenséget.

Epilátor használata

A legjobb: nagy területre, ahol nincs szükség a precizitásra
Fájdalomszint: magas
Otthon is elvégezheted? Igen.

Az epilátorok egyszerre több szálat tépnek ki, ezért is szuperek a gyantázások között. Sokak számára fájdalmas, különösen azoknak, akik még nem szoktak hozzá. Az állra és az arc oldalára tökéletes szőrtelenítő módszer lehet, de a szemöldököd közötti részen is alkalmazhatod. A precízebb műveletekhez inkább válaszd a jó öreg szemöldökcsipeszt!

Lézeres/végleges szőrtelenítés

A legjobb: a nagyobb területek és az erős szőrszálak szőrtelenítéséhez a legjobb
Fájdalomszint: magas
Otthon is elvégezheted? Nem.

A végleges szőrtelenítő módszerek között a lézeres a legismertebb. Ennek során bizonyos hullámhosszú fénysugarakkal kezelik a bőrt, melyek közvetlenül a szálakba jutnak, felmelegítik és tulajdonképpen elpusztítják azt.

A módszer előnye, hogy nagy területen lehet alkalmazni, viszont elég költséges, hiszen több alkalommal kell elmenni, cserébe viszont nem kell többé bajlódnod a szőrtelenítéssel.

Természetesen otthon is használható eszközöket is lehet kapni, azonban bőrgyógyászok szerint ezekkel érdemes vigyázni, mert ha nem megfelelő minőségűt vásárolsz, vagy nem jól használod, akár égési sérüléseket is okozhat. Ha mindenképp az otthoni verziót választod, akkor kérj segítséget egy szakembertől!

puhhha/depositphotos.com

Cérnaszálas szőrtelenítés

A legjobb: kis területre, egy-egy szőrszál eltávolítására, precíziós műveletekhez, például a száj fölött, a szemöldököknél
Fájdalomszint: közepesen magas
Otthon is elvégezheted? Nem.

Az ázsiai országokban nagy hagyománya van ennek a szőrtelenítő módszernek (sokan fonal-epilálásnak is nevezik, hiszen nem egyesével távolítják el közben a szálakat, hanem többet szednek ki, pont, mint ahogy az epilátor is működik), viszont hatalmas gyakorlatot igényel. A lényege, hogy két pamutszállal távolítják el a szőrszálakat, viszont elképesztően precíz lesz tőle a végeredmény. Sajnos nem olyan könnyű megtanulni, mint mondjuk a csipeszes szőrtelenítést, ezért inkább látogass el egy olyan szalonba, ahol ilyen szolgáltatást is igénybe tudsz venni.

Bőrgyógyász által felírt krémek

A legjobb: a szőr növekedésének lassításához
Fájdalomszint: alacsony
Otthon is elvégezheted? Igen.

Az ilyen termékek leginkább a szőrtelenítő krémekhez hasonlítanak, azonban nem távolítják el a szőrszálakat, pusztán a növekedésüket lassítják. Általában igen hatékonynak számítanak ebből a szempontból, hiszen elgyengítik a szőrszálakat, így a legközelebbi szőrtelenítés során kevésbé lesz fájdalmas és nehéz az eltávolításuk. Éppen ezért a legtöbben akkor használnak ilyen termékeket, amikor két szőrtelenítés között szeretnék megnyújtani az időt. Nagy területen is tudod őket alkalmazni, viszont ha abbahagyod a használatukat, ugyanolyan gyorsan nőnek meg a szőrszálak, mint korábban.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!