5 dolog, amit soha ne vegyél a szádba – A fogaid megköszönik

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 dolog, amit soha ne vegyél a szádba – A fogaid megköszönik

Kép forrása: unsplash

A kóla meg a chips nemcsak a derékbőségeden hagyhat nyomot, hanem bizony a mosolyodon is. „Az ételek és az italok már a harapás, a rágcsálás, illetve a kortyolás során is árthatnak a fogunknak, az ínyünknek, s az állkapcsunknak” – foglalta össze Jennifer Jablow New York-i fogorvos. Összegyűjtöttük tehát, melyek azok a bűnösök, amik a fúró rettegett hangjával járhatnak.

A diétás kóláról sok rosszat hallani: egyesek azt sem félnek hangoztatni, hogy hatása a drogokéval vetekszik. Persze, ez butaság. A General Dentistry című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban az italban lévő erősen savas összetevők valóban hozzájárulhatnak a fogzománc leépüléséhez, rövidtávon pedig elszíneződést okozhatnak.

Tény, hogy ez a metamfetamin típusú kábítószerekről is elmondható, tehát egy közös vonásuk azért akad…

Forró kávé Kép forrása: unsplash

Olyan meleg, hogy a bögre égeti a kezedet, de azért megiszod? Rossz döntés, mert a nyelved leheletfinom hámszövete egyszerűen leég tőle, mint ahogy a szájpadlásodé is!

Ráadásul ez sokkal jobban fáj, mint mondjuk egy térdkarcolás, mivel ezeken a területeken nem szoktál hozzá a kínhoz. A szád ugyan rendkívül gyorsan gyógyulna, de mivel ételekkel és italokkal újra meg újra irritálhatod, a folyamat sokkal tovább tarthat.